Mijn hond heeft schilfers, wat nu?

12 maart 2021

Lijkt het alsof het sneeuwt in de vacht van je hond? Dan heeft je hond last van schilfers, dikwijls ook 'roos' genoemd. Om je gerust te stellen: schilfering is geen ziekte en de schilfers op zich zijn dus onschadelijk voor je hond. Wel is het een symptoom, dat wil zeggen dat er iets mis is met de huid. Het dient dus verder onderzocht te worden, want schilfers in de vacht van de hond kunnen wijzen op een onderliggend probleem. Met een goede huidverzorging en de correcte voeding die specifiek de huid ondersteunt, kunnen we ook al veel verbetering bereiken. Lees hieronder alle info over roos bij de hond, wat je eraan kan doen en mijn tips om een goede huidondersteunende voeding voor je viervoeter te kiezen. 

Wat is roos?

Heel wat honden hebben last van witte schilfertjes tussen de haren van de vacht. Die komen dan terecht in zijn mand of op je kledij. Roos bij honden onstaat wanneer huidcellen in grotere hoeveelheid dan normaal loslaten of doordat er meer huidcellen worden aangemaakt. Doorgaans ondervinden honden hiervan geen enkel ongemak maar schilfers kunnen wijzen op een onderliggende oorzaak die ernstiger is.

Witte schilfers tussen de haren

 

Symptomen van roos bij de hond

Je ziet vooral schilfers (grijs, wit of gelig). Afhankelijk van de ernst kan er ook roodheid zijn, korstjes, haarverlies of kaalheid. Soms is er jeuk maar meestal niet. De huid kan droog zijn of juist vettig al dan niet met een onaangename geur.

Schilfertjes komen het meest voor bij puppy’s, vooral bij rassen met middellang tot lang haar. Eens je hond al een gezegende leeftijd bereikt, wordt zijn vacht meestal doffer en zijn in sommige gevallen ook schilfers te zien. Dit valt op te lossen met een ondersteunende gezondheidsvoeding voor oudere honden

Oorzaken van roos bij de hond

De meest voorkomende oorzaak van schilfers bij de hond is een ontoereikende voeding. Je hond heeft namelijk voedingsstoffen (zoals eiwitten) van hoogwaardige kwaliteit nodig en essentiële vetzuren zoals omega 3 en 6. Die laatste kan een hond niet zelf aanmaken, dus moeten ze in hun dieet worden opgenomen. Ook vitamine A is een belangrijke, omdat dit vitamine de groei van nieuwe huidcellen stimuleert en de talgproductie reguleert.

Mijten (Cheyletiella-mijt) veroorzaken ook schilfervorming. Ook schimmel (ringworm of katrienewiel) geeft een schilferig uitzicht van de huid, gepaard met kale plekken, roodheid en korsten.

Een andere huidafwijking is seborroe bij de hond, een aandoening die zich uit in schilfering, stank, een vettige vacht en jeuk. Seborroe kan erfelijk zijn, primair metabool door verstoringen in de vetstofwisseling of secundair als gevolg van andere huidaandoeningen zoals allergie of infecties.

Een zeldzame aangeboren aandoening bij de hond is ichthyosis of ‘visschubziekte’. Hierbij wordt de hoornlaag van de huid steeds dikker en vormen er zich in ernstige gevallen dikke plakken en schubben. Bij de Amerikaanse Bulldog kan de ziekte tot extreme vormen leiden, maar een typisch ras die een meer chronische, lichtere vorm van ichthyosis-schilfers kan hebben is de Golden Retriever. Meestal zien we opvallend veel schilfers in de vacht vanaf de leeftijd van 8 weken. Het goede nieuws is dat de aandoening bij de Golden Retriever pup niet erger wordt en via DNA op te sporen is om nakomelingen zonder de aandoening verder te gaan selecteren.

Conclusie: Indien je hond blijvend last heeft van roos, zelfs mét een kwalitatieve voeding, ga je best op consult bij de dierenarts om andere oorzaken uit te sluiten. 

4 tips om huidschilfers bij je hond te verminderen

1. Kies kwalitatieve hondenvoeding


Zorg voor hondenvoer van de beste kwaliteit om de algemene conditie van je hond te ondersteunen. Om ook huid en vacht een extra boost te geven kan je zelfs kiezen voor een hondenvoeding die specifiek haar en huid versterken en ondersteunen. Zo’n voeding is zeker en vast aan te raden voor alle dieren met huidproblemen maar even goed voor gezonde dieren.

Ook eens proberen? Je merkt het verschil meteen!

2. Maak gebruik van supplementen


Tekorten aan vitamines uiten zich in een doffe, broze, schilferige vacht en extra haarverlies. Om de vacht en huid van je viervoeter nog een extra boost te geven kan je hem af en toe eens een kuur voedingssupplementen geven. Dit kan je bijvoorbeeld doen tijdens een ruiperiode, als je dier ziek is of wat minder goed in zijn vel zit. Supplementen geef je gewoon als extra bij de dagelijkse korrels.

Vachtverzorgende supplementen bestaan er in alle maten en vormen. Capsules, tabletten, een smakelijke pasta of siroop? Jij kiest! 


3. Vul aan met pipetten


Pipetten zijn kleine flacons met een vloeistof die tussen de schouders van je hond aangebracht moet worden.

Dermoscent Essential 6 pipetten zijn hiervan een voorbeeld en bevatten 100% natuurlijke ingrediënten. Ze zuiveren de huid en kunnen gebruikt worden wanneer er sprake is van schilfers, een schrale of doffe vacht. Dermoscent Essential 6 is geparfumeerd met respect voor de natuurlijke geur van het dier, helpt het verminderen van haarverlies en het behoudt van haargroei en hydrateert de huid. Dit product draagt tevens bij aan het herstellen van het huidafweersysteem en laat de vacht glanzen. Eén pipet per week voor de eerste behandeling gedurende twee opeenvolgende maanden. Gevolgd door een regelmatig gebruik van minimaal één maand per kwartaal, zolang als nodig is. In een verpakking zitten 4 pipetten en is geschikt voor alle honden.

4. Gebruik een anti-roos shampoo voor honden

Indien je je huisdier met schilfers in de vacht wil wassen, gebruik dan geschikte, speciale shampoos. Shampoo voor mensen is ongeschikt en kunnen de huid van je dier zelfs verder uitdrogen.

Advies nodig?

Reacties