7 stappenplan om je hond te wassen zonder gedoe!

11 maart 2021

Hoe was ik mijn hond? 

In volgend stappenplan leg ik je nader uit hoe je je dier het best kan wassen. Wees daarbij voorbereid: leg alle benodigdheden dicht bij je op de plaats waar je je hond baadt. Zorg ervoor dat volgende zaken klaarliggen:

  • Anti-slipmatje
  • Absorberende grote handdoeken
  • Borstel of kam
  • Speciale hondenshampoo
  • (Speciale hondenconditioner)
  • (Haardroger)
  • (Andere verzorgingsproducten zoals oorreiniger, oogreiniger, zalf of balsem, …)
  • Beloning

De meest geschikte plaats om je hond in te baden is het bad of de douche. Voor grote honden prefereer ikzelf het bad vanwege de zijdelingse verhoging (je hond kan minder makkelijk wegspurten ;)). Een douchekop in bad of douche werkt heel makkelijk om de hond af te spoelen.

Kleine honden kan je ook in de spoelbak of lavabo van je bijkeuken plaatsen. Zorg dan wel dat je een maatbeker of kan met lauwwarm water bij de hand hebt waarmee je het beestje nadien kan afspoelen.

 

STAP 1: Borstel je hond voor het wassen

Voor je je hond wast, borstel je hem best eerst even. Zeker aan te raden bij honden met lang haar. Kam alle loszittende haren er uit. Als je hond last heeft van klitten, doe je er goed aan die ook te ontwarren vooraleer je hond te wassen want water maakt het alleen maar erger. Hoe je je hond borstelt, kan je hier lezen in dit blogartikel.

STAP 2: Laat je hond wennen aan de badkuip, douche of lavabo

Zet je hond voorzichtig in bad of douche. Moedig hem aan met zachte stem, laat hem wat snuffelen en kalmeer hem opnieuw met je stem indien hij zenuwachtig wordt. Vermijd wegglijden door een anti-slipmatje of een handdoek onder je hond in bad te plaatsen. Laat vervolgens het bad vollopen met lauwwarm water tot aan je hond zijn knieën. Hou je hond tegen met je ene hand en schep met de andere hand wat water over zijn rug en vacht. Beloon hem met je stem indien hij dit flink toelaat.

STAP 3: Zeep je hond in met een hondenshampoo

Eens de vacht van je hond goed vochtig is, begin je hem in te zepen. Doe wat hondenshampoo in je hand, begin achteraan en wrijf deze rustig doorheen de hele vacht. Wees voorzichtig als je bij de kop komt en hou oren en ogen zeepvrij. Voor de kop kan je eventueel voorzichtig met een washandje te werk gaan. Beloon je hond opnieuw met je stem. Als je graag nog een extra hondenconditioner voor de vacht gebruikt, breng die dan op natte vacht aan na het wassen en vooraleer je hond af te drogen. Laat 5 à 10 minuten inwerken en spoel dan de vacht opnieuw heel goed uit.

STAP 4: Spoel je hond grondig af

Dit is een belangrijke stap omdat het spoelen zeer grondig moet gebeuren. Zorg ervoor dat er geen hondenshampoo achterblijft. Als er nog hondenshampoo zou achterblijven, kan dit zorgen voor schilfers in de vacht en huidirritatie. Je kan je hond afspoelen met de douchekop (let erop dat hij niet schrikt, doe het met zachte straal en zachtjesaan) of met een kan lauwwarm, proper water. Zorg ervoor dat er geen water in de oren loopt.

STAP 5: Droog goed af

De beste manier om je hond af te drogen is gewoon droogwrijven of inwikkelen met een paar goed absorberende handdoeken. Let op! Van zodra je stopt met je hond te spoelen, zal je hond de neiging hebben zich meteen te gaan schudden. Om dit te voorkomen, kan je hem zachtjes tegenhouden door hem vast te houden in zijn nekvel en onmiddellijk de handdoeken over de vacht te draperen. Je kan ook gebruik maken van een haardroger: zet hem op lage temperatuur, hou de haardroger niet te dicht bij de vacht en blaas je hond niet in de ogen.

Belangrijk: controleer altijd of de oren goed droog zijn na je hond te wassen. Bacteriën nestelen zich namelijk maar al te graag in vochtige oren.

STAP 6: De vacht verzorgen

Eventueel kan je je hond na het wassen en drogen nog eens opnieuw borstelen, zeker aan te raden bij de langharige honden. Eens je hond lekker ruikend en bijna droog naast je staat en hij heeft nog een beetje geduld, kan je van dit moment gebruik maken om nog een verzorgende verzorgende antibacteriële spray of een kalmerende mousse door de vacht te masseren. Wat je ook kan doen is nog even de nagels knippen en/of de oren van je hond reinigen en verzorgen.

STAP 7: Beloon je hond uitbundig

Wat een teamwork! Goed gedaan hondenbaasje. Alle punten voor jou en je hond!

Beloon je hond uitbundig met je stem en een snoepje of een koekje. Maak van het wasritueel voor allebei een moment om naar uit te kijken. Je hond zal gauw leren genieten van deze momentjes van quality time met jou en je zal zien dat hij volgende keer jou vlotjes zal volgen naar de badkamer en al aan het bad staan trappelen. En zeg nu zelf, wat is leuker dan een heerlijk geurende viervoeter met stralend, zachte vacht in huis hebben rondlopen?

 

Reacties