Profiteer nu van -5% op het volledige assortiment ! Actie geldig t.e.m. 16/05/24 |  Ontdek de voorwaarden ›

Bezig met laden...
Blog menu
11 mei 2021
Advies van onze dierenartsen

Hoe verzorg ik de mond van mijn hond ?

Het onderhouden van de mond van uw hond is belangrijk en helpt het ontstaan ​​van tandplak en tandsteen te voorkomen. Er zijn verschillende manieren om het gebit van uw hond te behouden: tandpasta's en poetssetjes, antiseptische supplementen voor drinkwater, kauwstrips en koekjes, anti-tandsteenbrokjes en tot slot ontkalken bij de dierenarts indien dit nodig blijkt.

Hoe verzorg ik de mond van mijn hond ?

Verzorg de mond van je hond om zijn gezondheid te beschermen

Honden hebben van nature de neiging om tandplak en tandsteen te vormen die zich afzet op het tandglazuur en tussen de tand en het tandvlees dringen. Dit fenomeen, dat parodontale aandoening wordt genoemd, veroorzaakt een slechte adem, loszittende tanden en infecties.

Het is daarom van essentieel belang om de mond van uw hond te verzorgen. Als u dit niet doet, kan deze aandoening bij de hond tandvleespijn veroorzaken, die kan worden herkend doordat hij zijn brokken vermijdt en liever zachtere voeding eet. Bij sommige honden met ernstige aandoeningen kan er ook bloed in de drinkbak te zien zijn.

Naast de lokale gevolgen (pijn, geur en mondinfectie) moet men ook rekening houden met de verspreiding van bacteriën via het bloed naar de rest van het lichaam. Sommige hartklepinfecties kunnen worden herleid naar ongecontroleerde tandvleesaandoeningen.

Tips om de tanden van uw hond te reinigen en zijn mond te verzorgen

Er zijn verschillende manieren om tandplak en tandsteen te bestrijden. Dit kan door ze rechtstreeks te behandelen en door de bacteriën die ertoe leiden te bestrijden...

Tandpasta en borstelsets voor honden

Entretien de la bouche d'un chien

Regelmatig poetsen van de tanden (1 tot 2 keer per week) met een tandborstel voor honden is een uitstekende manier om de vorming van tandplak te voorkomen. Deze techniek is echter beperkend omdat sommige honden het moeilijk vinden om te accepteren. Idealiter moet uw hond van jongs af aan wennen aan het poetsen van de tanden.Grondig borstelen duurt ongeveer 1 tot 2 minuten.

Supplementen toevoegen aan het drinkwater of in de voeding

Bepaalde wateroplosbare oplossingen, die dagelijks aan het drinkwater worden toegevoegd, hebben antiseptische eigenschappen die de groei van bacteriën in de mond kunnen beperken. Er kan ook poeder aan de voeding worden toegevoegd om tandplak te verzachten en de verwijdering ervan te bevorderen.

Kauwbotten en koekjes

Kauwbotten en koekjes combineren een mechanische werking (het kauwen) met een antiseptische werking door het vrijkomen van antibacteriële middelen. Deze methode van mondverzorging is effectief, niet belastend voor de eigenaar en over het algemeen leuk en aangenaam voor de hond.

Hondenbrokken

Wat betreft de strijd tegen de vorming van tandsteen en slechte adem, zijn brokken te verkiezen boven natvoer omdat ze de hond dwingen te kauwen. Sommige brokken van Royal Canin of Hill's zijn zelfs speciaal ontworpen om actief te strijden tegen tandsteen.

Tandsteen verwijderen bij honden

Dit wordt uitgevoerd met een ultrasoon apparaat dat identiek is aan het apparaat dat door tandartsen wordt gebruikt. Deze ingreep, die een absolute en langdurige immobiliteit vereist, wordt uitsluitend onder algehele narcose uitgevoerd.

Verzorg de mond van uw hond... vooral als hij klein is

De rassen die het meest worden getroffen door tandvleesaandoeningen zijn kleine honden zoals poedels, yorkshires, bichons, shih-tzu... Maar regelmatige verzorging van de mondholte is onmisbaar voor alle honden!

Pharmapets biedt jou

Reacties