Bezig met laden...
Blog menu
15 juni 2023
Advies van onze dierenartsen

Hoe neem ik mijn hond veilig mee op reis?

Mijn advies is als eerste de vaccinaties van je hond goed na te kijken. Vervolgens zorg je ervoor dat je hond beschermd is tegen parasieten en dat je alle nodige verzorging bij hebt. Een checklist vind je in deze blog.

Hoe neem ik mijn hond veilig mee op reis?

Valerie, onze dierenarts bij PharmaPets, geeft elke week een inkijk tijdens haar consultatie.

"Bob de labradoodle mag mee op reis, daar kijken zijn baasjes heel hard naar uit. Nu willen ze zich graag goed voorbereiden en komen ze dus met de vraag wat er allemaal in orde moet zijn…"

Bob

Op consultatie: voor reizen met je viervoeter.

Tijdens de controle wordt nagekeken of Bob in orde is met al zijn vaccinaties, en of er voor de regio waar hij op reis gaat iets speciaal nodig is. Verder moet ook zijn algehele gezondheid goed zijn, en volgt er dus een controle.

Diagnose: extra behandelen tegen parasieten.

Bob is kerngezond en kan dus mee op reis, maar hij moet nog een behandeling tegen parasieten  krijgen. Deze behandeling gebeurt best vlak voor de baasjes met hem op reis vertrekken. Zo is hij gedurende de hele reis beschermd.

Behandeling: checklist voor op reis.

Je hond moet niet alleen in goede gezondheid verkeren om op reis te mogen, je moet ook de nodige spullen voor hem meenemen.

Deze checklist kan je helpen:

Het effect. 

Bob’s baasje weet exact wat hij nodig heeft om op reis te vertrekken en kan beginnen met de voorbereiding. Bob wordt vlak voor de reis nog behandeld tegen parasieten en is er helemaal klaar voor.

3 Tips om veilig te reizen met je huisdier:

Voorzie aangepast schoeisel.

Als je van plan bent om veel te gaan wandelen op reis, dan kan het nodig zijn om je huisdier speciale schoentjes te laten dragen. Zand en asfalt worden erg warm in de zon, als je zelf je hand niet langer dan 5 seconden op de grond kan houden is het té warm voor je dier. Oefen het aandoen van deze schoentjes thuis al eens, zodat je dier hieraan kan wennen.

Koel je huisdier voldoende af.

Tijdens de reis, maar ook in de auto kan je huisdier het heel warm krijgen. Zorg dus dat het zich voldoende kan afkoelen en voorzie altijd vers water. Je kan je viervoeter tussendoor ook regelmatig aan iets koud laten likken zoals een ijsje. Bijvoorbeeld met de producten van Smoofl . Laat je hond verder lekker afkoelen op een koelmat , natte handdoek of in de schaduw. Heb je er plaats voor in de auto? Neem dan gerust een hondenzwembadje mee.

Ga de regels na voor je vertrekt.

In sommige landen is het verplicht om een muilkorf te dragen op openbare plaatsen, of deze altijd op zak te hebben. Het aandoen van een muilkorf oefen je best thuis al. Het kan ook zijn dat een autogordel of bench voor je huisdier verplicht is. Koop altijd stevig materiaal voor je viervoeter. Veelvoorkomend is ook de verplichting dat er op de leiband een bepaalde maximum lengte staat. Bijvoorbeeld 1m50 in Italië.

Puur wetenschappelijk.

Als je naar het zuiden van Europa reist is het belangrijk dat je je hond beschermt tegen Leishmaniose. Deze parasitaire ziekte wordt overgedragen door de parasiet Leishmania, en resulteert in huidbeschadiging van het gezicht en het lichaam. Ook interne organen worden aangetast. Leishmania is een parasiet die op zandvliegjes leeft. Om deze ziekte te voorkomen, is er een vaccin, maar het is vaak beter om steken van de zandvliegjes te vermijden met behulp van pipetten (Advantix of Vectra 3D) of halsbandjes (Seresto of Scalibor). Aarzel niet om met uw dierenarts over uw vakantieplaats te praten, hij kan je dan helpen om jouw hond goed te beschermen.

Reacties