Bezig met laden...
Blog menu
14 juli 2022
Onderdeel van: Jouw hond, Parasieten
Nos conseils vétérinaires
Onderdeel van: Jouw hond, Parasieten

Vlooien bij de hond

Heeft je hond last van vlooien? Kijk hier voor tips over hoe je vlooien bij je huisdier kan bestrijden.

Vlooien bij de hond

Vlooien zijn kleine, springerige parasieten die in de vacht van ons huisdier kruipen. Ze voeden zich met bloed van hun gastheer en veroorzaken vooral veel jeuk. Sommige huisdieren ontwikkelen zelfs een vlooienallergie bij herhaaldelijke besmetting. Bovendien brengen ze ziektes en andere parasieten met zich mee. Leer hoe je je hond kan beschermen tegen deze vervelende beestjes, hoe je kan zien of je hond vlooien heeft en wat te doen als je effectief vlooien ziet. 

Levenscyclus van de vlo

Vlooien zijn kleine, springerige parasieten die in de vacht van ons huisdier kruipen. Ze voeden zich met bloed van hun gastheer en veroorzaken vooral veel jeuk waardoor je viervoeter zichzelf krabt en bijt. Sommige huisdieren ontwikkelen zelfs een vlooienallergie bij herhaaldelijke besmetting.  

De cyclus van een vlo gaat als volgt:

 • Een volwassen vlo neemt een bloedmaaltijd bij zijn gastheer (hond of kat)
 • De vlo legt massa’s eitjes. De eitjes vallen op de grond (binnen of buiten)
 • Uit deze eitjes komen larven die wegkruipen naar donkere plekken (binnenshuis zijn dit spleten, naden, kieren, …)
 • De larven worden poppen
 • In de poppen groeien volwassen vlooien en deze komen pas uit de pop bij trillingen en warmte. De volwassen vlo zal weer eitjes leggen en de cirkel is rond. 
Cyclus van de vlo

Deze cyclus kan zich herhalen op je huisdier en in je huis zodat je binnen de korste keren opgescheept zit met een hele familie vlooien. Een ware vlooienplaag kan zich typisch voordoen nadat je van vakantie terugkomt of verhuisd bent naar een huis dat een tijdje leegstond en waar er vroeger huisdieren leefden. Er zullen dan namelijk nog poppen aanwezig waaruit vlooien zullen komen bij trilling en warmte (het huis is terug bewoond). 

Een vlo brengt ziektes en andere parasieten over. Vlooien kunnen bijvoorbeeld drager zijn van de lintworm. Wanneer je vlooien opmerkt, is het aangeraden tegelijkertijd je huisdier grondig te ontwormen. 

Een vlo kan een mens flink bijten. Een vlooienbeet bij de mens zien eruit als kleine, jeukende rode vlekjes vooral ter hoogte van de benen. Geen paniek: gelukkig blijven ze niet op de mens en gaan ze op zoek naar een andere gastheer. 

Hoe weet ik of mijn hond vlooien heeft? 

Deze zwarte puntjes in de vacht wijzen op vlooien

Geloof ons, dat zal je snel genoeg weten. Je diertje krijgt namelijk intense jeuk. Door de jeuk zal hij als een gek zichzelf beginnen krabben en bijten. Een vlo is zichtbaar met het blote oog dus als je op onderzoek gaat tussen de haren van de vacht, zie je ofwel de vlooien ofwel zwarte puntjes (dat zijn de vlooienuitwerpselen) ofwel allebei. Een vlooienkam door de vacht halen, vergroot de kans om vlooien te diagnosticeren.

Sommige honden zijn uiterst gevoelig aan vlooienbeten en ontwikkelen een vlooienallergie. Je merkt dan ook kale plekken, roodheid en korstjes op. 

Een vlo zijn favorietje plekjes om je hond lastig te vallen, zijn de (achter)rug en binnenzijde van de dijen

Hoe krijgt mijn hond vlooien? 

Een hond kan besmet raken met vlooien overal waar dieren en mensen komen. Snuffelen aan andere honden, de hondenweide, een plaats waar veel katten komen, een oud tapijt,... Je hond kan dus overal en altijd besmet geraken en meestal is het lastig om de bron van besmetting te vinden.

Vlooien bestrijden 

Je hond preventief beschermen 

Zeg simpelweg NO tegen de vlo door je huisdier het hele jaar door te beschermen. Vlooien zijn actief bij warmere temperaturen maar aangezien de aarde steeds meer opwarmt, kunnen we zeggen dat ze gedurende het hele jaar je dier kunnen besmetten. Er zijn 4 verschillende manieren:

 1. Pipetten in de nek: heel makkelijk toe te dienen, de meeste maandelijks (zie bijsluiter). Voorbeelden zijn: Stronghold, Vectra3D, Advantage, Advantix , Frontline, ...Informeer goed naar de werkzaamheid van het product, contacteer uw dierenarts. Ze zijn verkrijgbaar bij de apotheek of dierenarts.
 2. Halsband: Ga voor een langwerkende (7 tot 8 maand) vlooienhalsband met veiligheidssysteem. Een voorbeeld hiervan is Seresto. 
 3. Pil: een oraal in te nemen vlooienproduct heeft het voordeel tov lokale producten dat je zelf (of kleine kindjes) niet in contact kan komen met de werkzame stof. Een voorbeeld hiervan is Bravecto dat bovendien tot 3 maand werkt tegen vlooien. 
 4. Spray: bij gebruik van een spray moet je goed letten op de voorgeschreven dosering en dat het middel krachtig genoeg is. 

Een kwalitatief anti-vlooienmiddel met bewezen werkzaamheid beschermt meestal ook tegen andere ectoparasieten zoals bijvoorbeeld teken, luizen en muggen. Weet je niet wat te kiezen, win dan advies in bij een dierenarts. 

Vlooien Behandelen

Wanneer je hond vlooien heeft, is het een ander verhaal. Snel ingrijpen is dan de boodschap. Vlooien kunnen zich immers snel vermenigvuldigen en andere (huis)dieren besmetten. Bovendien wil je ze echt niet in alle hoeken van je huis, want ze zijn heel lastig weg te krijgen.

Voor je hond zelf is de behandeling dezelfde als hierboven: behandel met een degelijk anti-vlooienproduct en bespreek met je dierenarts de frequentie van behandelen. Wellicht zal die hoger liggen dan bij de standaard vlooienpreventie. 

Daarnaast is het nodig extra hygiënemaatregelen te nemen:

 • Was alle kussentjes, speeldoekjes, speeltjes, dekentjes, ...op minstens 60° om de vlooien af te doden.
 • Regelmatig en grondig stofzuigen: in zetels, spleten en kieren, tapijten,…
 • Behandel ook alle andere dieren in huis
 • Ontworm ook ineens alle dieren in huis
 • Gebruik eventueel insecticides om je omgeving te behandelen (opgelet: nooit op je dier sprayen!) 

Om zeker te zijn dat de vlooien volledig zijn uitgeroeid, herhaal je best bovenstaande handelingen gedurende minstens een aantal maanden. 

Als je weet hoe lastig het is om vlo-vrij te zijn en welke ellende vlooien kunnen veroorzaken, zie je snel het belang in van vlooienpreventie als deel van de basisverzorging van je geliefde huisdier. 

Dierenartsadvies nodig? 

Deponeer gerust een mailtje in de mailbox van PharmaPets dierenarts Valerie. Zij beantwoordt met plezier al jouw dierenvragen. 

Reacties