Profiteer nu van -5% op het volledige assortiment ! Actie geldig t.e.m. 16/05/24 |  Ontdek de voorwaarden ›

Bezig met laden...
Blog menu
20 september 2023
Advies van onze dierenartsen

Hotspots bij honden: hoe herken en behandel je ze?

Je kan een hotspot definiëren als een oppervlakkige wonde, die meestal ontstaat door overmatig bijten en likken. De wonde is rood, warm en kan ook bloeden en etteren. Mijn advies is meteen de juiste wondzorg bieden en naar de dierenarts gaan.

Hotspots bij honden: hoe herken en behandel je ze?

Valerie, onze dierenarts bij PharmaPets, geeft elke week een inkijk tijdens haar consultatie.

Ik krijg een telefoontje van het baasje van Moose, een schnauzer van 1 jaar oud: “Moose bijt zijn huid kapot, de wonde is zo’n 5 cm diameter, wat moeten we doen?"

Moose

Op consultatie: voor een open wonde.

Op de consultatietafel is te zien dat Moose een grote rode-roze plek ter hoogte van zijn bekken heeft. Het voelt een beetje warm aan, en Moose probeert er continu aan te zitten. Hij ondervindt duidelijk pijn van de wonde, maar misschien is er meer aan de hand?

Diagnose: hotspot.

Op basis van het onderzoek is duidelijk dat Moose een hotspot heeft. Deze wonde kan je hond krijgen door overmatig bijten en likken aan de huid. Meestal is de oorzaak jeuk door allergie, maar het kan ook het gevolg van parasieten, stress of een dwangmatige reactie bij je hond zijn.

Let op deze symptomen van een hotspot:

  • Kale plek
  • Rode kleur
  • Vocht en etter
  • Jeuk
  • Haren rondom de hotspot plakken wat aan elkaar

Bij een dieperliggende hotspot kan de hond ook last krijgen van koorts, veranderd gedrag, een verdikking en verminderde eetlust. De plek waar de hotspot tevoorschijn zal komen, voelt meestal warm aan. Door overmatig bijten en krabben zal een dieperliggende hotspot uiteindelijk aan de oppervlakte komen.

Behandeling: van een hotspot.

De wonde van Moose wordt behandeld, en hij krijgt kort antibiotica en jeukremmende/pijnstillende medicatie toegediend. Om de huid van binnenuit te herstellen krijgt Moose Dermoscent Cicafolia . Verder heeft Moose nog een opblaasbare kraag nodig zodat hij niet bij de wonde kan. Aangezien Moose een nogal nerveuze hond is en er geen allergenen of andere redenen tot jeuk zijn, is een kalmerend supplement bij hem aan te raden. Zo kan een nieuwe hotspot vermeden worden. Verder krijgen de baasjes tips & trics om hun nerveuze hond te laten ontspannen van onze gedragsdeskundige.

Het effect. 

De huid van Moose heeft enkele weken nodig om volledig te herstellen. Zijn baasjes hopen een nieuwe hotspot te voorkomen door de nervositeit aan te pakken.

3 Tips voor het verzorgen van een hotspot:

Consulteer ook altijd je dierenarts als je hond een hotspot heeft. Gebruik deze tips voor eerste hulp en nazorg.

Hou de wonde schoon een haarvrij.

Allereerst is het nodig om de haren rond de wonde uit te kammen en eventueel weg te scheren. Gebruik hiervoor een tondeuse voor honden. Nadien maak je de wonde schoon met water en een kompres. Je kan de wonde ontsmetten met wat je in huis hebt zoals bijvoorbeeld isobetadine, of gebruik Clorexyderm spray

Gebruik een huisdiervriendelijke zalf.

Honingzalf zoals deze van honeyderm , is bijvoorbeeld heel geschikt voor wondzorg bij je hond. De zalf werkt verzachtend, helend, en honing heeft ook een antibacteriële werking.

Zorg dat je hond niet bij de wonde kan.

Het is heel belangrijk dat je hond niet meer aan de wonde kan bijten of likken. Door likken kan de wonde namelijk gaan infecteren, en het vertraagt het genezingsproces. Om bijten en likken tegen te gaan kan je een beschermkraag of opblaasbare kraag aandoen bij je hond.

Puur wetenschappelijk.

Hotspots worden veroorzaakt door jeuk, krabben en bijten. Het gedrag kan dwangmatig en vanuit stress zijn, of door een allergische reactie. Je zal een hotspot meestal op de achterkant van de rug zien, aan de achterpoten of aan de oren. Maar het kan zich eigenlijk overal op het lichaam voordoen. Als een hotspot onbehandeld blijft kan de wonde infecteren. Je hond zal koorts maken en ernstig ziek zijn. Ga met een hotspot dus meteen naar je dierenarts, zodat die antibiotica en/of jeukmedicatie kan voorschrijven indien nodig. 

Reacties