Profiteer nu van -5% op het volledige assortiment ! Actie geldig t.e.m. 16/05/24 |  Ontdek de voorwaarden ›

Bezig met laden...
Blog menu
12 mei 2021
Advies van onze dierenartsen

Hoe bereid ik mij voor op mijn vakantie in het Zuiden met mijn hond?

Een rustige vakantie doorbrengen met uw hond in Zuid-Frankrijk of Zuid-Europa, daar kunt u zich op voorbereiden! Afhankelijk van uw bestemming zult u zich moeten aanpassen aan het klimaat, de fauna en flora en zelfs aan circulerende ziekten die verschillen van waar u woont. Als u deze risico's kent voordat u vertrekt, kunt u uw hond beter in de gaten houden en genieten van een zorgeloze vakantie.

Hoe bereid ik mij voor op mijn vakantie in het Zuiden met mijn hond?

Ik bereid mijn vertrek voor

Vooraf te doen

Raadpleeg je dierenarts minstens 1 maand voor vertrek. Hij kan je adviseren over het toedienen van geschikte antiparasitaire en vaccinatiebescherming voor je hond op basis van de vakantiebestemming. Hij zal je daarnaast ook begeleiden bij de benodigde procedures.

Enkele administratieve formaliteiten

Voor een reis naar Zuid-Frankrijk is alleen de identificatie van je hond verplicht.

Voor reizen naar Zuid-Europa heb je ook nodig:

  • Zijn Europese paspoort
  • Een up-to-date rabiësvaccinatie

Ik bescherm mijn hond tegen een ernstig risico: Leishmaniasis

Leishmaniasis is een vaak ongeneeslijke, ernstige en soms dodelijke parasitaire ziekte. Deze ziekte komt voornamelijk voor in de Middellandse Zeegebied, waaronder het zuiden van Frankrijk. Leishmaniasis wordt overgebracht door zandvliegjes, kleine insecten die lijken op muggen.

Symptomen kunnen enkele maanden na infectie optreden: gewichtsverlies en/of haaruitval, lusteloosheid, abnormaal lange nagels,... Een hond die besmet is, heeft een gemiddelde levensverwachting van 2 jaar op het moment van de diagnose.

Daarom is het essentieel om je hond te beschermen tegen leishmaniasis:

  • Beperk beten van zandvliegjes met een extern antiparasitair middel (halsbanden, spray, pipetten).
  • Vaccineer je hond: vaccinatie voorkomt de infectie niet, maar vermindert aanzienlijk het risico op ziekte als je hond besmet is.
  • Uw hond van zonsondergang tot zonsopgang binnen houden

Eenmaal op de bestemming

Daar ben je dan, eindelijk op je bestemming! Hier zijn enkele tips om alles soepel te laten verlopen bij aankomst.

  • Zoek de dichtstbijzijnde dierenkliniek, je weet maar nooit.
  • Verken je nieuwe omgeving om potentiële gevaren te identificeren zoals nesten van processievlinders in dennenbomen, distels, zwermen, enz.
  • Zorg ervoor dat er schaduwrijke plekken beschikbaar zijn voor je hond.

Wees voorzichtig met oververhitting!

Oververhitting kan optreden bij de overgang naar een warmer klimaat. Signalen om op te letten zijn onder andere moeite met ademen of overmatig hijgen. In dat geval moet je je hond afkoelen door hem in een vochtige handdoek te wikkelen en hem snel naar een dierenarts te brengen.

Om oververhitting te voorkomen, kun je gaan wandelen tijdens koelere uren (bijvoorbeeld 's ochtends). Zorg ervoor dat je hond te allen tijde toegang heeft tot water, maar bied hem geen ijskoud water aan! Indien nodig kun je hem tijdens de warmste uren natmaken of verstuiven.

Uitstapjes naar het strand

Is je hond welkom op het strand? Dat wordt een geweldige tijd van dollen en spelen, mits je enkele aanbevelingen opvolgt:

  • Forceer hem niet om te zwemmen als hij dat niet wil.
  • De combinatie van zout water, zand en wind kan irritaties tussen de tenen of in de ogen veroorzaken. Spoel het aangetaste gebied af met zoet water.
  • Spoel je hond met zoet water na het zwemmen.
  • Zorg ervoor dat hij regelmatig drinkwater heeft.
  • Zorg ervoor dat hij indien mogelijk toegang heeft tot een schaduwrijke en geventileerde plek.

Ik bescherm mijn hond tegen hartwormziekte

Hartwormziekte komt voor in Zuid-Europa. Het wordt veroorzaakt door een parasitaire worm (Dirofilaria immitis) die wordt overgebracht door muggen. De wormen vestigen zich in het hart en de bloedvaten van de hond en veroorzaken ademhalingsproblemen en ernstige complicaties. Zonder behandeling is deze ziekte dodelijk.

Je kunt je hond beschermen door:

  • Muggenbeten te verminderen met behulp van een extern afwerend middel tegen parasieten.
  • De larven van de parasiet te elimineren met een inwendig antiparasitair middel dat moet worden toegediend bij terugkeer van je vakantie.

Bij thuiskomst

Eenmaal terug van je vakantie, zongebruind en met tal van fotoherinneringen, blijf alert op eventuele veranderingen in de algehele gezondheid van je hond. Elke verandering moet je aansporen om contact op te nemen met je dierenarts.

We wensen je een geweldige vakantie met je trouwe metgezel!

Pharmapets biedt jou

Reacties