Bezig met laden...
Blog menu
27 december 2022 stress
Advies van onze dierenartsen

Mijn kat plast naast de kattenbak, wat nu?

Wat als je kat plots in huis plast, zomaar naast de kattenbak? Niet om jou te pesten, mogelijks is er meer aan de hand. Zoals bij Gizmo, die plots onzindelijk werd na de komst van een nieuwe baby in huis. 

Mijn kat plast naast de kattenbak, wat nu?

Valerie, onze dierenarts bij PharmaPets, geeft elke week een inkijk tijdens haar consultatie.

“Zou hij dit nu met opzet doen of zou hij ziek zijn?” Bij me staat de ongeruste eigenaar van Gizmo, een jonge rosse kater, die sinds een maand of 2 geregeld naast de bak zijn behoefte doet. 

Katten die ineens in huis plassen, menig katteneigenaar kan er van meepraten. Het kan inderdaad gaan om een medisch probleem, maar dan zijn er meestal nog andere symptomen. Bij het merendeel van de katten is het een gedragsprobleem, veelal stress-gerelateerd.”

Gizmo

Op consult.

Ik zie Gizmo al van op afstand zitten in mijn wachtzaal. Deze prachtige rosse kater is de rust zelve, hij hoeft niet eens in een transportbox en zit gewoon op schoot bij zijn baasje. Die laatste is minder rustig, eerder ongerust want Gizmo weigerde van de ene dag op de andere in zijn kattenbak te plassen, heel vreemd. Hij plast overal in huis, behalve waar hij moet plassen. Dat is nu al 2 maand zo, zucht de eigenaar, die het duidelijk meer dan zat is om de plasjes uit het tapijt te schrobben. 

Diagnose.

Gizmo lijkt geen pijn te hebben en de eigenaar merkt, op de onzindelijkheid na, geen andere symptomen op. Integendeel, Gizmo blaakt van gezondheid en ook zijn eetlust is op en top in orde. Voor de zekerheid onderzoek ik nog even Gizmo's urine: ook hier zijn geen afwijkingen te vinden. Ik vraag hoe het thuis gaat en kom te weten dat Gizmo de aandacht moet delen want sinds kort is er ook een baby in huis. Dat kan veel verklaren. 

Katten zijn echte gewoontedieren en worden onrustig als er iets wijzigt in hun omgeving. De ene kat kan daar beter tegen dan de ander. Een ingrijpende verandering zoals een nieuw familielid kan een stressor zijn. Zeker als dat de routine en de structuur in het dagelijks leven van het gezin verandert. Een kat kan op verschillende manieren stress uiten. Eén daarvan is plassen op allerlei plekken in huis, wat lijkt op plotse onzindelijkheid. 

Pet Doctor Plan.

Allereerst is het belangrijk om, ondanks een andere routine, zoveel mogelijk structuur in het leven van Gizmo te brengen. Vaste uren voor eten, knuffelen en spelen kunnen daarbij enorm helpen. Een kersverse baby vraagt veel aandacht van de ouders, die Gizmo moet leren delen. Laat hem deelnemen aan momenten met de baby. Zorg voor stapsgewijze interactie tussen de 2 en laat hen elkaar voorzichtig kennen. Dit zal geduld en een beetje training vragen. Vergeet je huisdier in ieder geval niet te betrekken bij die unieke gezinsmomenten. 

Een andere tip is om voor Gizmo een rustig plekje te voorzien waar hij zich kan terugtrekken als dat nodig is. Een baby zorgt ook voor meer decibels in huis en de kat heeft gevoelige oren. Katten zitten graag hoog en beschut op een vaste plaats. Voor Gizmo raad ik dit knus mandje aan, dat op de radiator kan geplaatst worden. 

 Daarnaast raad ik de eigenaars aan om tijdelijk over te stappen op Royal Canin Calm , deze voeding biedt ondersteuning in stressvolle situaties. Als laatste stel ik nog een Feliway diffuser voor, en Zylkène  voor tijdens extra stressvolle momenten.

Ook deze producten zijn geschikt om te helpen tegen stress:

Het effect.

Een half jaar later ontmoet ik Gizmo opnieuw. Dit keer is de baby, al een flinke kleuter, er ook bij. "Intussen zijn deze 2 onafscheidelijk", lachen de eigenaars. Ik vraag hoe het met de onzindelijkheid gaat. Dat heeft z'n tijd nodig gehad, maar intussen plast Gizmo weer mooi binnen de lijnen van zijn kattenbak. De kalmerende voeding en de Feliway verdamper zijn een grote hulp geweest, zelfs nu nog blijft de verdamper in het stopcontact zitten. "We merken echt het verschil", vertellen Gizmo's baasjes. 

3 tips voor jou.

Is er iets veranderd?

Een verandering, hoe gering ook, in jouw leven is heel ingrijpend voor je kat. Het bezorgt je kat stress. Dat uit ze door plasjes naast de kattenbak te doen. Typische ingrijpende gebeurtenissen zijn een verhuis, renovatie of een nieuw gezinslid. Maar het kan ook een -voor ons- minimale verandering zijn. Zo ken ik een kat die in huis begon te plassen nadat baasje de favoriete plant van de vensterbank naar de salontafel verhuisd had. Door de plant terug te zetten, was het probleem opgelost.

Geruststellende hulpmiddelen.

Soms is de oorzaak van de onzindelijkheid lastig te achterhalen of is ze onomkeerbaar. Een geruststellend supplement kan een efficiënte hulp zijn in stresssituaties. Ze bestaan in verschillende vormen: een spray voor in de kattenmand, een verdamper voor in huis of een kuur anti-stress tabletten .

De juiste kattenbakvulling.

De grootste tip die ik kan geven is: laat je kat de kattenbakvulling zelf kiezen. Een kat is héél kieskeurig. Als ze de vulling maar niks vindt, zal je kat de kattenbak mijden en overal, behalve in de kattenbak, plassen. Doe de eenmalige test door 3 soorten in 3 aparte bakken te doen. Neem een houtkorrel , silica en een kleikorrel . Je zal zien dat ze een duidelijke voorkeur heeft voor 1 van de 3. De juiste keuze kattenbakvulling betekent een wereld van verschil voor het welzijn van je kat.

Weet jij hoe je kat angst of stress toont?
  • Kat hangt tussen de schouderbladen tijdens langdurig zitten
  • Pupillen zijn verwijd
  • Vaker aan zichzelf krabben of likken
  • Passief reageren op omgeving (bij chronische stress)
  • Extreem markeergrdrag
 

Puur wetenschappelijk.

Heeft je kat naast onzindelijkheid ook klachten van meer plassen, pijn, persdrang of een abnormale kleur van de urine, dan is er een medisch probleem. De meest voorkomende urinaire aandoening bij katten is blaasontsteking door urolithiasis (=steentjes in urinewegen). Met name bij katers is het een levensbedreigende aandoening omdat het gruis de plasbuis kan verstoppen, waardoor hij niet meer kan plassen. Zie je bovenstaande symptomen bij je kat, neem dan contact op met je dierenarts. 

Aanbevolen door onze dierenartsen
Reacties
Jan Heyvaerts
2 januari 2023 at 20:47
Hier plast de perzische kater naast de bak als meneer zijn zin niet krijgt. Ondanks dat het een raskat is wil hij absoluut buiten zijn behoefte doen. En soms lukt het niet om hem buiten te laten (weg boodschappen doen of zo). Als mijn badslippers op de grond staan, dan kan je er donder op zeggen dat hij er tegen geplast heeft. Idem dito als ik mijn schoenen op de grond laat staan. Schoenen hogerop plaatsen zou je denken? Dan plast hij op de mat in de keuken of op het wasgoed dat voor de wasmachine ligt. Ondertussen 1 paar schoenen weg moeten gooien want ondanks veelvuldig spoelen onder de kraan kreeg ik de geur er niet meer uit.
Reply