Bezig met laden...
Blog menu
14 juli 2022
Onderdeel van: Jouw hond, Gewicht
Nos conseils vétérinaires
Onderdeel van: Jouw hond, Gewicht

Bedelen en schooien afleren bij je hond

Herken je het? Je wil rustig eten en je hond heeft ineens heel veel aandacht voor jou. Hij gaat blaffen, tegen je opspringen of janken. Je aangename, ontspannen eetmoment van de dag wordt abrupt verstoord. Om ervan af te zijn, geef je je hond gauw iets lekkers. Maar binnen de kortste keren staat hij weer naast je te bedelen. Vind je het ook zo vervelend als je hond blijft schooien om een lekkernij? Ontdek in dit artikel hoe onze dierenarts het aanpakt!

Bedelen en schooien afleren bij je hond

Herken je het? Je wil rustig eten en je hond heeft ineens heel veel aandacht voor jou. Hij gaat blaffen, tegen je opspringen of janken. Je aangename, ontspannen eetmoment van de dag wordt abrupt verstoord. Om ervan af te zijn, geef je je hond gauw iets lekkers. Maar binnen de kortste keren staat hij weer naast je te bedelen. Want het is dubbel, niet? Eigenlijk wil je er niet aan toegeven want dan bestaat de kans dat je hond dikker gaat worden en hij dit gedrag steeds opnieuw zal tonen. Anderzijds maak je hem graag heel blij, zie je hem graag genieten van zijn beloning en ben je eventjes van hem af. Vind je het ook zo vervelend als je hond blijft schooien om een lekkernij? Ontdek in dit artikel hoe onze dierenarts het aanpakt!

 

Oorzaak van bedelgedrag

Om bedelgedrag op een goede manier af te leren, is het belangrijk eerst te begrijpen hoe het bedelen ontstaat. 
Bedelen is aangeleerd gedrag van je hond. Een hond leert heel snel iets aan en al zeker als hij met een bepaald gedrag te vertonen beloond wordt. Eén keer bezwijken voor de smekende blik van je hond en het bedelgedrag is al aangeleerd. Honden gaan het gedrag herhalen, omdat dit hen een beloning oplevert. Deze beloning kan voedsel zijn maar ook jouw aandacht.

Zelfs al volgt de beloning niet elke keer, als het bedelgedrag af en toe iets oplevert, dan blijft de hond het doen. Je kan dit gedrag het best vergelijken met mensen achter de gokmachine die blijven gemotiveerd verder spelen omdat er een kans is om te winnen. Dat werkt bij honden precies hetzelfde als ze af en toe beloond worden voor een bepaald bedrag.

Bedelen afleren doe je zo

Je hond eenvoudigweg negeren is een veel gegeven advies. Negeren betekent uiteraard niets geven, maar ook de hond niet aankijken, niet aaien en niets tegen hem zeggen. Doen alsof de hond er niet is dus. Helaas gaat dat niet bij iedere hond werken. Het kan werken bij een hond die elke keer beloond werd. Zodra er niet meer op zijn bedelgedrag wordt ingegaan, zal het gedrag gaan afnemen.

Als de hond af en toe beloond werd, wordt het lastiger. Deze hond weet namelijk dat er momenten zijn dat er niks komt, maar dat er ook momenten zijn waar wel op zijn bedelgedrag wordt ingegaan. Hij zal dus meer vasthoudend zijn in het bedelgedrag. Ook gaan sommige honden juist nog meer hun best doen als ze genegeerd worden. Ze laten nog meer merken dat ze er zijn, zoals harder blaffen of tegen u aanspringen. Dan is negeren erg lastig.

De juiste aanpak

1. Je hond niet meer belonen voor bedelgedrag 

Ga niet meer in op bedelgedrag. Licht je gezinsleden, familie en iedereen die in contact komt met je hond ook in. Ideaal gezien zou je nooit meer mogen toegeven aan bedelgedrag. Probeer het toch na te streven ook al is het moeilijk, maar weet dat elke keer dat je hond toch iets krijgt, hij terug zal vallen in zijn oude gewoontes.

2. Leer hem ander gedrag aan

Leer de hond dat hij tijdens het eten op zijn plaats moet blijven. In zijn mand, bench of op zijn kussen. Eerst moet de hond dit goed aangeleerd krijgen, vooraleer je het toepast tijdens etenstijd. Beloon hem voor het naar zijn plaats gaan en het blijven zitten. Voordat je aan het eten gaat, stuur je de hond naar zjn plaats en geef je hem iets lekkers (een botje, een gevuld balletje met hondenkoekjes, een dental stick, ...).

Vervolgens leer je hem daar te blijven zolang je zelf aan het eten bent. Komt hij naar je toe, stuur hem dan terug naar zijn mand. Belangrijk is dit consequent vol te houden en dit geldt voor alle gezinsleden.

Van zodra je hond gaat merken dat het in de mand blijven hem meer oplevert (beloning) dan naar je toe komen (weggestuurd worden, niks krijgen), dan zal het bedelgedrag als vanzelf minderen. Je hebt je hond dan een nieuwe gewoonte aangeleerd: 'Als het baasje gaat eten, ga ik rustig in mijn mand liggen'.

3. Bedelen is niet altijd: eten willen

Een hond die aan je plakt, tegen je opspringt, bedelt en jankt aan tafel is niet altijd op zoek naar eten. Veel honden die dit gedrag vertonen, snakken gewoon naar aandacht van hun baasje.

Door dit smekerige gedrag, wat op bedelen om eten kan lijken, lukt het er meestal in de aandacht van hun baasje te krijgen. Omdat het gedrag effect had, zullen ze hetzelfde gedrag gaan herhalen. Geef je hond dan niks te eten als beloning maar beloon eerder met een spelletje, een wandeling, een knuffel.

Leer je hond rustig te wachten op je aandacht tot wanneer jij er tijd voor maakt. Beloon eventueel met koekjes pas tijdens of na de activiteit maar eigenlijk is dat zelfs niet nodig omdat je hond de activiteit met jou op zich al als een beloning voor zijn wachten ervaart. 

Gezonde traktatie

Als je toegeeft aan je schooier en steeds wat lekkers van tafel geeft, zal je hond op de duur verdikken. Want de extra calorieën van het tafelrestje moeten natuurlijk bij de dagelijkse calorie-inname van het hondenvoer gerekend worden. Wil je je hond toch af en toe belonen met een gezond tussendoortje zonder schrik te hebben dat hij ervan verdikt, geef hem dan een gezonde hondensnack die weinig vet bevat. Beloon nooit het bedelgedrag zelf, maar ander gedrag dat je hem wil aanleren. 

Je vriend belonen voor zijn goed gedrag? Dat kan met een calorie-arm hondenkoekje! 

Advies nodig? 

Had jij nog een vraag over dit thema? 

Reacties