Bezig met laden...
Blog menu
10 februari 2023
Onderdeel van: Jouw kat, Verzorging, Gebit
Advies van onze dierenartsen
Onderdeel van: Jouw kat, Verzorging, Gebit

De adem van mijn kat stinkt, hoe komt dat?

“Wanneer mijn spreekuur net voorbij is, komt het baasje van Bassie nog snel aangesneld. Bassie is een rustige zwarte kater, maar volgens zijn baasje plots toch heel wat rustiger dan normaal. Ik beslis Bassie te onderzoeken want van op enkele meters kan ik het probleem al ruiken…”

Slechte adem bij de kat

“Wanneer mijn spreekuur net voorbij is, komt het baasje van Bassie nog aangesneld. Bassie is een rustige zwarte kater, maar volgens zijn baasje plots toch heel wat rustiger dan normaal. Ik beslis Bassie te onderzoeken want van op enkele meters kan ik het probleem al ruiken…”

Bassie

Op consult: voor lusteloosheid.

Bassie is een beetje schuw, dat is hij anders niet. Voorzichtig onderzoek ik hem. Terwijl ik naar zijn hartje luister, ruik ik dezelfde geur die ik in de wachtkamer rook. Hij heeft een stinkende adem. In zijn mond constateer ik meteen wat het probleem is, een ernstige ontsteking van het tandvlees. Het baasje van Bassie vertelt dat hij de laatste tijd alleen zijn natvoer nog wil eten, dat geloof ik want met deze tandjes kan hij niets meer kauwen.

Diagnose: ontsteking door tandsteen.

In de mond vind ik twee tanden die helaas getrokken moeten worden. Verder is er veel tandsteen, waardoor het tandvlees bloederig en rood is. De ontsteking kan opgelost worden door het verwijderen van het tandsteen. Bassie’s gebit zal nadien goed verzorgd moeten worden met tandverzorgende supplementen.

Behandeling: tandverzorging aanpassen.

Het is nodig om Bassie een specifieke voeding voor zijn gebit te geven, hij heeft aanleg voor tandproblemen. Daarnaast raad ik de baasjes aan om de tanden regelmatig te poetsen, liefst minstens één keer per week. Ik geef hen Orozyme Dental snoepjes mee om te proberen. Deze snoepjes reinigen de tanden door te schuren tegen de tanden en bevatten ingrediënten die een slechte adem, tandplak en tandsteen verhelpen. Ook brokjes schuren langs de tanden, daarom is het belangrijk dat Bassie terug brokjes wil eten. Als laatste heb ik nog enkele adviezen over de beste supplementen om zijn tanden nog extra te versterken. Zo’n supplement helpt ook tegen vieze geurtjes.

Het effect.

Na twee weken zie ik Bassie terug voor controle. Zijn gebit zal nog even tijd nodig hebben, maar zijn tandvlees begint stilaan terug zachtroze te worden. De baasjes kunnen nu zelf verder aan de slag, ik vertrouw erop dat ze Bassie’s gebit goed zullen blijven verzorgen.

3 tips voor een gezond gebit:

Check de tanden.

Bij een slechte adem bekijk je best eerst de tanden van je kat. Tandsteen en tandplak kunnen een tandvleesontsteking veroorzaken. Hierdoor gaat de adem van je kat slecht ruiken. Verder kan er ook iets in het tandvlees vastzitten zoals een splinter of kan een onderliggend gezondheidsprobleem de oorzaak zijn.

Poets de tanden.

Ook voor je kat is een dagelijkse tandverzorging wenselijk. Je gebruikt best een speciale tandenborstel en tandpasta voor huisdieren. Producten die voor mensen bestemd zijn, zijn gevaarlijk voor je kat.

Gebruik tandverzorgende supplementen.

Om het gebit extra te ondersteunen kan je ook gebruikmaken van supplementen die extra ondersteuning bieden aan het gebit. Daarnaast hebben we speciale voeding die het gebit van je huisdier verder ondersteunt.  Voor katten die blijvend last hebben van gebitsproblemen is dit echt een aanrader.

Puur wetenschappelijk.

Bij een slechte adem is een gebitsprobleem bijna zeker de oorzaak. Tandplak en tandsteen zijn de boosdoeners. Bacteriën klimmen steeds verder het tandvlees in, en kunnen zo ernstige schade aanrichten. Toch kunnen er ook andere gezondheidsproblemen een slechte adem veroorzaken. Daarom laat je het probleem best nakijken als de tanden er gezond uitzien, en je deze goed verzorgt. Het kan bijvoorbeeld gaan om een nier- of spijsverteringsprobleem.

Reacties