Hoeveel hondenvoer geef ik mijn puppy?

29 maart 2021

Je bent de trotse eigenaar van een puppy: proficiat! Uiteraard is het zeer leuk om een jonge hond in huis te hebben, maar dit kan ook heel wat stress met zich meebrengen. Want hoeveel voer geef je je puppy eigenlijk? Je wil uiteraard niet dat het beestje ondervoed raakt. Of erger: dat je hem zo veel voer geeft dat hij uitgroeit tot een hond van godzilliaanse proporties.

Hoe vaak voer ik mijn puppy?

In het begin voer je je puppy vaker dan wanneer hij volwassen is. We bevelen 3 tot 4 gelijke porties hondenvoer per dag sterk aan. Na 6 maanden bouw je dan weer af naar 2 gelijke porties per dag, wat de standaard is voor de rest van zijn hondenleven. Snoepjes tussendoor kunnen zeker en vast, maar dan trek je de caloriewaarde van het snoepje best af van de rest van het voer. Het is belangrijk dat de caloriewaarde dag per dag stabiel blijft.

 

Wist-je-dat? 

Wanneer je hond nog een puppy is, kan je hem ook bepaalde gedragingen aanleren of afleren. Als hij tijdens jouw maaltijd zijn schattigste puppyogen trekt, is het belangrijk om hem niet te belonen voor deze manieren.

Maak je van bedelgedrag een gewoonte, dan loopt je hond een grotere kans op overgewicht.

Vooral labradors krijgen vaak te veel voer, omdat ze er beter in slagen om hun baasjes hen meer hondenbrokken te doen geven.

 

Hoeveel hondenbrokken geef ik mijn puppy?

De hoeveelheid hondenvoer die je je puppy geeft, is vooral afhankelijk van het ras, de grootte en de soort voeding. In de volgende tabel kan je de precieze hoeveelheid hondenvoer voor jouw puppy aflezen. We namen als voorbeeld Royal Canin Maxi Puppy .

Kijk eerst in de kolom 'volwassen gewicht' en schat in wat het gewicht van je pup zal zijn als hij volgroeid is. Om je een idee te geven: hier vind je een tabel van het volwassen gewicht van elk ras. Vervolgens kijk je in de kolom 'leeftijd in maanden' en kan je per leeftijd aflezen hoeveel gram voeding per dag je puppy moet krijgen volgens zijn volwassen gewicht. 

Een voorbeeld:

Stel dat ik een Labrador teefje heb van 5 maand oud. Ik weet dat een Labrador teefje een volwassen gewicht van 25 tot 30 kg kan bereiken. Ik geef mijn puppy dus 379-402 gram per dag. 

De symbooltjes onderaan de tabel wijzen erop dat puppy's van 2 tot 5 maand beter 3 porties per dag krijgen. Puppy's van 6 tot 15 maand mogen overschakelen naar 2 porties per dag. Verschaf dagelijks vers water.

Mijn Labrador puppy geef ik dus 126-134 gram, 3 maal daags. 

Voedingstabel van Royal Canin Maxi Puppy

Welk voer geef ik mijn puppy?

Puppy’s hebben nog veel groeiwerk voor de boeg. Daarom is het belangrijk dat puppyvoer:

  • de spieren van je puppy ondersteunt.
  • de botten goed ontwikkelt.
  • de spijsvertering bevordert.

Gelukkig bestaat er specifiek puppyvoer dat beter rekening houdt met alle behoeften van je groeiende puppy dan gewoon hondenvoer voor volwassen honden.

Je geeft je hond best 1 type voer gedurende langere tijd. Wij mensen houden van gevarieerde voeding, maar je viervoeter kan er niet goed tegen. De mogelijkheid bestaat dat hij problemen krijgt met zijn darmgezondheid.

Neem een kijkje in ons aanbod aan puppyvoer en ontdek welk voer jouw hond de komende maanden gezond houdt!

Reacties