Profiteer nu van -5% op het volledige assortiment ! Actie geldig t.e.m. 16/05/24 |  Ontdek de voorwaarden ›

Bezig met laden...
Blog menu
20 mei 2021
Advies van onze dierenartsen

Kan mijn hond stress hebben ?

Honden kunnen gestrest zijn. Deze stress kan leiden tot lichamelijke problemen en de gezondheid van je huisdier aantasten. Zo help je een gestreste hond:

  • Ontcijfer de redenen voor de stress van je hond: de komst van een ander dier, enz.
  • Spot de symptomen van stress bij je hond: hijgen, diarree, enz.
  • Stel je hond gerust door hem in een rustige omgeving te zetten en anti-stress voedingssupplementen te geven.
  • Raadpleeg je dierenarts als je twijfelt over de oorzaak van de stress.
Stress bij honden.

Let op tekenen van stress bij jouw hond.

Stress is de natuurlijke reactie van het lichaam op bepaalde externe factoren die ons aanvallen, zowel fysiologisch als psychologisch. Het is een soort "staat van alertheid" die nodig is omdat het ons in staat stelt snel te reageren en ons aan te passen aan een nieuwe situatie. Maar als stress definitief toeslaat, betekent dit dat we voortdurend op onze hoede zijn en niet langer de rust en kalmte kunnen vinden die we nodig hebben. Hetzelfde geldt voor honden.

Net als bij mensen kan stress bij honden leiden tot tal van lichamelijke problemen. Het weerspiegelt een min of meer diepgewortelde malaise die je niet mag laten etteren, met het risico dat de gezondheid van je huisdier gevaarlijk verslechtert. Aan de andere kant kan wat je denkt dat stress is, het resultaat zijn van een diepere, ernstigere ziekte.

Wat moet je doen als jouw hond gestrest is?

De redenen voor stress bij jouw hond ontcijferen.

Honden zijn erg gehecht aan hun routine. Ze houden niet van verandering en elke verandering - groot of klein - zal hen waarschijnlijk stress bezorgen. Verhuizingen, langere autoritten, luidruchtige feestjes, onweer, verbouwingen of zelfs de komst van een ander dier kunnen jouw hond van streek maken. Honden hebben ook vaak last van verlatingsangst.

Ontdek de symptomen van stress bij jouw hond.

De fysieke tekenen dat jouw hond stress heeft zijn talrijk en gevarieerd: gebrek aan aandacht waardoor hij niet reageert op jouw verzoeken, hijgen, abnormale opwinding en hyperactiviteit, diarree en braken, zelfverminkend gedrag (kauwen op de staart, poten of flanken), herhaaldelijk overslapen, trillen, overdreven zweten op de poten, de neiging om te schrikken bij de minste beweging of geluid...

Stel jouw hond gerust.

Als jouw hond tekenen van angst vertoont en niets meer, probeer hem dan zoveel mogelijk gerust te stellen door hem geleidelijk aan de verandering te laten wennen. Creëer een rustige omgeving om hem heen, houd hem uit de buurt van de kamer waar de heavy metal band van jouw zoon oefent, houd hem uit de buurt van de kinderen die rotjes afsteken en wees geduldig en aandachtig voor hem. Voor honden zijn er, net als voor mensen, 'natuurlijke' praktijken zoals acupunctuur en chiropractie die goede resultaten kunnen geven bij stress. Je kunt ook anti-stress voedingssupplementen voor honden gebruiken.

Raadpleeg jouw dierenarts.

Als je hond een van de bovenstaande symptomen vertoont, ga dan met hem naar de dierenarts om te controleren of hij niet lijdt aan een ziekte. Als blijkt dat je huisdier kerngezond is, gaat het waarschijnlijk om een gedragsprobleem. In dat geval zal je dierenarts, eventueel met de hulp van een gedragsdeskundige collega, op zoek gaan naar de precieze oorzaken van de stress en een passende behandeling vaststellen.

De rol van opvoeding in de stress van jouw hond.

Honden hebben referentiepunten en stabiliteit nodig... De plaats die ze innemen in het gezin maakt hier integraal deel van uit. Daarom is het van vitaal belang om jouw hond te trainen om een "dominant" in plaats van een "gedomineerd" lid van het gezin te zijn, anders kan hij moeite hebben om zijn plaats te vinden in de "roedel" die de gezinseenheid is.

Pharmapets biedt jou

Reacties