Obesitas bij de hond

18 maart 2021

Net als voor jou en mij is het ook voor honden gemakkelijk om wat ongewenste kilo's erbij te krijgen. Helaas komt dit, net zoals bij mensen, de gezondheid van je hond niet ten goede. Wist je dat honden met overgewicht minder lang leven? Door het meeslepen van extra gewicht zijn ze ook minder gelukkig en vatbaarder voor tal van medische aandoeningen. Je hond fit houden is daarom belangrijk om hem een gezond en gelukkig leven te bieden. Terwijl een mens zelf kan inzien dat hij of zij te zwaar is, is een hond immers volledig afhankelijk van zijn baasje! In dit blogartikel leer ik jou hoe je op een verantwoorde manier je hond kan laten afvallen.

Wat is obesitas?

Zoek de 5 verschillen

Op de foto zie je 2 honden van hetzelfde ras maar de hond links kampt duidelijk met overgewicht terwijl de hond rechts een ideaal gewicht heeft.

Overgewicht of obesitas is de term die we gebruiken als je hond (ver) boven zijn gezond gewicht komt te zitten en dit schadelijke gevolgen kan hebben voor je hond zijn gezondheid. Overgewicht is helaas een probleem dat ontzettend veel voorkomt bij honden. Naar schatting lijdt maar liefst 50% van de honden in België aan overgewicht of obesitas! Dat betekent dat de helft van de honden in ons land te dik zijn. Je kan het niet alleen zien als een welvaartsziekte bij de mens, maar ook bij onze huisdieren. 

De meeste honden lijden aan overgewicht omdat ze overvoed zijn. Het is gemakkelijk te begrijpen waarom dit zo is. Ze zijn vaak getraind met voedsel als beloning en we leren al snel hoe blij een speciale traktatie hem maakt. Blije hond is blij baasje. Je snapt dus dat de verantwoordelijkheid op vlak van goede eetgewoonten voor een huisdier op de eerste plaats bij zijn eigenaar ligt. Als je een goed en gezond leven voor je hond wilt, hou je hem beter in vorm.

Jij hebt als baasje de mogelijkheid om je hond de juiste voeding te geven, oefeningen te laten doen en een gezonde levensstijl te bieden die hij nodig heeft om zich weer fit en gezond te voelen. 

Hoe weet je of jouw hond kampt met overgewicht? 

Omdat binnen elk ras de vorm en omvang van een dier sterk verschilt, is het moeilijk voor een eigenaar te bepalen of zijn hond te zwaar is. De meeste baasjes onderschatten het gewicht van hun huisdier. Leeftijd, het ras, erfelijkheid, geslacht en de huidige levensstijl zijn allemaal factoren die invloed hebben op de kans dat je hond te dik wordt of dat hij worstelt met pogingen om af te vallen.

Teven en gecastreerde honden zijn bijvoorbeeld meer vatbaar om zwaarder te worden. Labrador Retrievers, Cocker Spaniëls en raskatten hebben meer aanleg om in gewicht toe te nemen. Oudere honden zijn minder actief, hun caloriebehoefte neemt af, dus hebben ze ook minder caloriën nodig. Helaas krijgen oudere honden niet altijd aangepaste voeding waardoor ze dikker worden. 

Een hond is te zwaar wanneer hij 15% tot 20% meer weegt dan zijn ideaal gewicht. Wanneer je hem op zijn kant legt, zou je in staat moeten zijn om zijn ribben te voelen, maar ze mogen niet zichtbaar zijn. Wanneer hij zijn lichaam uitrekt (bv wanneer hij springt) moeten zijn ribben zichtbaar zijn. Wanneer je bovenaf naar je hond kijkt moet er een duidelijke taille voor zijn heupen te onderscheiden zijn. Bij bredere, meer gespierde rassen kan overtollig gewicht moeilijk te zien zijn. Doe dan beroep op de expertise van je dierenarts om een nauwkeurige evaluatie te maken van zijn gewicht en lichamelijke fitheid. 

2 goede redenen om overgewicht aan te pakken

1. Gezondheidsproblemen

Te zware honden zijn doorgaans lui en niet energiek, lusteloos, doen weinig moeite om te gaan wandelen of spelen en hebben een laag uithoudingsvermogen. Niet fijn om jouw trouwe kameraad in deze staat te zien. Bovendien zijn de gevolgen van overgewicht op de gezondheid van je hond niet te onderschatten. 

Een hond met overgewicht heeft meer risico op volgende ziektes:

 • Suikerziekte: diabetes hangt vaak samen met gewichtstoename en verdwijnt weer bij het bereiken van het ideale gewicht. Te dikke honden hebben 3,5 x hoger risico op suikerziekte. 
 • Gewrichtsproblemen: Extra gewicht beperkt de bewegingsvrijheid en de uithouding. 
 • Hartaandoeningen: Het hart van het dier heeft bij overgewicht meer moeite om alle processen op gang te houden
 • Huidproblemen: Bij een zwaarlijvig dier gaan de huid en de vacht erop achteruit
 • Verminderde immuniteit: de weerstand van je dier verlaagt door verminderde ondersteuning van het immuunsysteem
 • Meer kans op nierstenen

2. Een leven lang extra kosten

 

Baasjes van obese huisdieren hebben meer medische kosten op termijn. Beter voorkomen dus!


Afvallen op een verantwoorde manier

1. Je hond op een correct dieet zetten

Vermageringsdieet voor honden

Veel huisdiereigenaars maken de fout minder te geven van het standaardvoer dat je hond al krijgt. Je hond riskeert dan onvoldoende voedingsstoffen binnen te krijgen. Niet doen dus! Wat je hond nodig heeft, is een aangepast, speciaal dieet met als doel: afvallen.

Dit dieet bevat:

 • Een verlaagd vetgehalte 
 • Meer eiwitten van hoge kwaliteit
 • Een specifieke combinatie van vezels waardoor je hond verzadigd is tussen de maaltijden door. Schooien aan tafel en bedelgedrag zal drastisch verminderen. 
 • Een speciale vorm en structuur van korrel waardoor het kauwen wordt gestimuleerd tijden de maaltijd (minder schrokken!)
 • Extra voedingsstoffen om de vetverbranding te stimuleren en de gewrichten soepel te houden. 

Uitproberen? Maak een keuze uit onze selectie:

Lightvoeding voor honden

Honden met gering overgewicht of slechts neiging tot verzwaren zet je beter op een lightvoeding. Ook voor gesteriliseerde teefjes en gecastreerde reutjes is dit de beste keuze. Je mag deze voeding het hele leven lang blijven doorgeven als het gewicht stabiel blijft. 

Op zoek naar een hondenvoer dat minder vet bevat? Maak je keuze uit ons aanbod!

Stop tussendoortjes

Het spreekt voor zich dat honden die dienen af te vallen beter geen tussendoortjes of niets van tafel krijgen. Tussendoortjes zorgen niet alleen voor overgewicht maar kunnen ook een hele maaltijd zijn voor je hond. De meeste hondensnoepjes bevatten een te hoog vetgehalte, waardoor je hond ze heel lekker vindt. Het is dan ook verleidelijk je viervoeter blij te maken met een koekje of snoepje tussendoor. 

Zorg ervoor dat de rest van het gezin, vrienden of de buurvrouw de hond niet stiekem verwennen met een koekje! Een goed idee is om af te spreken dat 1 persoon van het gezin verantwoordelijk is voor de voeding van de hond. Zeker als je hond op een afvaldieet staat, is het belangrijk dat hij consequent de juiste hoeveelheden krijgt. 

Wil je je hond toch nog graag eens verwennen? Doe dat dan met een van deze gezonde snacks die bij z'n vermageringsdieet passen! 

2. Move that body! 

We kunnen het niet genoeg herhalen: bewegen is gezond! Niet alleen voor jou, ook voor je hond. Het liefst samen natuurlijk, want dat is het leukst.

Begin, om je hond te laten wennen, liever met meerdere korte wandelingen dan een lange veeleisende wandeling te maken of te gaan rennen. Begin dus rustig en bouw geleidelijk aan de beweging op. Als je hond worstelt met lange wandelingen, is zwemmen een leuk alternatief! Laat je hond tussendoor buiten en speel eens een balspelletje in de tuin. 

Door enkele kleine wijzigingen aan te brengen in jullie levensstijl, kan je je hond helpen met het bereiken van het ideale gewicht. Je hond zal zich beter in zijn vel voelen, wat zijn levenskwaliteit alleen maar bevordert! 

TIP: Toen ik in mijn dierenartspraktijk een aantal baasjes hielp begeleiden met gewichtsverlies van hun hond, waren ze zo gemotiveerd dat ze zelfs een loopband kochten voor hun hond thuis! Mét resultaat! 

Het eetgedrag van je hond managen

Jij, beste baasje, bent je hond zijn manager. Net als bij mensen, begint alles bij goede eetgewoonten. 
 
De juiste houding aannemen rondom je hond zijn voeding, zal bepalen of je hond resultaat resultaat boekt en effectief gewicht verliest

Zorg ervoor dat je je strikt houdt aan de hoeveelheden die de voederfabrikant of je dierenarts je voorschrijft. Beter is het dagelijks rantsoen te spreiden over minstens 2 maaltijden per dag, in plaats van 1 grote portie. Op die manier zal de energie die je hond uit zijn voeding krijgt, beter verdeeld worden. Ook de neiging van je hond om gehaast te eten of te schrokken zal hiermee beter te regelen zijn. 
  
Honden houden van routine! Voeder je hond:

 • steeds op hetzelfde tijdstip
 • uit dezelfde kom
 • op dezelfde plek (liefst een plek met de nodige privacy en rust).
 • op een ander tijdstip dan jij zelf eet
 • geen hondensnoepjes/hondenkoekjes/ niet van tafel
 • consequent de aanbevolen hoeveelheid

Advies nodig? 

Heb je vragen of raad nodig over dit onderwerp? Dierenarts Valerie helpt je uit de nood. 

Reacties