Mijn hond wassen: hoe vaak, waarmee en hoe?

11 maart 2021

Hoe was je een hond? Waarmee en hoe frequent? Vragen waar een (puppy)baasje vaak mee zit. Een gestuntel hoeft het helemaal niet te zijn, tenminste als zowel baasje als hond goed voorbereid zijn. Je kan het helemaal zelf thuis doen mits een beetje planning. Je zal zien: je hond zal dit heerlijk vinden en na een tijdje verlangen naar z'n bad en naar de aandacht die hij tijdens het wassen van je krijgt. Bovendien is het dé manier om de vertrouwensband tussen jullie beide te versterken en aan hond-baasje qualitytime te doen. Ik leg stap per stap hieronder uit hoe je je liefste vriend zonder kleerscheuren in bad steekt. Volg even met me mee en daarna, aan de slag! 

Is het nodig mijn hond te wassen? 

Een hond kan in principe zichzelf en zijn vacht heel goed zelf onderhouden. Je hond wassen hoeft dan ook niet regelmatig te gebeuren. Wanneer moet je liefste viervoeter dan wel in bad?

 • Als je hond zich in iets smerig heeft gerold
 • Als je hond met een onaangenaam geurtje in huis rondloopt
 • Als je hond diarree heeft en zich niet voldoende zelf kan verzorgen achteraan
 • Als je hond van een wandeling thuiskomt en volhangt met modder
 • Als je hond lijdt aan een huidprobleem waarbij extra vachtverzorging noodzakelijk is

Hoe vaak moet ik mijn hond wassen?

Hoe frequent je je hond moet wassen hangt volledig af van jou en je hond. Als je hond zo’n deugniet is die zichzelf graag vuilmaakt, dan moet je hem natuurlijk vaker wassen. Of als jij als baasje enorm op de hygiëne van je hond gesteld bent, was je hem ook vaker. Het hangt ook vooral af van het vachttype van je hond. Een langharige hond zal vaker in bad moeten dan een kortharige.

Laat ons stellen dat dit de algemene richtlijn is van hoe vaak een hond gewassen moet worden:

 • Voor honden met lang of krullend haar: 1 x per maand
 • Voor honden met kort haar: 1 x per 2 maand of 1 x per 4 maand
 • En natuurlijk ook elke keer als je hond echt heel vuil is of stinkt

Welke hondenshampoo gebruik ik best? 

Een hondenhuid zit anders in elkaar dan een mensenhuid en heeft dus totaal andere verzorgingsproducten nodig! Het grootste verschil zit in de zuurtegraad van de huid. De pH-waarde bij de mens is namelijk 5,5 en die van de hond 7,5. Hoe lager, hoe zuurder.

Het is dus van belang de juiste shampoo te gebruiken en wel een shampoo aangepast voor de hondenhuid. Wanneer je te zure shampoos gebruikt voor je hond, heb je kans dat je de talglaag van de huid weg wast. Deze talglaag heeft de bedoeling als beschermlaag te dienen en ervoor te zorgen dat de huid niet uitdroogt.

Heb je een puppy in huis en je wil je puppy wassen, zorg dan dat je een speciale puppyshampoo klaarstaan hebt.

In de handel zijn er een heleboel shampoos voor honden verkrijgbaar! Gebruik een aangepaste shampoo voor het type ras en type vacht van je hond. Mocht jouw hond last hebben van een huidaandoening of dermatologisch probleem, bestaan er aangepaste shampoos.

Wat mag je zeker NIET doen:

 • Een hond wassen met gewone shampoo (voor mensen)
 • Een hond wassen met Zwitsal (babyshampoo)
 • Een hond wassen met een stuk zeep

 
Hondenshampoos voor de gevoelige huid

Ons Pharmapets huidverzorgingsgamma bestaat uit producten van hoogstaande kwaliteit, wereldwijd gebruikt door dierenartsen. Onze specialisatie ligt specifiek bij honden met een gevoelige huid en/of huidproblemen. De shampoos die we aanbieden zijn ook ten zeerste geschikt voor honden met een normale huid, eigenlijk voor alle honden.

Enkele shampoo tips:

 

Dit is een hypoallergene shampoo + lotion in één voor honden en katten. Ideaal voor gevoelige huidjes en allergische dieren. Ook uitermate geschikt voor pups en kittens vanwege de mildheid. De geur is fantastisch fris en de shampoo heeft een diep reinigende werking zonder agressief te zijn. Voedende huidwerking door omega 6 vetzuren. Topper!

Koop nu je fles Dermazyme shampoo hier

All-round shampoo voor hond en kat van Kela. Eiwitrijke shampoo om de huid en vacht op een zachte manier te reinigen en te stimuleren. Voorkomt klittenvorming.

Koop je fles Derma-kel shampoo hier .

Verzachtende shampoo-crème voor geïrriteerde, droge of allergie-gevoelige huidjes. Mag gebruikt worden voor honden en katten. Ideaal voor huidpatiënten of dieren met huidallergie. Ook te gebruiken voor dieren met een normale vacht. Deze shampoo heeft de eigenschap zeer mild van werking te zijn en heeft een heerlijk fris geurtje. Bovendien is het een 100% natuurlijke shampoo. 


Uitproberen? Koop je fles Dermoscent Atop 7 shampoo hier

Hoe was ik mijn hond? 

Om je hond te wassen zonder gedoe en gestuntel bestaan er trucjes! Welke dat zijn kan je lezen in ons blogartikel '7 stappenplan om je hond te wassen zonder gedoe!'

Vanaf wanneer mag je een puppy wassen? 

Voor puppy’s gelden bovenstaande richtlijnen doorgaans niet want een pup zal vaker gewassen moeten worden. Zolang je pup nog gezoogd wordt, zal zijn moeder voor zijn hygiëne zorgen. Maar vanaf de leeftijd van 3 maanden kan je je puppy beginnen wassen. Let wel op dat je een speciale puppyshampoo gebruikt. Hoe vaak mag je een puppy wassen? Zoveel als nodig is, als hij vuil is. Puppy’s zijn jong en speels en gaan buiten graag op avontuur. Ze komen al eens vaker dan de gemiddelde hond helemaal onder de modder, zand of smerigheid terug thuis. Helemaal niet erg, want je schattige pup in bad doen en verzorgen is de ideale gelegenheid om elkaar beter te leren kennen en een band te scheppen tussen baasje en dier. Puppy’s hebben ook vaker last van diarree (meestal te wijten aan parasieten of overschakeling andere voeding) en dus zal een bevuild achterwerkje aandacht voor hygiëne vragen.
Was een hond zeker ook niet te veel want de hondenhuid is net zoals een mensenhuid delicaat. Elke dag wassen is helemaal niet nodig.

Advies nodig? 

Reacties