Bezig met laden...
Blog menu
21 maart 2024
Advies van onze dierenartsen

Mag ik mijn hond een chocolade paaseitje geven?

Is het veilig om je hond een chocolade paaseitje te geven? Ontdek het in onze blog, waar dierenarts Valerie uitlegt waarom chocolade giftig is voor honden en wat te doen als je hond per ongeluk chocolade heeft gegeten. Leer meer over de gevaren van chocoladevergiftiging en ontvang waardevolle tips voor een veilige en vrolijke paasviering met je harige vriend.

Mag ik mijn hond een chocolade paaseitje geven?

Valerie, onze dierenarts bij PharmaPets, geeft elke week een inkijk tijdens haar consultatie. 
 
“Mijn kleuter liet zonet een paaseitje vallen dat gretig werd opgesmuld door onze dwergpoedel Lucie. Ik weet dat chocolade giftig is voor honden, moet ik mij zorgen maken?” 

Lucie

Consultatie: chocolade gegeten. 

Het baasje van Lucie nam telefonisch contact op en vroeg zich bezorgd af hoe ernstig het is als je hond een paasei opeet. Het bleek om een klein melkchocolade eitje te gaan met een praliné vulling. Terechte zorgen, want de opname van chocolade -zelfs in kleine hoeveelheid- kan dodelijk zijn voor een hond. Gelukkig gaat het hier over een kleine hoeveelheid en over melkchocolade. Melkchocolade bevat weinig theobromine: de schadelijke stof in chocolade.

Diagnose: chocoladevergiftiging. 

Ook al ging het om een minimale opname van chocolade bij Lucie, toch merkte men lichte intoxicatieverschijnselen op. Lucie had achteraf een keertje gebraakt en had de volgende ochtend wat diarree. Verder was ze fit en speels als altijd. Geen reden om Lucie op te nemen, maar haar baasje kreeg wel het advies haar hond nog goed op te volgen die dag. Symptomen kunnen optreden soms nog na 6 tot 24 u na inname.   

Behandeling bij acute chocoladevergiftiging: braken en actieve kool.  

Een hond die braakt na inname van toxische stoffen is altijd goed. Als je hond niet spontaan braakt, mag je geen tijd verspillen en moet je je dierenarts raadplegen. Voor chocolade bestaat er helaas geen antigif, dus ook de dierenarts zal je hond eerst laten braken en een andere spoedbehandeling toedienen wanneer nodig.  
We raden bij eender welke vorm van vergiftiging ook altijd aan om actieve kool toe te dienen. Actieve kool bindt met de schadelijke stof in de darm en vormt een complex dat het lichaam via de ontlasting verlaat waardoor er geen opname in de bloedbaan plaatsvindt.

3 Tips bij een chocoladevergiftiging:

1. Hou paaseitjes en chocolade buiten bereik.  

Chocolade, zelfs het kleinste stukje, is uiterst giftig voor je hond. Pure chocolade is het meest schadelijk, maar ook een boterham met choco kan echt niet. Hou het met Pasen veilig voor je hond: Hou alle chocolade uit de buurt, informeer je kennissen en familie en hou ook je kinderen in de gaten.

2. Eerste hulp bij ongevallen.  

Je hond stal toch een stuk chocolade van tafel? Neem dan het zekere voor het onzekere en bel je dierenarts. Bij symptomen als trillen, snelle ademhaling, koorts en speekselen is het noodzakelijk dat de dierenarts je hond laat braken en een spoedbehandeling toedient. Bij lichte symptomen kan je alvast actieve kool toedienen die toxines in de darm zal binden.

3. Geef je hond een veilig alternatief.  

Wat dacht je van een lekkere hondensnack voor Pasen, die veilig én gezond is? De snacks van Pettitude bijvoorbeeld bevatten puur vlees, zijn vetarm en zullen je hond beter bevallen dan chocolade. Ook met speelgoed kan je je hond altijd blij maken: misschien met deze leuke paashaas of pluchen kip ?  

Puur wetenschappelijk.

Chocolade bevat theobromine en cafeïne, 2 stoffen die giftig zijn voor onze huisdieren. Mensen hebben geen problemen met het verwerken van deze stoffen, maar honden helaas wel. Cacao en pure chocolade bevatten veel theobromine en zijn dus het meest gevaarlijk. Daarna melkchocolade en witte chocolade. De dodelijke dosis voor een hond van 10 kilo ligt tussen de 150 gram en 300 gram pure chocolade. Maar ook bij inname van een paar gram kan je hond last hebben van braken, diarree, trillen of een versnelde ademhaling. Neem dus geen enkel risico en geef je dier nooit chocolade.

Do it yourself smoothie.  

Ook honden lusten smoothies. Een gezonde lekkernij die je helemaal zelf kan maken. Hier is alvast het favoriete recept van onze hondenexperte Anaïs.  

Smoothie met banaan.

Ingrediënten:

  • 1 Banaan
  • 60 gr mango (diepvries of vers)
  • 1 Appelsien
  • 1 potje yoghurt (+/- 125gr)

Bereiding:

  • Pers de sinaasappel
  • Doe alle ingrediënten in een blender
  • Goed mixen en klaar

 

Tip: met dit recept heb je genoeg smoothie voor enkele dagen. Je kan er bijvoorbeeld ook ijsjes van maken, of zelf mee van genieten. Voeg voor jezelf nog wat vanille en honing toe naar smaak. De vormen van Smoofl zijn ideaal om een ijsje te maken. 

Reacties