Je hond op dieet zetten doe je zo!

19 maart 2021

Het is normaal dat baasjes hun hond meestal niet spontaan op dieet zetten. Meestal zien we zelfs niet dat onze hond met de jaren zwaarder wordt. Tot kennissen, vrienden of vreemden hen er beginnen op te wijzen. Met als finale bevestiging de conclusie van de dierenarts: je hond is te dik en moet dringend vermageren. Je voelt je verbaasd, verontwaardigd en misschien zelfs een beetje schuldig. Overgewicht is nooit een puur esthetisch probleem, er zijn wel degelijk gezondheidsrisico's aan verbonden. Obesitas en overgewicht kunnen de gezondheid van je hond ernstig schaden. Stilaan dringt het tot je door: je hond moet op dieet! Maar hoe pak je dat aan? Welke voeding heb je nodig? 

Je hond laten vermageren is steeds een combinatie van de juiste voeding + beweging. Ook om na de vermageringsfase op het ideale gewicht te blijven, mag je deze 2 factoren niet uit het oog verliezen. In tegenstelling tot wat de meeste hondeneigenaars zouden denken is gewoon minder geven van de huidige voeding niet de beste oplossing. Je hond zal misschien wel uiteindelijk afvallen maar zal constant honger hebben en minder voedingsstoffen binnen krijgen. Je kan dus beter opteren voor een dieet met een speciale vermageringsvoeding. 

1. Het vermageringsdieet

Eigenschappen van een vermageringsdieet

De bedoeling van het dieet is dat je hond geleidelijk aan slanker wordt zonder ontbering.

Het bevat volgende eigenschappen:

  • Een verlaagd vetgehalte 
  • Meer eiwitten van hoge kwaliteit: zo blijft je hond zijn spiermassa behouden
  • Een specifieke combinatie van vezels waardoor je hond verzadigd is tussen de maaltijden door. Schooien aan tafel en bedelgedrag zal drastisch verminderen. 
  • Een speciale vorm en structuur van korrel waardoor het kauwen wordt gestimuleerd tijden de maaltijd (minder schrokken!)
  • Extra voedingsstoffen om de vetverbranding te stimuleren en de gewrichten soepel te houden. 

Net wat je zocht? Maak je keuze uit deze toppers!

Hoe overschakelen? 

Meng geleidelijk aan huidige voeding met nieuwe voeding gedurende een 4 à 5 tal dagen om dan definitief over te schakelen op de nieuwe voeding. Bijvoorbeeld: op dag 1 geef je ¾ huidige korrel en ¼ nieuwe korrel, op dag 2 geef je ½ huidige korrel en ½ nieuwe korrel, op dag 3 ¾ nieuwe korrel en ¼ huidige korrel enzoverder. Voorzie voldoende vers water.

Hoeveel geven?

De instructies over hoe je de voeding moet gebruiken en hoeveel korrels je aan je hond moet geven staan in de voedertabel op de verpakking van je zak voeding (achterzijde). Volg die nauwkeurig op en weeg je korrels zorgvuldig af. Hou er rekening mee dat het aantal gram in de tabel de hoeveelheid is voor 1 dag. Dus als je een portie 'smorgens geeft en een portie 'savonds dan moet je die hoeveelheid delen door 2. 

Vermijd crashdieet

Zo, nu hoeft je hond enkel nog gewicht te verliezen.Verwacht geen spectaculair resultaat na een week! Een crashdieet is voor niemand gezond en vermijden we dus liever. 

Wist je dat een hond minstens 3 maanden de tijd nodig zal hebben om op zijn ideaal gewicht te komen? En dat het gewichtsverlies niet meer dan 2 % van zijn gewicht per week mag zijn? Geduld dus, beste baasje! 

Te snel afvallen is niet goed voor de lever. Hou het gewichtsverlies per week (1 x per week wegen) nauwkeurig bij om een algemeen overzicht te hebben over de resultaten en erop toe te zien dat de afvalcurve niet te snel gaat. De meeste honden hebben na minstens 3 maand hun streefgewicht bereikt. Wees niet ongerust als er meer tijd voor nodig is, elke hond is verschillend!

2. Het bewegingsplan

Bewegen doet leven! De beste resultaten bekom je met voldoende activiteit aan het leven van je hond toe te voegen. Zware dieren zijn dikwlijks lusteloos of lui geworden waardoor hun conditie erop achteruit gaat.

Hoewel je wellicht veronderstelt dat je je hond simpelweg meer kunt laten bewegen, dien je in werkelijkheid een op maat gemaakt bewegingsplan te maken. Beter voor zwaardere honden is dat ze geleidelijk aan meer beweging krijgen als ze voorheen niet erg actief waren. Loop dus niet te hard van stapel met je bewegingsplan en begin klein. Bouw de activiteit rustig aan op. Je wil immers niet dat je hond ipv gewichtsverlies de gewrichten teveel belast en beschadigt. 

Tips om je hond in beweging te krijgen: 

  • Je hond laten 'werken' voor zijn voer: in plaats van een maaltijd in een kom te doen, leg de korrels eens in verschillende hoopjes doorheen het huis. Je hond moet dan moeite doen om zijn voedsel te gaan zoeken en bewegen wil hij eten. 
  • Balspelletje: probeer eerst eens binnen een bal (met daarin bv korrels verstopt) te rollen en je hond hem terug te laten brengen. Beloon met korrels van zijn voeding/een knuffel/je stem/nog een spelletje. Probeer het spelletje daarna buiten en vergroot de loopafstanden. 
  • Wandelen: aan de leiband laten meewandelen startend met 5 minuutjes blokje rond. Verleng de tijd iedere week met 5 minuten indien je hond het aankan. Je kan in het begin ook meerdere kortere wandelingetjes per dag doen. 
  • Zwemmen: is een zeer gezonde beweging voor je hond omdat hij zijn eigen gewicht niet hoeft te dragen in water en de gewrichten niet belast worden. 
  • Fietsen: als de conditie al iets beter is kan je eens proberen fietsen met je hond. 

Je mag je hond gerust belonen met complimentjes tijdens en na de activiteit. Als jij blij en enthousiast bent, zal dat je hond stimuleren om te bewegen en zal hij dit leuk beginnen vinden. Verhoog de intensiteit van de beweging naarmate de fitheid toeneemt.

Tot slot: heb veel geduld. Samen met het juiste dieet kan het enkele maanden duren vooraleer je hond zijn streefgewicht bereikt.

Begeleiding nodig? 

Pharmapets biedt begeleiding op maat aan voor honden die moeten afvallen.

Interesse? Aarzel niet om onze dierenarts een mailtje te sturen!

Reacties