Droge huid en doffe vacht bij de hond

11 maart 2021

Zeker weten! Droge huid bij de hond is vaak te wijten aan een tekort in voedingsstoffen of een verkeerde voeding. Een doffe vacht bij de hond gaat meestal gepaard met droge huid. Soms zijn er ook witte schilfers te zien. Periodes waarin je hond zich in mindere conditie bevindt (bv bij ziekte, ruiperiode, zwangerschap, na bevalling, na wedstrijd, oudere hond, …) beïnvloeden de vachtconditie van je dier. Wanneer je hond ook andere symptomen vertoont zoals jeuk, roodheid, letsels, veel drinken of plassen, kan het zijn dat er een onderliggend probleem gaande is. Een gezond, glanzend haarkleed zegt dus zeker en vast iets over de gezondheid van je hond. Je wil natuurlijk het beste voor je hond en daar hoort een goede vachtconditie bij. Kijk even met me mee wat we allemaal kunnen doen om van dat haarkleed van je viervoeter terug een blinkend, zacht tapijtje te maken! 

2 peilers voor een glanzende vacht

1. Kwalitatieve hondenvoeding

De beste tip die ik je kan geven is deze: geef je huisdier een hoog kwalitatief hondenvoer! Dat wil zeggen een premium of super premium hondenvoer met eiwitten van hoge kwaliteit, goed verteerbare voedingsstoffen, aanvullende vitamines en mineralen en omega 3/6 vetzuren voor een glanzend, gezond haarkleed. 


2. Vachtverzorging

Elk dier is uniek, gebruik een product dat aangepast is aan de huidconditie van jouw dier. Vermijd producten die voor mensen bestemd zijn. De huid insmeren met olijfolie, babyolie,..is niet aan te raden.

Er zijn er voldoende vachtverzorging en hondenshampoos in de handel, die specifiek richten op gevoelige, droge, schilferige huid of op bepaalde huidaandoeningen. 

Als je hond slechts op enkele plaatsen droge plekjes vertoont, raden we het gebruik van huidzalven en balsems als lokale behandeling aan. Regelmatig borstelen en kammen van de vacht is ook een goede tip om de haren van je hond die extra glans mee te geven. Bovendien vermijd je op die manier de vorming van klitten. 

Oudere honden

Senior honden (een hond is ‘senior’ gemiddeld rond zijn 7de levensjaar) hebben andere behoeftes dan adulte honden. Bij het ouder worden krijgen honden, net zoals bij mensen, al eens last van ouderdomskwaaltjes zoals te zwaar/te mager worden, grijzere en meestal doffere vacht, dementie, hartproblemen, nierproblem, artrose en een slechter zicht. Ook droge huid kan erbij horen. Een oude hond stelt dus qua voeding hogere eisen dan een jongvolwassen hond. Wanneer de huidige voeding onvoldoende voedingsstoffen bevat of de verteerbaarheid ontoereikend is, zal de conditie van de vacht algemeen achteruit gaan. Kies dus voor je senior hond een voeding van hoge kwaliteit, met minder eiwit en zout om de nieren en het hart te ontlasten. Ook minder vet, minder fosfor en meer vezels is ideaal voor je oudere hond. Idealiter zijn er essentiële vetzuren toegevoegd en stoffen om de gewrichten te beschermen.

Bekijk ons assortiment voor senior honden senior hondenvoeding .

Reacties