Profiteer nu van -5% op het volledige assortiment ! Actie geldig t.e.m. 16/05/24 |  Ontdek de voorwaarden ›

Bezig met laden...
Blog menu
11 mei 2021
Advies van onze dierenartsen

Hoe kan ik mijn hond beschermen tegen teken ?

Je hond beschermen tegen teken is van essentieel belang. Deze parasieten veroorzaken een aantal ernstige hondenziektes, waaronder piroplasmose, erhlichiose en de ziekte van Lyme. Er zijn verschillende manieren om je hond tegen teken te beschermen: shampoos en sprays, anti-teek halsbanden, sprays of pipetten, en haken om de parasiet uit de vacht van je huisdier te verwijderen.

Hoe kan ik mijn hond beschermen tegen teken ?

Waarom moet je je hond beschermen tegen teken?

Teken zijn parasieten uit de familie van de mijten die als ze volgezogen zijn met bloed enkele millimeters tot een centimeter groot kunnen worden. Ze hechten zich vast aan de huid van de hond (meestal rond de oren of de nek) en zuigen zijn bloed gedurende 2 of 3 dagen waarna ze zich vervolgens op de grond vallen.

Teken vermenigvuldigen zich bij temperaturen tussen 0°C en 20°C. Ze komen dus vaker voor in het voorjaar en de herfst, wanneer het zowel fris als vochtig is. Teken leven in hoog gras, struiken, bosjes of hagen aan de rand van tuinen. Wanneer de hond zich tegen de takken wrijft, laat de teek zich op hem vallen en hecht hij  zich vast aan zijn vacht om hem vervolgens te bijten.

Het is moeilijk te detecteren maar, teken dragen een aantal ziekten over waarvan sommige dodelijk kunnen zijn.

  1. Piroplasmose: Deze ziekte wordt veroorzaakt door een microscopische bloedparasiet die de teek in de hond inoculeert en zo zijn rode bloedcellen vernietigt. De ziekte manifesteert zich door extreem plotselinge symptomen: zeer ernstige vermoeidheid gepaard met hoge koorts, gebrek aan eetlust en urine die snel donker wordt (tot zwartachtig). Er is een effectieve behandeling, maar die moet zo snel mogelijk worden uitgevoerd, want de ziekte kan ernstige gevolgen hebben of zelfs binnen enkele dagen leiden tot de dood van uw huisdier.
  2. Anaplasmose: Bij honden komt deze ziekte voornamelijk voor in het Middellandse Zeegebied. Ze wordt veroorzaakt door een bacterie die de witte bloedcellen koloniseert. Ze is de oorzaak van koorts, bloedarmoede, bloedingen (vooral uit de neus) en een staat van moedeloosheid, en kan chronisch of acuut verlopen, wat in minder dan 48 uur kan leiden tot de dood van je huisdier. Bloedonderzoeken kunnen de diagnose bevestigen.
  3. Borreliose of de ziekte van Lyme: Deze ziekte komt voornamelijk voor in het noorden en oosten van Frankrijk. Deze ziekte veroorzaakt hoge koorts, gebrek aan eetlust en spier- en gewrichtspijn die tot kreupelheid kunnen leiden. De ziekte ontwikkelt zich vaak in periodieke crises, waardoor de diagnose soms moeilijk is en serologische tests nodig zijn. De behandeling wordt voornamelijk uitgevoerd met antibiotica.

Volg de adviezen van professionals om uw hond tegen teken te beschermen

Protéger son chien des tiques

Hoewel er enkele vaccins zijn (Pirodog voor piroplasmose en Merilym voor de ziekte van Lyme), bestaat tekenpreventie voornamelijk uit het gebruik van producten die teken bestrijden zoals:

  1. Shampoo en sprays tegen teken: Anti-teekshampoos zorgen voor een aanvalsbehandeling, maar hun werkingsduur is in de meeste gevallen te kort.
  2. Tekenhalsbanden: In tegenstelling tot shampoos hebben ze een lange werkingsduur (enkele maanden). Hun effectiviteit is groter rond de hals dan aan de rug van je huisdier.
  3. Tekensprays: Ze zorgen voor een snelle vernietiging van teken en hun werkingsduur is ongeveer een maand. In het geval van koppige of harige dieren kan het echter moeilijk zijn om ze aan te brengen.
  4. Anti-teekpipetten: Ze zijn gemakkelijk in gebruik en effectief, ze brengen het werkzame product over op het hele lichaam in ongeveer een dag en zijn ideaal voor preventie of matige infestaties.
  5. Tekenhaakjes: Als er ondanks de preventie een teek op het dier blijft zitten, gebruik dan een geschikte tekenhaak om de hele teek te verwijderen zonder dat de kop onder de huid blijft zitten.

Let op bij het verwijderen van de teken van uw hond

Als je probeert een teek te verwijderen door eraan te trekken, kan het gebeuren dat je de kop in de huid van het dier achterlaat. Het lichaam groeit niet terug; daarentegen vormt zich een klein cyste dat weken kan duren om op te lossen en je hond in de tussentijd kan infecteren.

Pharmapets biedt jou

Reacties