Profiteer nu van -5% op het volledige assortiment ! Actie geldig t.e.m. 16/05/24 |  Ontdek de voorwaarden ›

Bezig met laden...
Blog menu
16 mei 2021
Advies van onze dierenartsen

Jachthond: hoe kies je een geschikt ras?

De ideale jachthond moet de nodige kwaliteiten bezitten om zijn werk goed te kunnen doen, ongeacht de omgeving. De oplossing is om een ras te kiezen op basis van het wild en de jachtstijl. Een staande jachthond zoals de pointer of de spaniël is ideaal voor het volgen van klein wild. Voor een drijfjacht op wilde zwijnen is het beter om te kiezen voor een Grand Bleu de Gascogne of een Beagle. Elke hond is uniek, dus het is belangrijk om de tijd te nemen om zijn gedrag buitenshuis te observeren.

Jachthond: hoe kies je een geschikt ras?

Hoe herken je een goede jachthond?

Verschillende criteria moeten in overweging worden genomen bij het vinden van de perfecte jachthond . Naast het kiezen van een ras dat geschikt is voor het gejaagde wild, is het belangrijk om de bijzonderheden van elk dier te observeren. Kennis van de vaardigheden en het gedrag van de ouders en het ras geeft goede aanwijzingen. Om de juiste keuze te maken, is het echter noodzakelijk om te vertrouwen op de persoonlijkheid van elke hond afzonderlijk. Is hij nieuwsgierig en comfortabel in zijn omgeving, heeft hij van nature de neiging om te snuffelen en te speuren, is hij gestrest . De keuze van de hond is een belangrijk moment. Bij twijfel is het raadzaam om te kiezen voor een serieuze en professionele fokkerij.

Hoe kies je het jachthondenras dat bij je past?

De staande jachthonden.

Elke hondenras heeft eigen kwaliteiten die hen meer of minder geschikt maken voor verschillende soorten wild. De zogenaamde "staande jachthonden" hebben de bijzonderheid om te bevriezen wanneer ze een prooi opmerken. Ze wachten dan op het bevel van hun baas voordat ze achter de prooi aan gaan. Over het algemeen zijn staande jachthonden ook getraind om te speuren en te apporteren. Ze zijn onmisbare partners bij het opsporen van klein wild, zowel gevederd als behaard. Aanbevolen worden rassen zoals de setter of de pointer, die gehoorzaam en veelzijdig zijn. Spaniëls zijn ook goede jachthonden voor het opsporen van vogels. Energiek en uithoudingsvermogend kunnen ze urenlang werken zonder vermoeid te raken. Andere geschikte rassen zijn onder meer de labrador en de golden retriever.

De jachthonden voor de jacht met drijvers.

De jacht met drijvers vereist heel andere eigenschappen. Voor deze jachtvorm geven we eerder de voorkeur aan zogenaamde "lopers", die geschikt zijn voor grof wild. De Grand Bleu de Gascogne of de Poitevin zijn uitstekende keuzes. Gehoorzaam en toegewijd aan hun meesters zijn ze perfecte jachtgezellen. Voor klein en middelgroot wild zullen de voorkeursrassen eerder de bassets en de beagles zijn. Ondanks hun kleine formaat zijn ze ongelooflijk bedreven in het achtervolgen van konijnen, dankzij een bijzonder goed ontwikkeld reukvermogen. De Anglo-Franse kleine venatie, bekend om zijn dynamiek en uithoudingsvermogen, zal ook een goede jachthond zijn voor de jacht met drijvers.

De grondhonden.

Voor wild zoals vossen of dassen worden honden gebruikt die "grondhonden" worden genoemd. Ze worden gebruikt om dieren te jagen die onder de grond leven. De foxterriër en de teckel zijn de meest geschikte rassen voor dit type werk. Het is essentieel om een jachthond te kiezen met een moedig, volhardend karakter, die comfortabel is in de buitenlucht, ongeacht het type omgeving. De hond moet ook een herkenbare, hoorbare stem hebben, zodat de baas gemakkelijk de locatie van het wild kan lokaliseren.

De honden voor de zwijnenjacht.

Niet alle hondenrassen zijn geschikt voor de jacht op wilde zwijnen. Vasthoudendheid, dynamiek, moed en uithoudingsvermogen zijn essentiële kenmerken. De Poitevin is een van de meest gebruikte rassen voor het opsporen van groot wild. Het heeft het voordeel bijzonder sterk en volhardend te zijn. Maar de Grand Bleu de Gascogne of zelfs de beagle kunnen ook goede partners blijken te zijn.

Onze tips voor het kiezen van de juiste jachthond.

Om de juiste jachthond te kiezen, raden we aan te kijken naar een ras dat geschikt is voor het type wild dat je gewoonlijk jaagt. Bij twijfel is het raadzaam om te kiezen voor een fokkerij die je kan adviseren over een jachtmaatje, afhankelijk van je behoeften. Training en het aanleren van commando's zijn ook belangrijke punten die niet over het hoofd mogen worden gezien. Ten slotte zal het bieden van de juiste zorg en voeding aan je hond, het opbouwen van een vertrouwensrelatie met hem en het maken van de jacht een plezierig moment, hem motiveren om je te plezieren.

PharmaPets stelt voor:

Reacties