Bezig met laden...
Blog menu
15 november 2023
Advies van onze dierenartsen

Hoe voorkom ik infectie tussen de tenen van mijn hond tijdens natte dagen?

Natuurlijk kunnen er meerdere redenen zijn voor deze verkleuring, zoals bijvoorbeeld een infectie door allergische reactie of een wonde, maar tijdens natte periodes is er ook een grote kans op een bacteriële, schimmel- of gistinfectie zonder onderliggende oorzaak. Mijn advies is om de natte pootjes aan te pakken. Om te weten te komen of er ook een onderliggende oorzaak is voor de verkleuring, ga je best langs bij je dierenarts.

Hoe voorkom ik infectie tussen de tenen van mijn hond tijdens natte dagen?

Valerie, onze dierenarts bij PharmaPets, geeft elke week een inkijk tijdens haar consultatie.

“Het baasje van Oscar stuurt mij een mailtje over zijn pootjes. Er zit een foto bij waarop te zien is dat Oscar een roze/bruine schijn tussen de voetkussentjes heeft. Zijn baasje is ongerust of dat wel normaal is…”

Oscar

Op consultatie: voor verkleuring tussen de voetkussentjes.

Om zeker te zijn komt Oscar op consultatie, zo kan er worden nagegaan wat de oorzaak van het probleem is. Tijdens de consultatie wordt gekeken voor tekenen van een allergie, een splinter of een wonde. Dat zijn allemaal zaken die voor ongemak zorgen en waardoor, door het likken aan de poten, je hond een bepaalde infectie kunnen oplopen.

Diagnose: schimmelinfectie tussen de poten door nat weer.

Oscar vertoont geen verschijnselen van allergie of wonden. Hij heeft verder geen jeuk, roze huid of andere symptomen van een allergische reactie. Door de specifieke geur die van tussen de tenen komt, is er wel een duidelijke indicatie voor een schimmel of gistinfectie, deze zal vermoedelijk ontstaan zijn door het nattere weer. Bij navraag laten de baasjes de poten meestal zelf drogen, maar tijdens het natte weer blijft er teveel vocht achter.

Verder onderzoek van een huidafkrabsel gaf inderdaad de diagnose van Mallasezia Pachydermatis, een gist die normaal op de huid aanwezig is, maar in vochtige omstandigheden op bepaalde plaatsen kan beginnen overwoekeren. 

Behandeling: pootjes schoonhouden.

Het behandelen van de pootjes gebeurt door een shampoo met miconazole die de schimmel aanpakt, het trimmen van de pootjes en een betere zorg thuis. Oscar’s pootjes moeten na elke wandeling goed afgedroogd worden om schimmel te voorkomen. Als ze wat vuil zijn mogen reinigende doekjes zoals de CLX-Wipes gebruikt worden en/of een reinigende mousse zoals deze van Dermoscent . Daarnaast moeten de haren van de pootjes regelmatig getrimd worden, zo blijft er minder makkelijk vocht en vuil achter.

Het effect. 

De verkleuring tussen Oscar’s pootjes is gelukkig snel verholpen. Hij komt er nog goed vanaf doordat zijn baasje er op tijd bij was.

3 Tips voor de pootjes van je hond tijdens natte en koude seizoenen:

Bescherm de pootjes.

Droog de pootjes na een wandeling goed af en gebruik bijvoorbeeld CLX wipes om de pootjes te reinigen. Dat doe je best altijd als er zout op de wegen gestrooid is. Bij heel koud weer zijn schoentjes aangeraden tijdens het wandelen. De koude kan wondjes op de voetkussentjes veroorzaken.

Gebruik een verzachtende zalf.

Je kan de pootjes na een wandeling of zelfs voor een wandeling ook extra beschermen door een honingzalf aan te brengen. Deze zalf helpt tegen uitdroging door de kou, aantasting met strooizout en houdt de huid van de voetkussentjes soepel.

Trimmen helpt vocht te weren.

Houdt de vacht rond de voetkussentjes kort, deze trim je best regelmatig. Op die manier is er minder kans dat bacteriën zich nestelen.

Gebruik hiervoor een goede tondeuse zoals deze van Flamingo . Het is ook aangenamer voor je hond als de vacht niet te lang wordt, dat kriebelt minder.

Puur wetenschappelijk.

Tijdens natte seizoenen kunnen de pootjes vochtig blijven na het naar buiten gaan. Hierdoor krijgen bacterieën en schimmels of gisten meer kans om te ontwikkelen. Dit kan leiden tot infectie of dermatitis tussen de teentjes. Het dier zal uit ongemak likken aan zijn pootje wat de vochtigheid nog meer in stand houdt en de situatie verergert. Als de huid tussen de tenen rood begint te worden en/of begint te stinken, ga je best naar de dierenarts, want dan is medicatie nodig. Deze situatie vermijd je best door na een regenwandeling steeds de pootjes en oortjes droog te wrijven.

Reacties