Wanneer mag een puppy overschakelen op voeding voor volwassen honden?

13 april 2021

Helaas! Uw puppy blijft niet voor eeuwig klein. Al snel zal je merken dat de 'puberjaren' van jouw pup voorbij zijn en het een flinke volwassen hond wordt. Volwassen honden hebben andere behoeftes, zeker op vlak van voeding. Schakel dus tijdig over naar een goede voeding voor volwassen honden. Lees in dit artikel hoe je dat doet. 

1. Welke voeding geef ik na de puppyvoeding? 

Van zodra je puppy niet meer groeit in de hoogte mag je hem beginnen overzetten op een hondenvoer voor volwassen honden. De leeftijd waarop dit gebeurt is afhankelijk van de grootte van het ras van je puppy: 

  • Kleine honden: rond de 9 maand tot 12 maanden leeftijd
  • Middelgrote honden: rond de 12 maanden leeftijd
  • Grote honden: tussen de 12 maand en 24 maanden leeftijd 

Puppyvoeding bevat een hoge energiewaarde om aan de behoeftes van een groeiende puppy te voldoen. Dat is niet meer nodig eens de groeiperiode stopt want je volwassen hond zou snel in gewicht bijkomen en dat wil je juist niet. Een adulte hondenvoeding heeft daarom een lager energiegehalte. Ook als je puppy gesteriliseerd of gecastreerd wordt, is het belangrijk meteen over te schakelen naar voeding voor volwassen honden. 

Geleidelijke overschakeling

Iedere verandering van voeding moet geleidelijk aan gebeuren. Het maakt niet uit of het nu van puppyvoeding naar adult hondenvoer is , of van een hondenvoeding voor de huid naar een hondenvoeding om te vermageren. Zolang de overschakeling stapsgewijs gebeurt, ben je goed bezig. Dit minimaliseert de kans op maagdarmproblemen. 

4-daags stappenplan om over te schakelen op een nieuwe hondenvoeding:

Dag 1: Vul de voerbak van je hond met ongeveer 75% puppyvoer en 25% volwassen voer.

Dag 2: Vul de voerbak van je hond met ongeveer 50% puppyvoer en 50% volwassen voer.

Dag 3: Vul de voerbak van je hond met ongeveer 25% puppyvoer en 75% volwassen voer.

Dag 4: Vul de voerbak van je hond met 100% volwassen voer.

Je kan de transitie ook over 5 of 6 dagen uitspreiden. Geef de spijsvertering van je hond gemiddeld een weekje om te wennen aan de nieuwe voeding. 

De duur, omvang en intensiteit van de groeiperiode bij de hond is sterk afhankelijk van het ras en zijn verwachte grootte op volwassen leeftijd. Het is zeer belangrijk dat je voor jouw pup de juiste voeding kiest, die rekening houdt met de verschillen in grootte en groei.
Als je hond het niet goed lijkt te doen tijdens het overgaan op een volwassen voer, overweeg dan om over te stappen naar een andere samenstelling (bijv. van kip naar zalm of lam). Ga bij voorkeur niet terug naar de puppyvoeding. Als dit niet werkt, overleg dan met je dierenarts voor advies.

Kies voor kwaliteit

Het voer dat je kiest voor je volwassen hond, is minstens even belangrijk als het puppyvoer. Je hond zal immers het grootste deel van zijn leven deze brokjes eten. Kies daarom voor een degelijke kwaliteitsbrok die je hond helpt gezond houden en voldoet aan al zijn behoeftes. 

Ben je op zoek naar een nieuwe voeding voor je pup die nu volwassen is? Maak je keuze uit ons aanbod van topmerken, aanbevolen door dierenartsen wereldwijd! 

Heb je echt geen idee wat te kiezen? Geen probleem, onze dierenarts Valerie koos uit ons ruim aanbod enkele van haar persoonlijke favorieten:

Reacties