Bezig met laden...
Blog menu
7 september 2023
Advies van onze dierenartsen

De ruiperiode: hoe verminder ik de berg haar?

Tijdens de ruiperiode is het beste advies het gebruik van de juiste kam en borstel. Zo is een deshedder ideaal om de ondervacht uit te kammen. Al het haar dat je uitkamt ligt alvast niet op de vloer en komt ook niet in je stofzuiger.

De ruiperiode: hoe verminder ik de berg haar?

Valerie, onze dierenarts bij PharmaPets, geeft elke week een inkijk tijdens haar consultatie.

“Spritz, een prachtige husky, verliest dit jaar beduidend meer vacht dan anders. Wat is er aan de hand?”

Spritz

Op consultatie: voor veel haarverlies.

Tijdens de consultatie vertelt Spritz’s baasje dat hij plots veel meer haar verliest dan gewoonlijk. Hij lijkt ook jeuk te hebben en tijdens het krabben komen er hele plukken vacht mee. Zijn huid en vacht zijn echter prima in orde.

Diagnose: seizoensgebonden verharing.

Verder onderzoek sluit een huidziekte uit, er is ook geen sprake van een parasitaire infectie. Spritz is in de rui. Omdat hij nu volwassen is, verliest hij wat meer haar dan in zijn puppytijd. De volwassenvacht is van samenstelling een beetje anders dan de puppyvacht. Niets om ongerust over te zijn dus, maar het kan wel even schrikken zijn. Het is duidelijk dat Spritz wat extra vachtverzorging kan gebruiken. De jeuk die Spritz ervaart heeft te maken met loszittende ondervacht. Die probeert hij er zelf uit te krabben.

Behandeling: regelmatig en grondig borstelen.

Huskies hebben een dichte ondervacht, dus het is essentieel om tijdens de ruiperiode extra aandacht aan de vacht te besteden. Doorheen het jaar is een zachte borstel en eventueel massageborstel voor Spritz voldoende. Tijdens de rui is het nodig om ook de ondervacht uit te kammen. Dit kan gebeuren met een harkje of deshedder . Je kan ook met je hond naar de trimmer gaan om de vacht uit te laten blazen.

Het effect. 

Kort na de consultatie krijg ik een foto van een mooi geborstelde Spritz. De jeuk zal nu ook snel over zijn.

3 Tips om de vacht van je hond te verzorgen:

Kies een evenwichtige voeding.

Kwalitatieve voeding is essentieel voor de algehele gezondheid van je hond, inclusief de gezondheid van zijn vacht. Kies voor hoogwaardige voeding die dierlijke eiwitten, essentiële vetzuren (zoals omega-3 en omega-6) en vitaminen bevat, zoals Royal Canin Skin Care . Je kan ook een supplement gebruiken zoals de Purviso Plus Zalmolie .

Borstel regelmatig.

Regelmatig borstelen verwijdert dode haren en voorkomt een klittende vacht. Gebruik een geschikte borstel voor het vachttype van je hond. Zo kan je kiezen voor een zachte borstel , massageborstel , kam of borstel met pinnen . Tijdens de rui zijn een harkje of deshedder een goede keuze.

Hygiëne en wassen.

Je hond af en toe wassen draagt bij tot de gezondheid van huid en vacht. Natuurlijk niet te veel, maximaal één keer per maand is voldoende. Anders droogt de huid teveel uit en verstoor je het zelfreinigend vermogen van de vacht. Gebruik een shampoo voor honden en kijk ook hier naar de specifieke vacht van je huisdier. Is je hond vaak vuil en wil je hem vaker wassen? Denk dan aan een mousse of droogshampoo , of gebruik reinigende doekjes .

Puur wetenschappelijk.

Welke vitamines en mineralen zijn essentieel voor de goede gezondheid van de vacht:

  • Vitamines: Vitamine A (regeneratie), Vitamine E (antioxidant), Vitamine B (keratine samenstelling), Vitamine D (calciumabsorptie)
  • Mineralen: Zink (regeneratie), Koper (melaninevorming), IJzer, Magnesium (keratinesynthese), Selenium (antioxidant)
  • Omega-3 en Omega-6 voor huidelasticiteit en hydratatie.
Reacties