Hoe voorkom ik gewrichtspijn bij mijn hond en hoe genees ik het?

29 maart 2021

Raakt je hond de laatste tijd moeilijker uit zijn mand? Tenzij je deugniet de geheime bergplaats van je biercollectie heeft ontdekt en terug naar zijn mand is geslalomd, kan het zijn dat het dier lijdt aan gewrichtspijn. De oorzaken en oplossingen kom je hier te weten.

Hoe herken ik gewrichtsproblemen bij mijn hond?

Naast een verminderd gebruik van zijn vier voeten, zijn er nog een aantal indicaties dat jouw viervoeter aan gewrichtspijn lijdt. Zo kan jouw dier:

-       een heel geïrriteerde indruk geven.

-       op een vreemde of abnormale manier lopen.

-       minder geneigd zijn om op te springen.

Let er zeker op of de gewrichten van je hond al dan niet gezwollen zijn.

Waarom heeft mijn hond gewrichtspijn?

Twee van de vaakst voorkomende redenen voor gewrichtspijn zijn een tekort aan beweging en een te hoog of een te laag lichaamsgewicht. Gewrichtspijn komt ook vaker voor bij grote honden, omdat hun gewrichten meer onder druk komen te staan door hun hogere gewicht. Een tekort aan beweging kan naast een gevolg, ook de oorzaak zijn van gewrichtspijn. Heb je een jonge hond en vermoed je dat hij aan groeipijnen lijdt? Of een oude hond met artrose? Ga dan zeker naar de dierenarts. Vaak zal deze pijnstillers voorschrijven én de juiste voeding voor je hond aanraden.

Om het lichaamsgewicht van je hond op peil te houden, raden we dit assortiment aan hondenvoer aan.

Hoe houd ik de gewrichten van mijn hond gezond?

1. Gewicht en beweging

Uiteraard is het belangrijk om dit soort problemen proberen te voorkomen. Hiervoor kan je de volgende tips in acht nemen:

  • Zorg dat het gewicht van je hond optimaal is: dat is de allereerste stap. Als je hond te zwaar weegt of net te weinig, kan dat extra last voor de gewrichten en spieren met zich meebrengen. Kies daarom ook voor de juiste voeding.
  • Wanneer het gewicht van je dier op orde staat, heeft deze alvast een veel minder grote kans op pijn aan de spieren en gewrichten wanneer hij van zijn broodnodige beweging geniet. Laat je hond zeker 3 tot 4 keer per dag uit, zodat zijn spieren ultrasterk blijven!

2. Gezonde voeding

In ons assortiment vind je gespecialiseerde voeding terug tegen gewrichtspijn. Je vindt er zowel gewone als dieetvoeding, zodat je meteen 2 vliegen in één klap slaat met voeding die goed is voor gewicht en gewricht! In onze webshop vind je heel wat voeding terug die speciaal gemaakt is om de spieren en gewrichten van jouw viervoeter in topconditie te houden.

3. Regelmatig op controle gaan bij de dierenarts

Nee, je maakt jezelf hier niet populair mee bij je hond, maar regelmatige bezoekjes aan de dierenarts zijn heel belangrijk! Je hond moet minstens één keer per jaar op controle en best 2 keren per jaar. Zo kan de dierenarts een eventuele aandoening sneller opsporen en behandelen.

 Ontdek ons assortiment hondenvoer tegen gewrichts- en groeipijnen! 

Reacties