Blog menu
19 april 2021
Onderdeel van: Jouw hond, Spijsvertering
Nos conseils vétérinaires
Onderdeel van: Jouw hond, Spijsvertering

Je hond ontwormen

Worminfecties zijn bij onze huisdieren nog steeds de meest voorkomende infecties. Nochtans is het als eigenaar erg makkelijk om je huisdier hiertegen te beschermen! Een eenvoudig ontwormingspilletje op zijn tijd en je vermijdt op die manier het ongemak van een worminfectie bij je hond. Ontdek in dit artikel het ontwormingsadvies van onze dierenarts. 

Je hond ontwormen

Ontworming bij de hond

Worminfecties zijn bij onze huisdieren nog steeds de meest voorkomende infecties. Nochtans is het als eigenaar erg makkelijk om je huisdier hiertegen te beschermen! Een eenvoudig ontwormingspilletje op zijn tijd en je vermijdt op die manier het ongemak van een worminfectie bij je hond. Ontdek hieronder over welke wormen het gaat, hoe vaak en waarmee je je viervoeter moet ontwormen. 

Welke soorten wormen zijn er bij de hond? 

Lintwormen en spoelwormen komen het vaakst voor bij onze huisdieren. Wormen leven in het lichaam van de hond en nemen daar voedingsstoffen op die de hond zelf nodig heeft of ze verstoren lichaamsfuncties. Ze veroorzaken onder andere heel wat schade aan de darmen. Niet alleen honden en katten, maar ook de mens kan last hebben van de larven van deze wormen. Vooral de vossenlintworm kan ernstig ziekte veroorzaken bij de mens. 

Ook haakwormen en zweepwormen komen regelmatig voor bij jonge honden en in kennels. Ze geven eveneens maagdarmklachten. 

Honden die meegaan op reis naar zuidelijke landen (Middelandse Zee gebied) zijn maar best preventief beschermd tegen de hartworm. Dit is een parasiet die overgebracht wordt door stekende muggen en hart en longslagaders beschadigt. 

Hoe zie je aan een hond of hij wormen heeft? 

Als je dier een worminfectie heeft, zie je er aanvankelijk meestal niks aan. Bij erge besmetting kan je de wormen ontdekken in het braaksel of de ontlasting, maar dit is zelden het geval. Ze lijken op een wit-geelachtige elastiek van gemiddeld een paar tot 10 cm lang. De definitieve diagnose wordt gesteld op de ontlasting door middel van onderzoek met de microscoop.

Wormen produceren eitjes die meekomen in de ontlasting. Door opname van deze besmettelijke eitjes (likken aan de poep of vacht of eten van de grond) besmetten dieren zich opnieuw of elkaar. Na een tijd verergeren de symptomen zichtbaar: diarree, slechte vachtconditie, vermageren, braken, verminderde weerstand,... Honden met wormen zijn vatbaarder voor andere ziektes.

Puppy's worden besmet via de moedermelk en soms zelfs al voor de geboorte in het baarmoederkanaal. Pups zijn erg speels, likken veel, eten soms ontlasting van een ander dier of andere zaken van de grond. Daarin kunnen wormeitjes aanwezig zijn. Jonge honden en kittens hebben daarom vaak spoelwormen. Een worminfectie bij een puppy herken je dan typisch aan het 'wormbuikje'. Een magere pup met een erg opgezwollen, bol buikje. 

Ontwormingsschema

Ontworm pups op een leeftijd van 2, 4 en 6 weken, daarna iedere maand tot de leeftijd van 6 maanden. Daarna 2 tot 4 maal per jaar ontwormen afhankelijk van de levensomstandigheden van de hond (veel buitenspelen, mogelijk contact met uitwerpselen, kleine kinderen in huis…). Zogende teefjes ontworm je tegelijk met de puppy's. 

Opgelet! Ideaal gezien wordt iedere volwassen hond minstens 2 tot 4 maal per jaar preventief ontwormd.  Zelfs indien je geen wormen in de stoelgang ziet én zelfs wanneer je hond nooit buiten gaat.

Geschikte ontwormingsproducten zijn te krijgen bij de dierenarts of apotheek.  Ze bestaan in pilvorm of een orale pasta, beide zijn doorgaans makkelijk toe te dienen. Drontal, Milbemax, Milpro en Panacur zijn enkele voorbeelden van middelen tegen wormen. 

Indien je op reis gaat met je hond naar het buitenland, zorg er dan voor dat je een wormmiddel koopt dat ook beschermt tegen de hartworm. Hier is Milbemax een voorbeeld van. 

Ontwormingsschema van de hond

Hygiënemaatregelen om wormeninfectie te vermijden

Om worminfecties bij jezelf, je gezin en je huisdier te voorkomen, kan je rekening houden met volgende puntjes:

  • Verwijder zorgvuldig honden- en kattenpoep uit de kennel, de kattenbak, de tuin en de zandbak.
  • Laat katten hun behoefte doen in een kattenbak en verschoon deze regelmatig.
  • Reinig vaste ligplaatsen van honden en katten regelmatig (mand, vloer).
  • Zandbakken moeten worden afgedekt zodat honden en katten er niet hun behoefte in kunnen doen.
  • Was de handen altijd na het tuinieren en na het verwijderen van honden- en kattenpoep.
  • Houd de nagels van je kinderen kort en laat ze hun handen wassen na het spelen en voor het eten.
  • Ontwormen dient zorgvuldig te gebeuren. Let daarbij op het volgende: gebruik wormmiddelen die werkzaam zijn tegen een breed spectrum wormen; deze zijn verkrijgbaar bij de dierenarts.
  • Ontworm iedere hond en kat viermaal per jaar, ook als je geen wormen ziet.
  • Zogende moederdieren en jonge dieren (pups en kittens) moeten veel vaker en op vaste momenten worden ontwormd (zie ontwormingsadvies).
  • Koop pups of kittens die volgens voorschrift zijn ontwormd.
Reacties