Bezig met laden...
Blog menu
27 juli 2023
Advies van onze dierenartsen

Graanvrije voeding waarom wel of niet?

Wetenschappers discussiëren nog uitgebreid over het onderwerp. Er zijn voor en tegenstanders, maar mijn advies is om naar je hond te kijken. Het gezondheidsvoordeel is nog niet bewezen, en de meeste honden zijn niet allergisch aan granen.

Graanvrije voeding waarom wel of niet?

Valerie, onze dierenarts bij PharmaPets, geeft elke week een inkijk tijdens haar consultatie.

"Bella heeft erg veel jeuk met huidletsels tot gevolg. Haar baasje begrijpt het niet, graanvrije voeding zou beter zijn volgens de wetenschap…"

Op consultatie: over graanvrij/glutenvrij hondenvoer.

Bella is een prachtige 4-jarige Weimaraner. Ze komt op consultatie omwille van jeuk. Haar baasje is er zeker van dat het niet aan het hondenvoer ligt omdat ze graanvrije voeding koopt. De oorzaak van de jeuk wordt grondig onderzocht.

Diagnose: voedselallergie.

Bella heeft geen vlooien en er zijn geen omgevingsinvloeden. Haar huidletsels wijzen op een voedselovergevoeligheid. Het baasje kan in dit geval kiezen om Bella te laten testen, of een hypoallergene voeding uitproberen. Veel honden zijn bij het veranderen naar een hypoallergene voeding al geholpen.

Behandeling: medicatie en aangepast voer.

Het is belangrijk om in eerste instantie de jeuk te stoppen. Bella krijgt medicatie en haar huid wordt verzorgd met een Douxo Calm Mousse . Deze mousse helpt de geïrriteerde huid te verzachten. De voeding die het baasje van Bella uitprobeert is Prospera Plus Sensitive , een hypoallergene voeding met rijst als eiwitbron.

Het effect. 

De daaropvolgende weken zijn rustig voor Bella: dankzij de behandeling stopt de jeuk en door de nieuwe voeding blijft ze jeukvrij.

In sommige gevallen is het nodig om uit te zoeken aan welk bestanddeel je hond allergisch is. Bij een overgevoeligheid volstaat het meestal om op een hypoallergene voeding over te stappen. Eventueel moet je meer dan één voeding uitproberen. Als je 100% zekerheid wil, is een uitgebreide test nodig, maar deze zijn helaas niet goedkoop.

3 Tips voordat je kiest voor graanvrije hondenvoer:

Kies kwaliteit.

Er is uitstekende voeding met granen net als er ook kwalitatieve graanvrije voeding bestaat. Het belangrijkste is een voeding te kiezen die aansluit bij de noden van je hond. Is je hond goed met een graanvrije voeding, en is de voeding van kwaliteit, geef deze dan gerust verder. Heeft je hond een andere voeding nodig, aarzel dan niet om op onderzoek te gaan in niet-graanvrije voeding.

Graanvrij en glutenvrij zijn niet hetzelfde.

Voeding die graanvrij is bevat volledig geen graanproducten. Deze worden over het algemeen vervangen door aardappel of erwt. Glutenvrije voeding kan wel granen bevatten, maar dan glutenvrije granen. Goede voorbeelden van kwalitatieve glutenvrije voeding zijn Prospera Plus , Biofood en Farmfood. De meeste honden zijn echter niet allergisch aan gluten, maar aan dierlijke eiwitten.

Vraag raad bij een expert.

Twijfel je wat het beste is voor je hond? Let dan op met de info die je op het internet vindt. Er wordt namelijk veel foute informatie verspreid, en zelfs wetenschappers zijn het er niet over eens. Zoek je info dus op basis van wetenschappelijke artikelen of bij je dierenarts.

Puur wetenschappelijk: voordelen van graanvrije voeding niet bewezen. 

Vanuit wetenschappelijk oogpunt is graanvrij hondenvoer onderwerp geweest van diverse studies en onderzoeken. Het is echter belangrijk op te merken dat wetenschappelijke kennis voortdurend evolueert en dat sommige informatie mogelijk beperkt is of openstaat voor interpretatie. Er is voorlopig nog geen sluitend bewijs ten voordele van graanvrije voeding, nog is het duidelijk of het slecht is voor de gezondheid van je hond.

Reacties
marcel
31 juli 2023 at 15:07
Beste, Mijn hond had veel last van oorontstekingen, binnen en buiten oor. Tevens jeuk en slechte vacht, ochtendmisselijkheid. Na overleg met dierenarts overgestapt naar hypoallergenic voeding, ik heb Royal Canin hypoallergenic gekocht via deze site en na 10 weken waren de klachten verdwenen. Tevens als snacks gewisseld van kip naar eend. Nu 9 maanden verder en steeds gelukkig geen klachten meer.
Reply
Marie-Rose
31 juli 2023 at 16:34
Heb dit artikel met interesse gelezen, maar blijf erbij dat, alhoewel niet alle honden allergisch zijn aan granen, het geen kippen zijn maar vleeseters. De zogenaamde dure merken, die vol granen zitten, lijken mij de prijs absoluut niet waard. Ik heb al jaren honden en de huidige heb ik op volledig vers vlees gezet voor honden. Gestoomd en met alle nodige ingrediënten die nodig zijn voor hun gezondheid. Had voor mijn Golden zowat alles geprobeerd maar mevrouwtje bleef aankomen en mijn lieve Stafford, geplaagd door allergieën bleef huid en darmproblemen hebben. Dit is nu allemaal opgelost en ja het kost wat meer, maar dat is de gezondheid van mijn honden me meer dan waard. Want het verschil met hun brokken vroeger, nochtans ook van goede kwaliteit en zonder granen, is nog heel merkbaar.
Reply
Ronny Boens
31 juli 2023 at 16:58
Beste, onze hond ( een yorkshire ) heefd bij momenten ook veel last van jeuk,alsook knabbelen aan de pootjes,enkel met om de tweetal maanden in spuitje met cyto-point kan verbetering brengen.
Reply