10 succestips om je hond slank te houden

18 maart 2021

Je hond is mooi op gewicht nu? Goed zo, houden zo! Maar daar zit nu precies ook de moeilijkheid, want je hond op zijn ideaal gewicht houden is nog een grotere uitdaging dan hem op dit gewicht te krijgen. Het vergt verdere opvolging en motivatie van jou gedurende je hond zijn hele hondenleven. Naarmate een hond ouder en dus minder actief wordt, is het alweer opletten geblazen. Honden met overgewicht dienen dus blijvend in de gaten gehouden te worden. Ik vertel jou hoe je dat doet aan de hand van deze 10 tips!

1. Begin met de correcte hoeveelheid voer

De allerbelangrijkste tip die ik kan meegeven lijkt bijna te logisch om te vermelden: geef de correcte hoeveelheid voer per dag aan je hond.

Helaas vergeten veel baasjes na enige tijd het hondenvoer exact af te wegen en wordt er nonchalant een bakje korrels gevuld. De dagelijkse hoeveelheid hondenvoer die je moet geven, staat meestal op de verpakking van je zak hondenvoer vermeld.

Dit is een tabel of een schema en men gaat uit van het ideale gewicht van de hond. Weeg dus je hond om het gewicht te bepalen, kijk in de kolom hoeveel gram per dag je moet geven voor dit gewicht. 

Laten we eens op de verpakking van een zak Royal Canin Satiety Small Dog kijken. Dit is een hondenvoer om kleine hondjes gewicht te laten verliezen.

De tabel is gebaseerd op het ideaal gewicht of streefgewicht van de hond. Een hondje met een ideaal gewicht van 6 kg moet van deze voeding 100 gram per dag krijgen (verdeeld over 2 porties!).

Nadat het hondje op zijn ideaal gewicht van 6 kg zit, mag het van deze voeding verder 94 gram per dag blijven krijgen (laatste kolom).

Hier is er nog een middelste kolom, voor als het hondje nauwelijks tot niet vermagerde na 4 weken. We lezen dat hij dan na 4 weken 85 gram per dag moet krijgen. Als de hond 6 kg weegt, mag hij opnieuw naar 94 gram per dag (zie laatste kolom). 
 
Bij de start van iedere nieuwe soort hondenvoer, weeg je best het juiste aantal gram voor 1 dag af. Dit deel je door 2, want een hond eet 1 portie 's morgens en 1 portie 's avonds. Enkel puppies mogen nog een derde maaltijd krijgen. 

Vervolgens kan je deze hoeveelheid nodig voor 1 maaltijd in een bekertje doen en met je viltstift een streepje zetten tot hoever de korrels komen. Dit bekertje kan je dan dagelijks vullen tot aan het streepje, zo hoef je niet elke dag het voer af te wegen. 

Geef je hond dus 2 maaltijden per dag (1 portie 'smorgens en 1 portie 'savonds), doseer correct en neem het voer tussendoor weg! 

2. Voedergewoontes

Regelmaat is het sleutelwoord. Honden voelen zich goed bij éénzelfde dagelijkse routine. De manier waarop, hoeveel en hoe je je hond voedert, zijn cruciale factoren in het behoud van een gezond gewicht. Pas dus je levensstijl aan naar de voedergewoontes van je hond. 

 • Voer telkens op hetzelfde tijdstip
 • Voer telkens dezelfde portie
 • Voer telkens uit dezelfde eetbak/kom
 • Voer telkens op dezelfde plek
 • Voer telkens in dezelfde kamer
 • Laat je hond wennen aan specifieke eettijden
 • Laat je hond met rust als hij eet, eventueel in een aparte, rustige kamer
 • Laat 1 persoon verantwoordelijk zijn voor het hondenvoer en de koekjes. Vermijd overvoederen/verwennen door andere leden van het gezin, de buurvrouw, kennissen, ...

Als je hond eens een periode iets minder eet dan wat er op de verpakking staat maar verder fit en gezond is, hoef je je niet meteen zorgen te maken. Ga zeker niet bijvoederen, meer hondensnoepjes geven of het voer laten staan. 

3. Voer volgens behoefte en leeftijd

Fabrikanten van hondenvoer delen hun hondenvoer op in puppyvoer, juniorvoer, voer voor volwassen honden en seniorvoer. Dit doen ze met een reden! De noden en behoeftes van een hond verschillen per levensstadium. Zo bevat puppyvoer veel meer energiewaarde en nutriënten nodig voor de groei dan een voer voor volwassen honden  Geef dus nooit een puppyvoer aan een volwassen of senior hond want door het teveel in energiewaarde zal je hond snel bijkomen. En geef een pup geen voer voor volwassen honden want dan onstaan tekorten en komt een optimale groei in het gedrang. 

Jouw hond de juiste voeding geven volgens grootte en leeftijd? 


Pas dus je hondenvoer zoveel mogelijk aan aan de huidige behoeftes van je huisdier. Je kan daarin zo ver gaan als je zelf wil, zo bestaat er speciaal dieetvoer voor honden last hebben van tandplak en voor honden die een gevoelige huid hebben . Royal Canin ontwikkelde een lijn rasvoer , waarin je kan voederen volgens het ras van je hond. Deze voeding is volledig aangepast aan de desbetreffende noden van het ras van je hond. 

4. Anti schrokbak

Heb je een gulzige eter in huis? Een anti schrokvoerbak doet wonderen! Een wat?  In deze speciale eetbak moet je hond zijn korrels gaan zoeken en proberen uit de bak krijgen waardoor eten meer inspanning vraagt.

De maaltijd gaat trager naar binnen en zal je hond een hoger verzadigingsgevoel geven. Zo'n bak is dus een heel goed idee voor honden die schrokken en neiging hebben om bij te komen. 

Ook ter preventie van maagkanteling bij grote honden en aandoeningen van de slokdarm wordt zo'n antischrokbak sterk aangeraden. 

5. Rustig aan met traktaties

De meeste hondensnoepjes, hondenkoekjes en tussendoortjes bevatten een te hoog vetgehalte. Daardoor zijn ze natuurlijk smakelijk en vindt je hond ze lekker. Verleidelijk om je hond dan eens af en toe te verwennen. En 1 snoepje worden er al snel 2 of 3. Dit hoor je eigenlijk bij zijn dagelijkse voeder/calorieinname te rekenen. Dus af te trekken van de dagelijkse hoeveelheid voer. Honden die al neiging hebben om dikker te worden, moeten extra opletten met tussendoortjes. Het zou jammer zijn weer veel te veel boven je hond zijn ideaal gewicht te komen en dan alweer te moeten afvallen. 

Als je toch je hond af en toe eens wil belonen, geef hem dan een gezonde traktatie. Dit zijn verantwoorde beloningen zonder verhoogd vetpercentage. Maak hier je keuze!

6. Geen tafelresten

Bedelaars, schooiers en pikkendieven onder de honden, oja, zo zijn er veel! Je hoeft je hondendief daarvoor niet te straffen, vermijd gewoon dat hij lekkers kan stelen.

 • Sluit zorgvuldig alle kasten, sluit de kelder of berging af. 
 • Doe je hondenkorrels en koekjes in een afgesloten bewaarton. 
 • Laat nooit voedsel slingeren op tafel. 
 • Sluit vuilbakken goed af. 
 • Geef je hond op een ander tijdstip te eten dan je zelf eet of geef hem eten in een aparte kamer. 
 • Wees streng voor gezinsleden die stiekem de hond iets lekkers onder tafel geven. 
 • Geef nooit restjes eten aan je hond. 

Geef je hond eenvoudigweg de kans niet om te stelen. 
Hoe je bedelgedrag bij je hond concreet aanpakt, lees je hier.

7. Je hond heeft geen variatie in voer nodig

Even dit gigantisch misverstand de wereld uit helpen: je hond hoeft echt niet af te wisselen in voer. Ik begrijp dat veel baasjes 'medelijden' hebben met hun hond die steeds dezelfde brokken moet eten. Wordt dit niet saai voor de hond op de duur?

Neen, variatie in voeding is niet nodig bij een hond. Een hond proeft slechts 1/5 de van wat wij als mensen kunnen proeven. Je hond heeft er dus niet zoveel last van als je denkt. Bovendien is wisselen van hondenvoer niet goed voor de darmgezondheid. Het spijsverteringsstelsel van je hond moet iedere keer opnieuw wennen aan een nieuw hondenvoer. Te vaak en te veel verschillende soorten voedsel brengen de darmen in onevenwicht waardoor je hond diarree of juist opstopping krijgt. 

Eens je hond dus op een kwalitatieve, degelijke brok staat die aangepast is aan zijn behoeftes én die hij lekker vindt, kan hij dat hondenvoer gedurende lange tijd krijgen. Zelfs zijn hele hondenleven lang zonder probleem. 

8. Voeding na castratie/sterilisatie

Honden die gesteriliseerd of gecastreerd worden, hebben neiging om snel bij te komen in gewicht. Dit komt omdat hun metabolisme na castratie/sterilisatie met 30 % lager zit. Let dus goed op dat je de voeding aanpast! Want als je het huidige hondenvoer blijft geven, zal je hond obees worden.  

Welke voeding mag je viervoeter krijgen na castratie/sterilisatie? Een voorbeeld:  

Bovenstaande lightvoeding mag je permanent doorgeven als het gewicht stabiel blijft, dit gedurende je hond zijn hele leven lang. 

9. Spel en beweging

Je hond naar de fitness sturen? Dat kan helaas niet. We kunnen er wel voor zorgen dat onze hond in conditie blijft door er dagelijks actief mee bezig te zijn. Samen met een aangepaste voeding is dagelijkse beweging natuurlijk de manier om op gewicht te blijven. Bewegen is gezond! Niet alleen voor jou, ook voor hond.

Het liefst samen natuurlijk, want dat is het leukst. Begin, om je hond te laten wennen, liever met meerdere korte wandelingen dan een lange veeleisende wandeling te maken of te gaan rennen. 

Begin dus rustig en bouw geleidelijk aan de beweging op. Als je hond worstelt met lange wandelingen, is zwemmen een leuk alternatief! Laat je hond tussendoor buiten en speel eens een balspelletje in de tuin. 

10. Weeg je hond regelmatig

Weeg je hond minstens 1 x per maand en hou zijn gewicht bij in een notitieboekje. Op deze manier hou je de controle over zijn gewicht en kan je op tijd ingrijpen bij neiging tot verzwaren. 
 
Aangeraden is de algemene gezondheid van je viervoeter af en toe bij de dierenarts te laten checken. Heb je problemen met het stabiel houden van het gewicht, laat je dan gerust opvolgen en begeleiden door een dierenarts. 

 

Je kan je hond wegen op deze manier:

 1. Ga zelf op de weegschaal staan en onthou je gewicht (1)
 2. Til je hond op en ga samen met je hond op de weegschaal staan, onthou het totaalgewicht (2)
 3. (2) - (1) = gewicht van je hond


Begeleiding nodig?

Ook Pharmapets biedt begeleiding op maat aan!

Reacties