Bezig met laden...
Blog menu
14 mei 2021
Advies van onze dierenartsen

Mijn hond heeft een hartaandoening, wat moet ik doen ?

De symptomen van een een hond met hartproblemen zijn hoesten, kortademigheid, snelle vermoeidheid en de behoefte om te spugen, vooral bij inspanning en/of warm weer. Als je deze symptomen ziet, maak dan een afspraak met je dierenarts, die de juiste behandeling voor je harpatiënt zal voorschrijven: medicatie die vaak gepaard gaat met gemedicaliseerde voeding voor honden met hartproblemen.

Mijn hond heeft een hartaandoening, wat moet ik doen ?

Hoe weet je of je hond een hartaandoening heeft?

Net als bij mensen speelt het hart een essentiële rol in de gezondheid van een hond. Afhankelijk van de grootte en activiteit van jouw hond tikt zijn hart 50 tot 200 keer per minuut. Bij elke slag stuurt het hart zuurstof en voedingsstoffen naar de organen en spieren die nodig zijn om te functioneren. In het beginstadium van hartfalen compenseert het hart door de snelheid waarmee het tikt te verhogen, daarom is het zo moeilijk om dit type aandoening in een vroeg stadium te diagnosticeren.

Net als bij mensen is het verschijnen van de verschillende symptomen van hartfalen een teken dat de aandoening al in de tweede fase is beland. Als het niet behandeld wordt, gaat het van eenvoudige vermoeidheid na inspanning naar hoesten en ademnood, zelfs in rust. Vanaf dat moment kan je huisdier op elk moment last krijgen van syncope, longoedeem of een hartaanval bij de geringste inspanning of bij grote emotie.

Goed advies om op te volgen als uw hond een hartziekte heeft.

De symptomen van hartfalen herkennen.

Zoals we al hebben gezegd, treden de uiterlijke symptomen pas op tijdens de tweede fase van hartfalen. Ze zijn het gemakkelijkst te herkennen als je hond zich net heeft ingespannen of bij warm weer: hoesten, kortademigheid, snelle vermoeidheid en een gevoel van verwurging (behoefte om te spugen). Zodra je deze symptomen opmerkt, is het belangrijk om een afspraak te maken met je dierenarts.

Raadpleeg jouw dierenarts.

Door je hond te ausculteren, kan je dierenarts een hartruis opsporen en een elektrocardiogram, een röntgenfoto van de borstkas of zelfs een echo van het hart voorschrijven.

Jouw hond behandelen voor hartfalen

In het geval van hartfalen zal uw dierenarts medicijnen voorschrijven om de compensatiemechanismen (bijvoorbeeld veranderingen in de hartslag) te verminderen en de efficiëntie van het hart te verhogen. Omdat hartschade niet omkeerbaar is, is het belangrijk om deze behandeling levenslang voort te zetten. Daarnaast is er medische voeding voor honden met een hartafwijking.

Beperk de activiteiten van je hond

Beperk de heftige inspanningen van uw hond zoveel mogelijk, vooral in de warmere maanden. Wandelingen moeten aangelijnd zijn en in een rustig tempo.

Zet jouw hond op dieet

Honden met overgewicht kunnen hartfalen alleen maar verergeren, dus je moet ze op een vermageringsdieet zetten en hun gewicht regelmatig controleren. Kies ook bij voorkeur voor een zoutarm dieet om problemen met een hoge bloeddruk te vermijden.

Op welke leeftijd kan jouw hond hartfalen ontwikkelen?

In de meeste gevallen komt hartfalen voor bij honden die al wat ouder zijn. In veel zeldzamere gevallen kunnen sommige puppy's er echter last van krijgen omdat ze een aangeboren hartafwijking hebben.

Pharmapets biedt jou

Reacties