Bepaal de Body Condition Score van je hond

18 maart 2021

Je hond weegt al een kilootje meer maar heeft hij dan overgewicht? En hoeveel is hij te zwaar? Moet hij op dieet? Veel vragen, evenveel antwoorden! Om te bepalen of een hond te dik is, maakt men gebruik van de Body Condition Score. De BCS is een maatstaf en handige tool om een eigenaar te laten inzien hoe een hond met een gezond gewicht er uitziet en hoeveel het eigen huisdier over die richtlijn zit. Want de waarheid is dat de meeste baasjes niet zien dat hun hond in gewicht toeneemt of het niet willen zien. Tot de dierenarts of die onbekende tijdens de wandeling je erop wijst! Even slikken, maar niet getreurd, mits de juiste informatie en inzet is je hond in no-time terug zijn slanke en gezonde zelve. 

Een risico voor zijn gezondheid

Net zoals bij mensen, is het logisch dat ook bij de hond overgewicht een risico vormt voor heel wat ziektes. Zo heeft een zware hond meer kans op suikerziekte, hartaandoeningen, luchtweg -en longaandoeningen, gewrichtsproblemen, ...Deze ziekten brengen heel wat kosten en kopzorgen met zich mee. Overgewicht valt niet te onderschatten en het is van levensbelang om je hond ervoor te behoeden. 1 kg te veel, dat lijkt in principe niet veel, maar als je het vergelijkt met de mens, komt het neer op veel meer gewichtstoename. Kijk even mee op onderstaande foto: 

Een verrassende uitkomst, niet?

Hoe weet je of je hond aan overgewicht lijdt? 

1. De eerste tekenen

Het feit dat jij, baasje, dit artikel leest, wijst erop dat jij beseft dat je hond te zwaar is. Dit is de eerste en belangrijkste stap.

Mocht je nog twijfelen of nog vol ongeloof zitten piekeren over de laatste confrontatie met je dierenarts, dan is dit het bewijs: 

  • De halsband moet steeds losser
  • Je hond beweegt zich langzaam voort
  • Moeilijk lopen
  • Vaak zuchten / puffen
  • Kortademigheid
  • Weinig uithoudingsvermogen 
  • Stemmingswisselingen
  • Je hond slaapt meer dan normaal 
  • Vrienden, familie, dierenarts of onbekenden beginnen opmerkingen te maken 

De gemakkelijke manier is om een online conditie test te doen aan de hand van 5 simpele vraagjes over je hond: doe de test!

2. De Body Condition Score

We spreken van overgewicht als je hond 5 tot 10% meer weegt dan zijn ideale gewicht. We spreken van zwaarlijvigheid of obesitas als hij 15 tot 20% meer weegt dan zijn ideaal gewicht. 

Stel dat het gezonde gewicht van een hond 10 kg is. Deze hond weegt momenteel echter 13 kg. “Maar 3 kg te veel”, denkt je dan? Nee hoor, dit betekent dat het gewicht 30% boven het gezonde gewicht ligt en je hond ernstig obees is.

Omdat het niet altijd gemakkelijk is om in te schatten of je hond te dik is én om het ideale gewicht te bepalen, werd de 'Body Condition Score (BCS)' in het leven geroepen om de lichaamsconditie van je hond te evalueren. 

Bekijk je hond vanaf de zijkant. Bekijk of je zijn borstkas duidelijk kan onderscheiden van zijn buik. Bij een ideale lichaamsscore zijn de ribben voelbaar maar niet zichtbaar. 

Bekijk je hond van bovenaf. Bij een ideale lichaamsscore is er een duidelijke taille te onderscheiden. 

Geef je hond een score van 1 tem 5

 

Heeft je hond score >3, dan moet je hond op dieet. Heeft je hond een score van 3, dan is hij perfect in vorm. Heeft je hond een score van minder dan 3, dan staat hij te mager en komt hij beter wat aan. 

Het streefgewicht

Het ideale gewicht of het streefgewicht is hoeveel je hond idealiter mag wegen om in gezonde conditie te verkeren. Het streefgewicht van je hond exact laten bepalen, kan je best bij de dierenarts doen. Hier heb je de BCS voor nodig.

Je kan ook een grovere schatting maken van je hond zijn streefgewicht op basis van zijn huidig gewicht en deze tabel met de gemiddelde gewichten van ieder hondenras. Het eerste cijfer in de tabel is het gewicht van een reu van dat hondenras en het tweede cijfer is het gewicht van een teefje. Natuurlijk moet je ook rekening houden met de bouw van je hond en of je hond al dan niet gesteriliseerd/gecastreerd is. 

Het streefgewicht is dan meteen ook het gewicht dat je wenst te bereiken voor je dier bij een afvalprogramma of vermageringsschema. 

Gewichtsverlies is altijd een traag proces. Het is voor je dier beter om geleidelijk af te vallen, niet te veel in 1 keer. Onthou dat de gewichtsafname van je dier niet meer dan 2 % per week mag zijn. Een gewichtsverlies van 1 tot 2 procent van het lichaamsgewicht is prima. Tachtig gram verliezen op een week, is voor een hondje van 8 kg al een hele prestatie. 

Aan de slag met zijn dieet

Je hond zal moeten overschakelen op een vermageringsdieet. Dit is speciale voeding om honden die te zwaar zijn geleidelijk aan terug op hun streefgewicht te laten komen. De focus ligt dus op een verantwoorde manier van afvallen, zonder dat je dier voedingsstoffen te kort komt, en zonder dat je dier teveel gewicht ineens verliest. Want dit zorgt voor leverbelasting. Ook zijn goede vermageringsvoedingen voor honden zo samengesteld dat ze voor een maximale verzadiging bij 1 maaltijd zorgen. Het is absoluut niet de bedoeling dat je hond de hele tijd met honger zou rondlopen

Een doeltreffende voeding voor honden met overgewicht is Royal Canin Satiety . 97% van de honden op deze voeding viel af in 3 maand tijd. Ook achteraf kan de voeding doorgegeven worden om een gezond gewicht te blijven behouden. 

Andere voorbeelden van vermageringsdieëten voor honden? Neem een kijkje op onze webshop!


Begeleiding nodig? 

Dan ben je aan het juiste adres, want onze dierenarts Valerie helpt jou en je hond maar al te graag.

Reacties