Bezig met laden...
Blog menu
Advies van onze dierenartsen

Mijn hond bijt spullen kapot uit verveling, hoe los ik dat op?

Wat als je hond al je spullen vernielt? Niet leuk, maar het valt af te leren. Onze dierenarts leert deze baasjes hoe hun border collie Bobby op een goede manier zijn energie kwijt kan. 

Mijn hond bijt spullen kapot uit verveling, hoe los ik dat op?

Valerie, onze dierenarts bij PharmaPets, geeft elke week een inkijk tijdens haar consultatie. 

"Veel mensen gaan overdag werken, de hond blijft dan alleen thuis. Wanneer je hond zich gaat vervelen terwijl je niet thuis bent, kan het gebeuren dat hij spullen gaat kapotbijten. Gewoon uit verveling.

Ook bij de baasjes van Bobby was dit het geval. Ze kwamen op consultatie en zochten wanhopig naar een oplossing voor Bobby zijn vernielzucht."

Bobby

Op consult.

Bobby komt met zijn baasjes op consult. Ik zie de radeloosheid op hun gezicht. “Bobby bijt alles stuk. Onze schoenen, de nieuwe zetel, zijn mand,… . We hebben echt alles geprobeerd, kan je ons asjeblieft helpen?” Bobby kijkt me ondeugend aan. “Ja hoor, ik kan jullie helpen.” Er verschijnt meteen een lach bij de baasjes.

Diagnose.

Vernielzucht kan een oorzaak zijn van verveling of een gedragsprobleem. Bij Bobby wijst alles erop dat hij dit doet uit verveling. De border collie staat gekend als een van de slimste hondenrassen. Dat wil zeggen dat ze heel veel uitdaging nodig hebben. Niet alleen mentaal maar zeker ook fysiek, want het zijn heel actieve honden. Krijgen ze dat niet van hun baasje, dan worden ze neerslachtig, gestresseerd of gefrustreerd. Dat kan zich uiten in pure vernielzucht.

Pet Doctor Plan.

Neem de verveling weg bij Bobby.

Bobby vernielde vooral veel spullen wanneer hij alleen thuis was. Hij had niets om zich mee bezig te houden en verveelde zich. Resultaat: knabbelen op alles wat hij tegenkomt.

Geef je hond een bezigheid wanneer je niet thuis bent. Zorg voor fysieke en mentale uitdagingen. Gebruik hiervoor het juiste speelgoed, op maat van het ras en karakter van je hond.

Hieronder vind je 5 toffe spelletjes voor actieve honden

1. Touw- en Trekspeelgoed.

Dit speelgoed is goed om de band tussen hond en baas te versterken. Ook voor de tanden van je hond te verstevigen en om tandplak te voorkomen zijn touw en trekspeeltjes een aanrader. Je hond verbruikt hiermee veel energie waardoor hij geen zin meer heeft in die nieuwe schoenen van jou.

Een topper van het merk Kong is de Jaxx Braided Tug . Dit speeltje is ontworpen om gepast kauwgedrag te belonen. De stevige constructie is ideaal voor trek- en apporteer plezier.

Een ander leuk speeltje voor actieve honden is de Kong Knots Tugger Kikker . Het uniek ontwerp zorgt voor een boeiende verscheidenheid aan texturen en weerstand waar honden van houden. Daarnaast bevat deze ook een pieper voor extra plezier.

2. Apporteerspeelgoed.

Apporteren kan je buiten en binnen doen. De spelregels zijn simpel: Gooi het speeltje weg en laat je hond het terugbrengen. De meeste honden vinden dit erg leuk. Het vergt wel geduld en training om je hond vlot te laten terugkomen met zijn speeltje, maar voor een hond als Bobby is dit de ideale uitdaging.

De Kong Flexbal is een leuk apporteerspeeltje. De flexibele vorm herstelt zich na het kauwen wat voor langdurig speelpezier zorgt. De handvaten zijn ideaal voor trekspelletjes en zorgen ervoor dat ze gemakkelijk te pakken zijn. Ook is deze bal gemakkelijk schoon te maken.

Een andere bal van Kong is de Jumbler Bal . Dit is een twee-in-één bal. Aan de binnenzijde zit een tennisbal. Ook heeft deze bal een pieper. Deze twee eigenschappen zorgen voor onweerstaanbaar speelplezier. Zelf kan je deze bal gemakkelijk vastnemen door de praktische handvatten.

Ook de Chuckit Ultra Tug Bal is geweldig voor trekspelletjes met je hond. Dit is een duurzame rubberen bal aan een koord. Deze bal is speciaal ontworpen om te apporteren en is zeer geschikt voor veeleisend gebruik.

 

3. Interactief en Elektronisch.

Wanneer je hond alleen thuis is, is interactief speelgoed een goed idee. Wanneer er niemand is om de bal voor hem weg te gooien, dan kies je toch gewoon een bal die uit zichzelf beweegt? Probeer de Bouncy Jumping Ball eens uit. Dit speeltje ziet er heel erg grappig uit. Ze maken een grappig geluid, hebben een felle kleur en stuiteren alle kanten op.  

 

4. Intelligentiespelletjes.

Naast fysieke uitdaging heeft je hond ook mentale uitdaging nodig. Dit neemt niet alleen verveling weg maar ook onrust en overprikkeling.  Te weinig mentale uitdaging kan zorgen voor stress bij je hond. Met deze speeltjes kan hij zich ook bezig houden wanneer hij alleen thuis is.

Een intelligentiespel (of denkspel) voor honden is een spel waarbij je hond moet denken. Hierbij zal je hond zijn hersenen moeten gebruiken om een puzzel op te lossen of een beloning te krijgen. In de meeste intelligentiespellen kan je snoepjes verstoppen.

De Kong Gyro is een dynamische bol met een buitenring die je kan vullen met snacks. De hond duwt en rolt de bol verder met zijn poot waardoor er snacks uitvallen. Ideaal om alleen mee te spelen.

Ook het Mini Solitaire spel is een spel dat plezier en strategie combineert. Het is een spelbord met zeven kegeltjes waaronder kleine snacks kunnen worden verstopt. Je hond moet met zijn snuiten of poten de kegels optillen om aan de beloning te geraken.

Een andere tip is de Wooden Brain Train Hera . Dit intelligentiespel is gemaakt uit MDF. De hond moet met zijn poot of zijn snuit de schijfjes verschuiven waaronder dan een snack zit. In het midden moet hij het deksel optillen om aan de snacks te geraken. Handig aan dit spel is de antislip aan de onderkant zodat het niet verschuift wanneer je hond er tegen duwt.

5. Agility.

Agility is een teamsport die jij samen met je hond beoefent. Je begeleidt je hond door een reeks van hindernissen. Op die manier worden de zintuigen van je hond geprikkeld en worden zijn geheugen en concentratie verbeterd. Je kan samen met je hond meedoen aan wedstrijden. Heb je een tuin? Maak zelf een parcours en oefenen maar. Je kan je parcours opbouwen met de artikelen van Trixie:

Trixie Trainingsdummy

Trixie Fun Agility Horde

Trixie Fun Agility Slalom

Het effect.

Bobby kan zich amuseren met zijn speelgoed en heeft geen behoefte meer in een stukje schoen of het bijten in alles wat hij tegenkomt. Hij is veel rustiger geworden en gaat binnen enkel nog tekeer met zijn trektouw. Binnenkort doet hij zelfs mee met zijn eerste wedstrijdje Flyball: een estafetterace tussen twee ploegen van vier honden. Echt een sport voor een ras als de border collie. De baasjes van Bobby hebben minder stress wat ook een positief effect heeft op Bobby. Door samen te spelen hebben ze een hechte band gekregen.

 

Bobby's nieuwe sport: Flyball
3 tips voor jou.
Afwisseling.

Geef je hond niet altijd dezelfde speeltjes want zelf zijn lievelingsspeeltje zal hij beu worden. Wissel op tijd af zodat hij zijn speeltjes telkens weer kan herontdekken.

Kies het juiste speelgoed.

Niet elke hond is hetzelfde.  De ene hond zal liever apporteren terwijl de andere graag zijn trektouw bovenhaalt. Ontdek wat je hond het liefste doet en geef hem speelgoed dat hij echt leuk vindt.

Kwaliteit.

Geef je hond stevig speelgoed dat aangepast is aan zijn grootte. Zo voorkom je dat hij dit kapotbijt of erin kan stikken. Het merk Kong is bijvoorbeeld gekend voor zeer stevige speeltjes, bestand tegen de hevigste bijters.

Mogelijke symptomen van verveling bij je hond:

  • Lusteloosheid, apathisch gedrag
  • Kauwen op meubels, vernieldrang
  • Blaffen, continu om aandacht vragen
  • Overmatig likken
  • Plots onzindelijk worden
  • Hyperactiviteit, energie niet kwijt kunnen

Puur wetenschappelijk.

Speelgoed kan helpen bij de gezondheid van je hond. Spelen zorgt voor zelfbeheersing, stressvermindering, concentratie en coördinatie. Tijdens het spelen wordt de hersenactiviteit van je hond gestimuleerd en wordt hij dus ook slimmer. Daarnaast heeft ook elke hond uitdaging nodig en dit krijgen ze bij het spelen. Pas je spel en speelgoed aan aan het ras, het karakter en de leeftijd van je hond. Puppy’s hebben andere behoeften dan oudere honden. Zij zullen bijvoorbeeld meer pluchespeelgoed nodig hebben omdat dit troost geeft bij het gemis van hun broertjes en zusjes wanneer ze weggehaald worden uit hun nest.

Reacties
Emmy Damiaens
3 januari 2023 at 11:14
ik heb een superlieve Zwitserse herder van nu 9 maanden. Ze bijt echter alles wat ze tegenkomt en voor interessant lijkt kapot. Ik kocht speeltjes maar de meeste overleven het eerste uur niet. Ze is zeer sterk en zeer slim. ze kan in de tuin naar hartenlust rennen en dat doet ze graag. Maar welk speelgoed is sterk genoeg voor haar?
Reply
Dierenarts Valerie
12 september 2023 at 12:51
Dag Emmy wat leuk dat je een puppy in huis hebt genomen. Een Zwitserse herder is een groot ras en puppy's hebben scherpe tandjes. Het is inderdaad niet gemakkelijk om speelgoed te vinden dat sterk genoeg is. Heb je het speelgoed van het merk Kong al uitgeprobeerd? Dit is van zeer goede kwaliteit. Nog veel plezier met je puppy.