Bezig met laden...
Blog menu
11 maart 2021
Advies van onze dierenartsen

Voedselallergie bij honden

Voedselallergie bij de hond. Je hoort er wellicht vaker en vaker over en misschien ken je wel een ander baasje die een hond met voedselallergie heeft. Of misschien heb je een vermoeden dat jouw hond allergisch is aan iets uit zijn voer? Hoe weet je eigenlijk of je hond aan een voedselallergie lijdt? En welk hondenvoer moet je dan geven? Alle antwoorden op deze vragen, leg ik je haarfijn uit in dit uitgebreid blogartikel over voedselallergie bij de hond. Ik maak ook van de gelegenheid gebruik om meteen alle misverstanden rond voedselallergie bij de hond de wereld uit te helpen. Omdat de diagnose moeilijk te stellen is, wordt voedselallergie nogal eens overgediagnosticeerd bij onze huisdieren. Lees verder om te weten hoe we een exacte diagnose dienen te stellen.

Voedselallergie bij honden

Je hoort er wellicht vaker en vaker over en misschien ken je wel een ander baasje die een hond met voedselallergie heeft. Of misschien heb je een vermoeden dat jouw hond allergisch is aan iets uit zijn voer? Hoe weet je eigenlijk of je hond aan een voedselallergie lijdt? En welk hondenvoer moet je dan geven? Alle antwoorden op deze vragen, leg ik je haarfijn uit in dit uitgebreid blogartikel over voedselallergie bij de hond. Ik maak ook van de gelegenheid gebruik om meteen alle misverstanden rond voedselallergie bij de hond de wereld uit te helpen. Omdat de diagnose moeilijk te stellen is, wordt voedselallergie nogal eens overgediagnosticeerd bij onze huisdieren. Lees verder om te weten hoe we een exacte diagnose dienen te stellen.

Wat is voedselallergie?

Voedselallergie uit zich als een overdreven reactie van het immuunstelstel op een bepaalde stof uit de voeding van je hond. De stoffen die deze overgevoeligheidsreactie uitlokken heten allergenen. In je hond zijn voer zijn allergenen aanwezig. Honden bleken doorgaans het meest gevoelig voor rundvlees, kippenvlees, eieren, soja, maïs en zuivel. De allergenen worden door de darmwand opgenomen en worden geviseerd door het immuunsysteem.

Dieren die overgevoelig zijn voor bepaalde allergenen krijgen huidklachten en/of maag-darmklachten. Bij overgevoelige dieren zijn maar kleine hoeveelheden van het allergeen nodig om klachten uit te lokken. Voedselallergie komt het vaakst voor bij jonge honden, maar in theorie kunnen de symptomen op alle leeftijden ontstaan. Een lastige zaak is dat de allergenen na het invriezen, koken en verwerken nog steeds immunologisch actief zijn, dus eens je weet aan welk bestanddeel uit zijn voeding jouw hond allergisch is, blijft het opletten met dat bestanddeel in om het even welke vorm het gepresenteerd wordt.


Voedselovergevoeligheid en voedselintolerantie

Allergie, overgevoeligheid en intolerantie: deze 3 termen worden vaak door elkaar gebruikt. In feite is 'voedselovergevoeligheid' is de overkoepelende term voor alle abnormale reacties op een voer. Voedselovergevoeligheid delen we op in allergische reacties (= voedselallergie) en niet-allergische reacties (= voedselintolerantie). Bij een voedselintolerantie is met andere woorden het immuunsysteem van de hond niet betrokken en is het eerder door gebrek aan bepaalde enzymen om voedingsbestanddelen te verteren dat er reactie optreedt. Een voorbeeld hiervan is reactie op voer met daarin lactose omdat het enzym lactase ontbreekt. De 3 termen zijn helaas moeilijk van elkaar te onderscheiden als men een definitieve diagnose wil maken.d

Welke klachten heeft een hond met voedselallergie?

Een hond met voedselallergie zal voornamelijk jeuk als klacht hebben. De jeuk kan matig tot ernstig zijn en is niet-seizoensgebonden. De jeuk kan over het hele lichaam aanwezig zijn of gelokaliseerd (oren, pootjes, rond de ogen en snuit, buik, liezen, oksels). Honden met jeuk gaan zich likken of krabben en op die plaatsen zullen huidklachten als roodheid, kaalheid en/of korstvorming ontstaan. In 15% van de gevallen is er ook sprake van maag-darmklachten zoals diarree en braken.

Hoe weet ik of mijn hond een voedselallergie heeft?

De diagnose van voedselallergie is lastig te stellen en dikwijls is het voor de dierenarts en baasje een hele zoektocht naar de exacte boosdoener in de voeding van de hond. Omdat jeuk en huidletsels ook atopie en vlooienallergie het ziektebeeld zijn, moeten deze aandoeningen eerst uitgesloten worden alvorens naar de diagnose van voedselallergie toegewerkt wordt. De enige manier om voedselallergie vast te stellen is met het instellen van een eliminatiedieet.

Hierbij krijgt je hond een dieet voorgeschoteld met ingrediënten die hij normaal niet eet en waar hij niet allergisch voor is. Een eliminatiedieet is enkel nuttig als je hond gedurende minstens 9 weken (liefst 12 weken) enkel en alleen dit dieet krijgt. Het gaat de richting voedselallergie uit als de symptomen van jouw hond gedurende de testperiode sterk afnemen of zelfs verdwijnen. De definitieve diagnose wordt pas gesteld na het dier te ‘uit te dagen’, dit wil zeggen door opnieuw het voer te gaan geven die je dier kreeg vóór de testperiode. Krijgt je hond opnieuw hevige klachten, dan zijn we zeker van een voedselallergie en wordt de diagnose definitief. Eens een hond een voedselallergie ontwikkelt, dan is dit voor levenslang en dient hij permanent op een speciaal hypoallergeen dieet te staan.

Het is belangrijk dat tijdens het geven van een eliminatiedieet géén snacks of tafelresten gegeven worden. Die kunnen eveneens reactie uitlokken, die de resultaten van het testdieet beïnvloeden. Je hond mag dus tijdens de testperiode absoluut niks anders eten dan zijn ingesteld hypoallergeen dieet. Het zou immers zonde van geld en tijd zijn om terug bij af te moeten beginnen, niet? Is je hond een snoeper die buitenshuis vanalles van de grond eet, hou hem aan de lijn. Ook oppassen met medicatie of hondentandpasta met een kip/rundsmaakje. Wil je je hond toch echt wel nog af en toe een koekje kunnen geven zonder het testdieet te beïnvloeden, vraag dan raad aan je dierenarts wat je als bijpassend snackje kan voorzien.

In ons assortiment hebben we een aantal hypoallergene koekjes passend bij een eliminatie-dieet en dan nadien voor bij hypoallergene onderhoudsvoeding maar check zeker eerst eens bij onze dierenarts of jouw dierenarts of het kan.

Het eliminatiedieet

 


1. Zelfbereid eliminatiedieet

Een zelfbereid dieet houdt in dat baasje zelf kookt voor zijn hond. Niet de makkelijkste manier! Nadelen zijn dat het behoorlijk arbeidsintensief is, dat de vleesbronnen lastig te vinden zijn en dat het dieet te eenzijdig kan worden waardoor je hond vitaminen- en mineralentekorten kan krijgen.

Wil je toch zelf maaltijden voor je hond bereiden, laat je dan goed begeleiden door je dierenarts, stel samen een voederschema en plan op. Het zelfbereid dieet bestaat uit 1 unieke eiwitbron (= een eiwit waarmee je dier nog niet mee in aanraking is geweest) en 1 koolhydraatbron.

Als unieke eiwitbron wordt dikwijls voor hert, paard, struisvogel, lam of konijn gekozen. Daar doet men dan aardappel of rijst bij en eventueel groenten. Om je te helpen de vitaminen- en mineralentekorten op te vangen bracht Trovet Balance VMS op de markt om toe te voegen aan je maaltijd. Ook de Trovet Unique Proteïn producten kunnen een hulp zijn bij het toevoegen van de vleesbron.


2. Een commercieel dieet op basis van een unieke eiwitbron

Dit zijn kant-en-klare diëten op basis van een eiwitbron waarmee je hond normaal niet in aanraking komt met daarbij een koolhydraatbron zoals rijst of aardappel. In deze voeding zit dus alles (ook de juiste hoeveelheid vitaminen en mineralen) wat je hond nodig heeft, en hoef je niks zelf nog toe te voegen. Een voorbeeld is Sanimed Clinical Choice Pure Duck worst


3. Een commercieel dieet op basis van een gehydroliseerde eiwitbron

Daar de meeste honden droogvoer/natvoer gewend zijn en dit ook superhandig blijft voor baasje, is de beste optie volgens mij deze laatste.

Dit is commercieel verkrijgbaar droogvoer en/of natvoer op basis van hydrolysaten. Dit wil zeggen dat de eiwitten in deze hondenvoeding zo klein geknipt zijn, dat ze geen allergische reactie meer uitlokken. Dit soort hondenvoer is uiteraard ook compleet, je hoeft er niks meer aan toe te voegen omdat je hond alles in dit voer binnenkrijgt wat nodig is.

Voorbeelden zijn Royal Canin Hypoallergenic , Sanimed Atopy Sensitive , Specific CDD-HY Food Allergy Management en Royal Canin Anallergenic .

Een tweede voordeel is dat deze voeding in de fase na de eliminatiefase en wanneer we dus onze diagnose van voedselallergie hebben, lekker kan blijven doorgegeven worden en je hond dus niet meer hoeft over te schakelen op een ander voer.

Wat als de klachten niet overgaan? 

Het kan zijn dat de klachten tijdens het voeren van het eliminatiedieet niet of onvoldoende weggaan. Dit kan 2 oorzaken hebben.

Enerzijds kan het zijn dat iets anders dan de voeding de klachten veroorzaakt. Denk bijvoorbeeld aan iets in de omgeving zoals vlooien, mijten of pollen.

Anderzijds kan het zo zijn dat je hond tijdens het voeren van het eliminatiedieet toch toegang heeft gehad tot andere voeding. Het komt voor dat andere gezinsleden wat van de oude voeding aan de hond hebben gegeven. Van belang is goed na te gaan of je zeker weet dat gedurende de eliminatieperiode je hond echt niets anders gehad heeft. Indien dit het geval is, dan is het zeer onwaarschijnlijk dat voedselovergevoeligheid de oorzaak is van de klachten en zal de dierenarts samen met jou verder zoeken naar de oorzaak.

Onderhoudsvoeding bij voedselallergie

Wanneer de diagnose van voedselallergie definitief is gesteld, gaan we vervolgens over naar fase 2: het hypoallergene onderhoudsdieet.

Je dier wordt dus op een hondenvoer gezet dat levenslang kan gegeven worden en waar het levenslang  klachtenvrij op zal blijven. Gaf je je hond als eliminatiedieet een zelfbereid dieet of een commercieel dieet met 1 unieke eiwitbron, dan kan je overschakelen op hypoallergene hondenvoeding, speciaal ontwikkeld voor honden met voedselallergie. Gaf je je hond reeds een hypoallergeen dieet dan mag je hond hier gedurende zijn hele leven blijven van eten.

Hypoallergene onderhoudsdiëten zijn speciaal ontworpen als onderhoudsvoer voor honden met voedselallergie en huidproblemen. Ze zijn compleet en bevatten alle vitaminen en mineralen die jouw hond nodig heeft. Essentiële vetzuren om de huidbarrière te versterken en stoffen om de jeuk te verminderen zijn ook dikwijls toegevoegd. De meeste hypoallergene droogvoedingen hebben een natvoer variant.

Vooorbeelden:

Nieuwe trends in hondenvoeding

Rauw vlees, hondenvoeding op basis van vers vlees, veggi hondenvoeding, natuurvoeding, glutenvrije en holistische hondenvoeding. Tegenwoordig kan je het allemaal in de handel vinden. Hier en daar wordt geclaimd dat dit voedselallergie zou verhelpen. Dat is niet bewezen. De beste behandeling blijft een kwaliteitsvolle hypoallergene hondenbrok van een petfoodmerk die dit speciaal voor voedselallergie-patiënten ontwikkelt en alle wetenschappelijk onderzoek erover in acht neemt.

Met rauw voer moet je opletten: bij een voedselallergie maakt het niet uit of het eiwit waaraan je hond allergisch is nu verhit is of nog rauw aanwezig is. Bijkomend is er een hoog risico op besmetting met pathogenen, is het erg eenzijdig én is er kans op onvoldoende vermalen botten die schade kunnen aanrichten. Daar honden zelden of nooit last hebben van glutenallergie zie ik weinig baat bij glutenvrij hondenvoer.

Voeding met vers vlees, natuurvoeding en holistisch hondenvoer kunnen evengoed voedselallergie uitlokken als het standaard hondenvoer omdat er nog vleeseiwitten aanwezig zijn in deze voeding. En dan vegetarisch hondenvoer tenslotte bevat niet zelden vleesvervangers zoals sojaeiwit, een eiwit dat bij de meest voorkomende allergenen gerekend mag worden. Bovendien moet je zeker weten dat de veggie hondenvoeding goed in balans is, zodat je hond geen tekorten oploopt.

We zijn absoluut voorstander van de wensen van hondenbaasjes te respecteren én op zoek te gaan naar de beste oplossing voor ieder dier apart. Want elke patïent met voedselallergie is uniek en heeft een gepaste aanpak nodig. Informeer jezelf eerst goed alvorens zelf soorten hondenvoer te gaan testen.

Advies nodig? 

Nog vragen over voedselallergie? Stel ze gerust!

Reacties