Profiteer nu van -5% op het volledige assortiment ! Actie geldig t.e.m. 16/05/24 |  Ontdek de voorwaarden ›

Bezig met laden...
Blog menu
16 mei 2021
Advies van onze dierenartsen

Hoe loop je met je hond ?

Hardlopen met je hond kan goed zijn voor je gezondheid, maar je kunt het niet improviseren... Canicross is een sport op zich: baas en hond, aan elkaar gekoppeld, leveren een enorme fysieke inspanning. Het is raadzaam om je hond uit te rusten met een schokabsorberend harnas en een riem. De hoeveelheid inspanning moet ook worden aangepast aan de fysieke mogelijkheden van het dier. Als je twijfels hebt, kun je het beste je hond laten nakijken.

Kunnen alle honden samen rennen?

De meeste hondenrassen kunnen samen met hun baasje rennen, of het nu gaat om "rustige wandelingen" of trainingen voor een canicross-wedstrijd. Honden met een geplet gezicht (brachycephale rassen zoals de bulldog) kunnen echter ademhalingsmoeilijkheden krijgen tijdens deze inspanning... Bovendien worden lange duurlopen niet aanbevolen voor opgroeiende puppy's of oudere honden. Oudere honden kunnen last hebben van artritis, hartproblemen en ademhalingsproblemen, dus vraag advies aan een dierenarts voordat je ze laat rennen.

Welke uitrusting moet je kiezen om te gaan hardlopen met je hond?

Basisuitrusting voor je hond.

Kies een harnas dat is aangepast aan de grootte van je hond: je huisdier zal comfortabeler zitten en beter ademen dan met een halsband. Als je gaat hardlopen met je hond, kun je ook het beste kiezen voor een riem die is ontworpen voor joggen, met schokdempers. Ideaal voor hardlopen, het vermindert de trekkracht op je hond en beschermt zijn gewrichten en wervelkolom... en die van jou ook... Goed om te weten: sommige van deze lijnen kunnen ook worden gebruikt om te fietsen.

Een riem om de riem stevig vast te houden tijdens het rennen met je hond.

Je kunt de riem met de hand vasthouden, vooral voor een rustige wandeling. Maar voor intensievere runs raden we je aan om te kiezen voor een canicross-riem: de schokabsorberende riem wordt er gewoon aan vastgemaakt. Dit systeem is veel praktischer en comfortabeler voor het hardlopen met uw hond, vooral omdat deze riemen ook ontworpen zijn om uw rug te beschermen tijdens het sporten. Kijk bij het maken van je keuze goed naar de opties van het model (bijv. telefoonzakje, speciale haak om te voorkomen dat de riem verdraait).

Uitrusting voor een aangename, pijnvrije loop.

Wees alert op tekenen van vermoeidheid, dorst of pijn bij je hond tijdens de wandeling. Om van de wandeling een plezier voor hem te maken, neem je een waterfles met een bakje mee zodat hij op elk moment kan drinken. Idealiter zou je de voorkeur moeten geven aan zachte, koele ondergrond (bijv. onverharde paden) voor je hond om op te rennen, maar dit is niet altijd mogelijk... Indien nodig kun je zijn poten beschermen op harde en/of oneffen ondergrond: een beschermende zalf kan zijn kussentjes voorbereiden, maar je kunt ook kiezen voor beschermende laarzen die passen bij de maat van je hond.

Andere nuttige uitrusting voor het hardlopen met je hond.

Als je gaat hardlopen met je hond, vergeet dan niet wat zakjes mee te nemen. Je kunt ook een kleine beloning meenemen om hem te feliciteren na de inspanning. Vergeet ook niet om je hond te beschermen tegen teken, vlooien, zandvliegen en andere bijtende insecten met een spray of geschikte pipetten (de dosering varieert afhankelijk van het gewicht van de hond). Vergeet tot slot niet dat je ook geschikte sportkleding nodig hebt (bijv. hardloopschoenen, joggingschoenen).

Welke voorzorgsmaatregelen moet ik nemen als ik met mijn hond ga hardlopen?

Begin met korte, makkelijke loopjes op vlak terrein en verhoog dan geleidelijk de moeilijkheidsgraad. Het is aan te raden om te gaan hardlopen voordat jouw hond eet of drie uur nadat hij heeft gegeten om maagklachten te voorkomen. Het juiste tempo: twee tot drie keer per week, vermijd warm weer. In de zomer is het over het algemeen aan te raden om 's ochtends vroeg of 's avonds te gaan hardlopen. Vermijd daarentegen hardlopen in de schemering en na zonsondergang in het zuiden en andere gebieden waar de zandvlieg voorkomt. Dit insect is 's nachts actief en kan leishmaniasis overbrengen op honden.

Pharmapets biedt jou

Reacties