10 tips voor allergische honden

4 maart 2021

Een allergische viervoeter in huis? Dan dien je met best een aantal zaken rekening te houden. Op de eerste plaats de vacht en huid van je hond, die verdienen extra aandacht en zorg. Ik geef je 10 praktische tips mee die je in gedachten dient te houden gedurende je beste vriend zijn hele hondenleven. Allergie is immers een aandoening waarvan je hond niet te genezen is maar die perfect behandelbaar is om, net als iedere andere hond een fantastisch hondenleven tegemoet te gaan!

1. Laat je begeleiden

Wanneer je viervoeter last heeft van huidproblemen, kan iedereen dit zien. Behoed je voor (ongevraagd) advies van mensen in het park, in de hondenschool, in de dierenwinkel, ...hoe goed bedoeld dat ook is. Voor elk huidprobleem is medische kennis noodzakelijk. Maak een afspraak bij je dierenarts om de exacte diagnose te stellen en een gepaste therapie voor jouw hond in te zetten. Laat je hond opvolgen en begeleiden. Allergie is vaak iets voor de rest van je hond zijn leven maar kan heel goed behandeld worden zodat je dier zeker een fijn hondenleven kan hebben!

2. Huidverzorgend hondenvoer

Naast medicatie kan je je allergische hond ondersteunen met een speciaal hondenvoer dat ontwikkeld is voor honden met huidproblemen. Vraag raad aan onze Pharmapets dierenarts Valerie of aan je eigen dierenarts. Elk hondenvoer ontwikkeld voor honden met huidproblemen in ons Pharmapets-gamma, kan levenslang gegeven worden en is compleet, dwz dat je hond alles binnenheeft wat hij nodig heeft.

3. Boost de vacht met een voedingssupplement

De toestand van huid en vacht bij een allergische hond gaat meestal op en neer, met huidklachten die komen en gaan. Geef eens een kuur voedingssupplementen op die mindere momentjes om de vacht die extra boost te geven. Een topper voor de huid is bv. Viacutan Plus .

4. Hondenshampoo

Was je allergische hond altijd met een aangepaste hypoallergene hondenshampoo. De beste keuze is een milde shampoo voor allergie-gevoelige huid of een antimicrobiële shampoo indien de huid van je allergische hond gevoelig is aan bacteriele/gist infecties. Was je dier nooit met een shampoo geschikt voor mensen. 

5. Oppassen met zwemmen

Een allergische hond laten zwemmen is niet zo’n goed idee. Een vochtige huid vormt een zwakkere barrière tegenover bacterien en gisten. De kans op ontsteking is dus groot en de problemen kunnen verergeren na het zwemmen. Voor sommige honden is zwemmen natuurlijk hun lust en leven en willen we hun plezier niet ontnemen: laat ze dan zwemmen in de zee! Zeewater heeft een ontsmettende werking op de huid.

6. De vacht droog houden

Wandeling in de regen? Droog je hond na de wandeling meteen goed af met een propere handdoek.

7. Op tijd naar de kapper

Honden met lang haar of een zware vacht kunt u het best kort laten trimmen/knippen/scheren: hierdoor kan u letsels beter controleren en behandelen (bv bij hotspots) en droogt je dier sneller bij nat worden

8. Oorverzorging

Allergische honden hebben vaak last van oorontstekingen. Zorg ervoor dat je de geschikte (milde) oorreiniger in de kast staan hebt om die gevoelige oortjes te verzorgen.

9. Huidverzorging

Bij allergische honden zien we vaak roodheid en ontsteking tussen huidplooien (bv tussen de plooitjes van de snoet van een bull dogje), tussen de teentjes, onder de kin, ...Om die moeilijk bereikbare plekken te verzorgen, kan je gebruik maken van desinfecterende doekjes of wattenschijfjes: ontdek onze Dermoscent Pyo Clean Wipes.

10. Zonnecrème voor honden

Gebruik bij zonnig weer een zonnecrème voor honden: smeer op kale plekken, minder behaarde zones en op littekens van recente wonden om kwetsbare huid extra te beschermen. Koop je zonnecrème voor honden hier. 

Maak kennis met ons gamma hondenvoeding speciaal samengesteld voor honden met gevoelige huid!  

Reacties