Profiteer nu van -5% op het volledige assortiment ! Actie geldig t.e.m. 16/05/24 |  Ontdek de voorwaarden ›

Bezig met laden...
Blog menu
8 oktober 2023
Advies van onze dierenartsen

Heeft je hond vochtige oren na regenval? Let op voor een oorontsteking!

Schudden met de kop en het oor naar beneden houden zijn symptomen die bij verschillende ziektebeelden passen, onder andere ook bij een oorontsteking. Om oorontstekingen te vermijden kan je de oren best goed verzorgen. Mijn advies is om tijdens de natte maanden extra aandacht aan de oren te besteden.

Heeft je hond vochtige oren na regenval? Let op voor een oorontsteking!

Valerie, onze dierenarts bij PharmaPets, geeft elke week een inkijk tijdens haar consultatie.

“Odette doet de laatste tijd wat raar, vindt haar baasje. Ze houdt regelmatig haar oor naar beneden en schudt veelvuldig met haar kop…”

Odette

Op consultatie: voor oorpijn.

Odette komt hoofdschuddend op consultatie. Haar baasje geeft aan dat het probleem alleen nog maar verergerd is. Het is duidelijk dat Odette erge last ondervindt, ze houdt het oor meteen naar beneden en heeft niet graag dat er iemand aankomt. Tijdens de consultatie moet het oor grondig worden bekeken met een otoscoop. Mogelijke oorzaken van oorproblemen zijn parasieten, schimmel, bacteriën of een allergie.

Diagnose: oorontsteking door schimmelinfectie.

Door de vele regenval is er water achtergebleven in Odette’s oortjes. Dat heeft gezorgd voor een schimmelinfectie en bijgevolg een oorontsteking. Het linkeroor is er het ergst aan toe, maar ook in het rechteroor is er schimmel.

Symptomen van een oorontsteking:

  • Vuile, dikke en/of rode oren
  • Schudden met de kop
  • Krabben ter hoogte van de oorschelp
  • Het oor naar beneden houden
  • De kop scheef houden

 

Behandeling: grondige reiniging van de oren.

Om de schimmel aan te pakken moeten Odette’s oortjes grondig gereinigd worden. Dat gebeurt door het spoelen van haar oren en het gebruik van een oorreiniger . Daarnaast krijgt Odette ook een anti-schimmel middel en moet ze over een week op vervolgafspraak komen.

Let tijdens natte maanden extra goed op de oren van je hond. Er blijft makkelijk water inzitten. Zeker bij rassen met hangende oren zoals de cocker spaniël is dat heel belangrijk.

Het effect. 

Na een week komt Odette terug op controle. Haar rechteroor is al goed genezen en ook in het linkeroor is de verbetering zichtbaar. De oren worden nogmaals goed gereinigd, over een week zou ook Odette’s linkeroor terug gezond moeten zijn.

3 Tips om een oorontsteking te voorkomen:

Controleer de oren wekelijks.

Net als het controleren van de tanden en de vacht, hoort ook het controleren van de oren bij je wekelijkse takenpakket. Zorg dat je hond dit gewoon is, en doe dit liefst op een rustig moment. Honden die heel angstig zijn kan je helpen met Adaptil . Let extra op als je hond een allergie heeft, net besmet was met parasieten, hangende oren of een lange vacht heeft.

Reinig met de juiste producten.

Het reinigen van de oren van je hond doe je met producten die voor honden bedoeld zijn. Gebruik dus geen oorreiniger of wattenstaafjes uit je eigen huisapotheek. Goede oorreinigers zijn Otodine , Cleanaural en Auriphyt . Met deze wattenstaafjes kan je veilig in het oor van je hond gaan. In dit filmpje kan je zien hoe je de oren van je hond reinigt.

Voorkom vocht in de oren.

Let na een wandeling in de regen of bijvoorbeeld een zwembeurt goed op dat de oren droog zijn. Gebruik een handdoek om ze af te drogen. Ook na intensief spelen met andere honden is het aangeraden om de oren even schoon te maken.

Puur wetenschappelijk.

Oorontstekingen of otitis worden meestal veroorzaakt door bacteriën, schimmel, parasieten of allergieën. Daarnaast kunnen ook vreemde voorwerpen zoals grasaren voor een oorontsteking zorgen. Wanneer een oorontsteking niet tijdig behandeld wordt, kan gehoorschade optreden.

Reacties