Bezig met laden...
Blog menu
20 mei 2021
Advies van onze dierenartsen

Hoe kan ik mijn hond beschermen tegen hartworm ?

Hartwormziekte bij honden wordt veroorzaakt door een worm die wordt overgebracht door de beet van een besmette mug. Deze ziekte veroorzaakt ademhalingsproblemen bij honden op de lange termijn. Hoewel er behandelingen zijn voor hartwormziekte, is het het beste om je hond te beschermen tegen muggen door een halsband te dragen of pillen in te nemen voordat je naar vochtige gebieden gaat waar parasieten aanwezig zijn.

Hond beschermen tegen hartworm.

Wat is hartwormziekte voor jouw hond?

Hartwormziekte wordt veroorzaakt door een worm (Dirofilaria immitis genaamd) die op honden wordt overgedragen door de beet van een besmette mug. Deze aandoening komt vooral voor in tropische gebieden, maar ook in Zuid-Europa (Middellandse Zeegebied). Bij een beet dringt een larve de huid van de hond binnen en ontwikkelt zich, voordat ze naar het hart migreert en zich in de longslagaders nestelt.

Enkele maanden (en soms zelfs jaren) na de beet ervaart de besmette hond een aantal hartproblemen en ademhalingsstoornissen. Als hartwormziekte niet op tijd wordt behandeld, ontwikkelt zich het "vena cava syndroom", een zeer ernstige vorm van de ziekte. In dit geval heeft het dier waarschijnlijk levenslange nawerkingen, zelfs als de behandeling succesvol is.

Bescherm jouw hond tegen hartwormziekte met professioneel advies.

De symptomen van hartwormziekte herkennen.

Het eerste stadium van hartwormziekte wordt gekenmerkt door de volgende symptomen: hoesten, vermoeidheid, syncope, gewichtsverlies, spierverlies, effusies en nierzwakte. Het "vena cava syndroom", een teken van de negatieve evolutie van de ziekte, wordt gediagnosticeerd op basis van andere symptomen: anorexia, lethargie, zwakte, geelzucht, donker geworden urine en tachycardie.

Dirofilaria immitis wormen laten vaststellen.

Als de hierboven beschreven symptomen aanhouden, raadpleeg dan zo snel mogelijk je dierenarts. Hij kan dan een aantal tests voorschrijven om vast te stellen of je wel of geen hartwormziekte hebt. Een bloedtest zal de aanwezigheid van volwassen wormen vaststellen, maar niet de larvale vormen van Dirofilaria immitis. Een echografie zal duidelijk de laesies laten zien die typisch zijn voor verwijde harten en vaten. In beide gevallen is het echter nog steeds moeilijk om de ziekte in een vroeg stadium te ontdekken.

Behandel je hond... onder toezicht van je dierenarts.

Er bestaan behandelingen om deze wormen te elimineren, maar ze zijn complex en brengen bepaalde risico's met zich mee, zoals anafylactische shock (een verergerde allergische reactie die levensbedreigend kan zijn) of trombose (vorming van stolsels in de bloedvaten). Daarom is preventie vanuit elk oogpunt de beste oplossing.

Denk aan preventie voor jouw hond.

Als je hond naar besmette gebieden moet reizen (tropen, Middellandse Zeegebied), vermijd dan dat hij wordt blootgesteld aan muggenbeten. Verminder het aantal reizen in het donker, blijf uit de buurt van vochtige gebieden (zoals moerassen, vijvers en meren) en bescherm je hond door horren voor de ramen te plaatsen. Er bestaan ook anti-muggenhalsbanden die enkele maanden effectief zijn. Tot slot kun je jouw hond een preventieve behandeling geven op basis van tabletten die je een maand voor en een maand na jouw verblijf in besmette gebieden moet innemen.

Wat kun je doen bij een massale besmetting met deze wormen?

In het geval van een massale besmetting is een operatie de enige manier om je hond te ontdoen van alle Dirofilaria immitis wormen.

Pharmapets biedt jou

Reacties