Profiteer nu van -5% op het volledige assortiment ! Actie geldig t.e.m. 16/05/24 |  Ontdek de voorwaarden ›

Bezig met laden...
Blog menu
15 mei 2021
Advies van onze dierenartsen

Milbemax, een ontwormingsmiddel voor honden en katten.

Milbemax is een ontwormingsmiddel voor honden en katten dat werkt tegen darmwormen zoals spoelwormen, zweepwormen en lintwormen. Het is verkrijgbaar in verschillende doseringen, afhankelijk van het gewicht van je huisdier en wordt alleen op voorschrift aangeboden.

Milbemax, een ontwormingsmiddel voor honden en katten.

Wat is milbemax?

Milbemax is een ontwormingsmiddel voor honden en katten, aanbevolen om het verschijnen van spoelwormen en lintwormen te voorkomen. Deze parasieten veroorzaken op zijn minst maag-darmproblemen, maar kunnen ook leiden tot ernstigere ziekten zoals hartworm of toxocariasis. Dit medicijn is op voorschrift verkrijgbaar in tabletvorm voor kittens, katten, puppy's en honden. Je huisdier moet om de drie maanden preventief ontwormd worden. Een doosje milbemax bevat meestal vier tabletten, genoeg om je huisdier een heel jaar te behandelen.

Milbemax: werking, dosering en voorzorgsmaatregelen bij gebruik.

Voordat je dit ontwormingsmiddel aan je hond of kat geeft, is het belangrijk om de dosering van milbemax te weten te komen.

Hoe werken ontwormingsmiddelen zoals milbemax?

Milbemax is een antihelminthicum. Deze term verwijst naar medicijnen die parasieten in de vorm van wormen elimineren. Deze behandeling heeft een breed spectrum, wat betekent dat het veel soorten rondwormen, nematoden, en lintwormen, cestoden, uitroeit. Milbemax bevat verschillende actieve ingrediënten, waarvan milbemycine-oxime en praziquantel de belangrijkste zijn. Milbemax elimineert spoelwormen, de larven die hartwormziekte veroorzaken en mijten. Het valt het zenuwstelsel van de wormen aan, wat leidt tot verlamming en de dood. Het tweede middel valt lintwormen aan. De parasieten worden getroffen door tetanie en je huisdier elimineert ze wanneer het een stoelgang heeft of, zeldzamer, door braken, wat in zeer zeldzame gevallen kan voorkomen. De actieve ingrediënten in milbemax komen in de bloedbaan en weefsels van je hond of kat voor maximale effectiviteit.

Wat is de juiste dosering voor milbemax?

De dosering van milbemax hangt voornamelijk af van het gewicht van je huisdier. Voor een hond tussen de 500 gram en één kg is de dosering een halve tablet, één tablet voor een hond tussen de één en 5 kg en twee tabletten voor een dier tussen de 5 en 10 kg. Natuurlijk moet je hem het speciale medicijn voor puppy's en kleine honden geven. Voor grotere rassen is milbemax beschikbaar voor dieren die meer dan 5 kg wegen: één tablet voor honden van 5 tot 25 kg, twee tabletten voor honden van 25 tot 50 kg en drie tabletten voor grote honden van 50 tot 75 kg. Kies voor katten de speciale behandeling: een halve tablet voor katachtigen die tussen de 500 gram en 1 kg wegen, 1 tablet voor katachtigen die tussen de 1 en 2 kg wegen. Katten die meer dan 2 kg wegen, moeten milbemax speciaal voor grote katten tot 12 kg innemen.

Zijn generieke ontwormingsmiddelen, milpro en milbactor, net zo effectief als milbemax?

De werkzame stoffen in milbemax zitten ook in twee generieke medicijnen, milpro en milbactor. Ook deze bevatten milbemycine oxime en praziquantel. Ze zijn net zo effectief als milbemax en de dosering is ongeveer hetzelfde. Net als bij de oorspronkelijke behandeling moeten deze twee producten bij voorkeur worden gemengd met de gebruikelijke voeding van je huisdier. Dit bevordert de biologische beschikbaarheid van het medicijn.

Is milbemax gevaarlijk voor bepaalde hondenrassen?

Milbemax kan dodelijk zijn bij bepaalde hondenrassen, zoals de Collie, Australian Shepherd, Shetland, Zwitserse Witte Herder en in mindere mate de Bobtail en Border Collie. De oorzaak? Een mutatie in het MDR1-gen, dat normaal gesproken giftige moleculen uit het zenuwstelsel van de hond verwijdert. Bij een afwijking in het MDR1-gen worden bepaalde antiparasitaire middelen, waaronder milbemax en zijn derivaten, giftig en vallen ze het zenuwstelsel van het dier aan, wat leidt tot ernstige verlamming of de dood. Dit komt door de aanwezigheid van milbemycine in het product. De helft van alle Colleys heeft last van deze genetische mutatie. Er is een betrouwbare test beschikbaar bij dierenartsen die je kunnen vertellen of je hond besmet is.

Milbemax: voorzorgsmaatregelen voor gebruik en bijwerkingen.

Hoewel milbemax bijwerkingen kan hebben, zijn deze vrij zeldzaam. Toch moeten er een paar voorzorgsmaatregelen worden genomen. Het is bijvoorbeeld aan te raden om je huisdier van tevoren te wegen om er zeker van te zijn dat je de juiste dosis toedient. Als je huisdier lijdt aan een ernstige lever- of nierziekte, moet je altijd advies vragen aan je dierenarts om de haalbaarheid van de behandeling te beoordelen. En informeer naar mogelijke interacties tussen medicijnen. Was van je handen na het hanteren van de tabletten. Milbemax kan zonder problemen worden gegeven aan fokkende, drachtige of zogende teven en katten. Wat bijwerkingen betreft, kunnen lethargie, spiertrillingen, braken en diarree in zeldzame gevallen voorkomen.

Welk vrij verkrijgbaar ontwormingsmiddel voor honden en katten moet ik kiezen?

De Franse wet verbiedt de verkoop van ontwormingsmiddelen voor honden en katten via internet. Ze kunnen alleen worden voorgeschreven door een dierenarts. Na het ontwormen kun je je huisdier echter helpen om weer een gezonde darmflora te krijgen met voedingssupplementen en probiotica. Voor honden kun je Synbiotic of Digest Aid proberen. Voor katten bevat Flore Equilibre vijf stammen probiotica. Als preventieve maatregel kan een vrij verkrijgbare antiparasietbehandeling ook nuttig zijn om de strijd tegen alle parasieten die je huisdier kunnen treffen, compleet te maken. Shampoos, halsbanden, sprays of pipetten kunnen allemaal voor dit doel worden gebruikt. Deze omvatten Frontline Tri-Act, Advantix of Flevox voor honden en Advantage, Seresto halsband of Effipro voor katten.

Pharmapets biedt jou

Reacties