Profiteer nu van -5% op het volledige assortiment ! Actie geldig t.e.m. 16/05/24 |  Ontdek de voorwaarden ›

Bezig met laden...
Blog menu
14 mei 2021
Advies van onze dierenartsen

Mijn hond is angstig als ik weg ben, wat moet ik doen ?

Een hond die angstig is in jouw afwezigheid geeft uiting aan een gevoel van verlatenheid. Om de angst van jouw huisdier te verminderen, moet je hem niet te veel vertroetelen, hem in een speciale mand laten slapen, niet systematisch reageren op zijn geschreeuw en indien nodig hulp zoeken bij een hondengedragsspecialist.

Mijn hond is angstig als ik weg ben, wat moet ik doen ?

Laat de angst van jouw hond de overhand niet krijgen.

Sommige honden lijden aan een gedragsstoornis die "verlatingsangst" wordt genoemd en gekenmerkt wordt door bijzonder spectaculaire verschijnselen: wanneer hun baasje afwezig is, blaft de hond, ontlast hij zich overal in huis en vernielt hij voorwerpen. Wanneer de eigenaar aanwezig is, wijkt de hond niet van zijn zijde en eist constant zijn aandacht op.

Dergelijke dagelijkse problemen maken het leven van de eigenaar en de buren al snel onmogelijk en leiden er in sommige gevallen toe dat de hond in de steek wordt gelaten. Het is echter heel goed mogelijk om verlatingsangst preventief of curatief te behandelen.

Goed advies om de angst en stress van jouw hond te verminderen.

Begrijp het proces.

Een pasgeboren puppy is volledig afhankelijk van zijn moeder. Naarmate hij opgroeit, zal zijn moeder hem op natuurlijke wijze leren onafhankelijker te worden door zich geleidelijk aan van hem los te maken. Wanneer de puppy bij zijn nieuwe baasjes aankomt, moet dit leerproces doorgaan zodat een nieuwe afhankelijkheid van mensen de oude afhankelijkheid van zijn moeder niet vervangt.

Verwen je hond niet te veel.

Als puppy's naar een nieuw huis verhuizen, worden ze vaak erg "vertroeteld" door hun nieuwe baasjes. Maar als een jonge hond zelfstandig wordt, ervaart hij ook een vorm van "afwijzing" in de vorm van een zekere onverschilligheid van zijn baasje tegenover hem.

Leer hem onafhankelijkheid.

Leer je hond van jongs af aan om in een andere kamer dan jij en in een speciale mand te slapen. Laat jouw hond de nacht niet doorbrengen in je slaapkamer, laat staan in je bed! Dwing jezelf om niet systematisch te reageren op zijn verzoeken (aaien, spelletjes, enz.), maar wen hem in plaats daarvan om op de jouwe te reageren: jij bent degene die het contact met jouw hond moet initiëren, niet andersom!

Train jouw hond om afwezig te zijn.

Als je ervoor kiest om jouw hond in een kamer op te sluiten terwijl je weg bent, zorg er dan voor dat je regelmatig tijd met hem doorbrengt in dezelfde kamer. Maak er geen 'verlatingszone' van. Sluit jouw hond ongeveer tien minuten op in de kamer voordat je het huis of de flat verlaat, zodat hij jouw aanwezigheid nog kan voelen. Het is van vitaal belang dat hij de plaats waar hij opgesloten zit niet associeert met jouw afwezigheid.

Wees streng voor jouw hond.

Beantwoord niet systematisch zijn roepen als je hem achter de deur hoort huilen. En als je thuiskomt, dwing jezelf om hem geen feestjes te geven of hem jou feestjes te laten geven. Ook al lijkt het wreed, negeer je hond enkele minuten. Anders zal jouw hond je terugkeer systematisch associëren met zijn verlossing en knuffels. Het doel van deze houding is om de rituelen van vertrek en hereniging te doorbreken, zodat jouw binnenkomst en vertrek gewoon worden.

Zoek hulp bij een specialist.

Als de problemen aanhouden na de leeftijd van vier maanden, raadpleeg dan je dierenarts. Nadat hij jouw hond heeft onderzocht en een voorlopige vragenlijst heeft afgenomen, zal hij niet aarzelen om, indien nodig, een collega in te schakelen die gespecialiseerd is in gedragsproblemen.

Behandel je hond als de schade is aangericht.

Als de moeder van jouw hond hem niet goed heeft opgevoed, of als je enkele van de hierboven genoemde fouten hebt gemaakt, is het mogelijk dat de gedragsproblemen van jouw hond niet kunnen worden opgelost zonder een specifieke behandeling met medicijnen. Als dit het geval is, raadpleeg dan jouw dierenarts om de meest geschikte therapie voor je hond vast te stellen. In alle gevallen moet medicamenteuze behandeling gepaard gaan met gedragstherapie. Anders stel je problemen gewoon uit tot morgen...

Wat moet u doen als jouw hond schade aanricht terwijl je weg bent?

Als jouw hond schade aanricht terwijl je weg bent, moet je hem niet uitschelden... Denk eraan dat straf alleen effect op hem heeft als het overeenkomt met iets wat hij net heeft gedaan. Als dat niet zo is, vergroot je alleen zijn angst. Als je opruimt, zorg er dan voor dat je dat niet voor zijn neus doet.

Pharmapets biedt jou

Reacties