Profiteer nu van -5% op het volledige assortiment ! Actie geldig t.e.m. 16/05/24 |  Ontdek de voorwaarden ›

Bezig met laden...
Blog menu
14 mei 2021
Advies van onze dierenartsen

Hoe train ik mijn kitten?

Hoe train je je kitten? Voordat jij er was, was zijn opvoeding voornamelijk de verantwoordelijkheid van zijn moeder... Nu is het jouw beurt. Het enige wat je hoeft te doen om je kitten te helpen een evenwichtige volwassen kat te worden, is een paar eenvoudige trainingstips toepassen.

Hoe train ik mijn kitten?

Ontdek de beste manier om je kitten te trainen.

De opvoeding van je kitten is voornamelijk de verantwoordelijkheid van zijn moeder. Het is zij die haar kitten vooral tijdens de eerste twee maanden leert om een kat te worden die zijn naam waardig is. Logischerwijs is de eerste regel voor een succesvolle kittentraining om je kitten niet te vroeg van zijn moeder te scheiden. Voor de rest zijn katten autonome dieren die weinig training nodig hebben. Ze moeten vooral getemd worden, met andere woorden, jou leren kennen. En omgekeerd.

Dit wederzijds tam maken is echt belangrijk. De eerste relaties die je met je kitten opbouwt, bepalen zijn toekomstige gedrag als kat. En veel van de problemen die op volwassen leeftijd ontstaan, zijn simpelweg het gevolg van een slechte start.

Breng de adviezen van professionals in de praktijk voor de opvoeding van je kitten.

Speel met je kitten.

Bij je kitten worden veel educatieve elementen op een speelse manier verworven. Socialisatie, in het bijzonder, wordt verkregen door genegenheid en spel. Door hem regelmatig te stimuleren en plezierige momenten met hem te delen, leer je hem genieten van contact met mensen. De autoriteit die je over hem uitoefent, moet ook gebaseerd zijn op spelletjes. Om hem te laten zien wie de baas is, voer je de volgende handeling uit: pak je kitten voorzichtig bij het nekvel en leg hem rustig op zijn zij. Gebruik de vingers van je vrije hand om hem zachtjes op de buik te drukken. Je kitten moet zich immobiliseren en zijn poten in een passieve houding vouwen. Dit is typisch het soort houding (spelend met de dominant-ondergeschikte relatie) die zijn moeder gebruikt om haar kleintje te laten zien wat zijn sociale positie ten opzichte van haar is.

Leer met geduld.

Welk gedrag je je kitten ook wilt aanleren, leer het altijd voorzichtig en geduldig. Beloon haar systematisch met aaien, eten en spelen als ze zich gedraagt zoals jij wilt.

Vertrouw op haar instinct.

Zelfs als een kitten door haar moeder wordt geleerd om schoon te zijn, wordt dit beschouwd als een instinctieve houding, omdat het zelfs aanwezig is bij kittens die door mensen zijn opgevoed. Katten zijn van nature bezorgd over hun netheid: ze vluchten voor kattenbakken die niet vaak genoeg worden verschoond en besteden veel tijd aan het likken van zichzelf om hun vacht te laten glanzen.

Waarschuw kinderen.

Omdat ze erg gesteld zijn op hun eigen rust en comfort, nemen katten het niet zo nauw met ruige, luidruchtige kinderen. Het is dus belangrijk om jongere kinderen te leren respect te hebben voor je kitten en het te behandelen als een levend wezen en niet als een knuffelbeest.

Respecteer het communicatiesysteem van je kitten.

Katten communiceren met de buitenwereld via de voorkant van hun lichaam. Dus als je contact met haar wilt maken, is het belangrijk om haar frontaal te benaderen. Vermijd plotseling contact met het stuitje en de staart, omdat dit waarschijnlijk defensieve reacties van je kitten uitlokt zoals jammeren en klauwen.

Respecteer het territorium van je kitten.

In het ideale geval heeft jouw kitten vier heel verschillende gebieden (of "territoria") waar ze haar vitale behoeften kan bevredigen: een gebied om te eten, een tweede om te slapen, een derde om te jagen en een vierde om te spelen. Het is belangrijk om te begrijpen dat deze "territoria" niet noodzakelijkerwijs overeenkomen met aparte kamers (niet iedereen heeft een herenhuis), maar ze moeten wel op veilige afstand van elkaar liggen... Anders kan het gedrag van je kitten ernstig verstoord raken.

Geef je kitten "ontsnappingsmogelijkheden".

Als je je kitten voor het eerst in contact brengt met een ander mens of dier, vermijd dan om haar vast te houden. Een opgesloten gevoel kan een paniekreactie uitlokken. Als ze probeert te ontsnappen, kan ze je diep krabben, zonder de minste bedoeling om je pijn te doen. Je moet begrijpen dat ze instinctief vaak zal wegrennen.

Straf jouw kitten, maar niet zomaar.

Straf mag alleen worden gebruikt als het absoluut noodzakelijk is (als je kat je bijt tijdens het spelen, bijvoorbeeld) en altijd op een ingehouden manier. Sla je huisdier nooit, maar laat zien dat er grenzen zijn door haar even in het nekvel te nemen en opzij te duwen. Als je kitten moet leren van iets af te blijven, kan je hem laten schrikken met een waterpistooltje of door een hard geluid te maken met een fluitje. 

Berisp je kitten niet systematisch.

Systematisch berispen is een heel slecht trainingssysteem voor kittens. Het kan snel leiden tot angst en gedragsproblemen. Probeer te werken met positieve beloning en stimulatie via spel. 

Pharmapets biedt jou

Reacties