Profiteer nu van -5% op het volledige assortiment ! Actie geldig t.e.m. 16/05/24 |  Ontdek de voorwaarden ›

Bezig met laden...
Blog menu
13 mei 2021
Advies van onze dierenartsen

Wat is maagtorsie bij honden ?

Maagtorsie bij honden is een ernstige aandoening die zonder behandeling tot een snel fatale shock leidt. Normaal gesproken zal de maag na een maaltijd uitzetten en vervolgens draaien. Grote rassen, zoals de Duitse Dog, zijn vatbaar. Torsie van de maag van de hond is een absolute noodsituatie: alleen een vroege en intensieve behandeling kan de hond redden.

Wat is maagtorsie bij honden ?

Wat veroorzaakt maagtorsie bij honden?

Het draaien van de maag begint eigenlijk met verwijding. Na een grote maaltijd vult de maag zich met voedsel en gas. Het zet uit en kan in sommige gevallen om zichzelf draaien, waardoor het orgel gaat draaien. De twee afvoerkanalen (de cardia aan de slokdarmzijde en de pylorus aan de darmzijde) zijn verdraaid: voeding en gas kunnen niet meer ontsnappen, de dilatatie wordt erger. We spreken ook van maagdilatatie en torsiesyndroom.

Grote rassen zijn vatbaarder omdat het ligament dat de maag aan de buikwand bevestigt losser is. Dit zijn voornamelijk:

  • Duitse Dog
  • Leonberger
  • Rottweiler
  • Ierse Setter
  • Boxer
  • Labrador

Wat zijn de symptomen en behandeling van maagtorsie bij honden?

Alarmerende symptomen na een maaltijd.

Kort na het eten lijkt de hond ongerust en begint te draaien en te jammeren. Zijn maag begint op te zwellen. Hij probeert te braken zonder succes. Zijn hart klopt heel snel en zijn maag zwelt meer en meer op. Zonder behandeling raakt hij in shock, d.w.z. in een semi-coma.

In het geval van een zwelling van de buik en vergeefse pogingen om te braken bij een grote hond, moet je onmiddellijk naar een spoeddienst van een dierenarts gaan.

Shock behandelen.

Bij aankomst wordt de hond onmiddellijk aan het infuus gelegd. Pijnstillers worden via een ader toegediend. De hond wordt zorgvuldig gecontroleerd, omdat de torsie van de maag ook verantwoordelijk kan zijn voor zeer ernstige hartritmestoornissen.

Decompressie van de maag.

De dierenarts zal dan overgaan tot decompressie van de maag:

Ofwel door het plaatsen van een naald door de huid van de maag naar de maag om het gas te laten ontsnappen;
Ofwel door een buisje door de bek van de hond in de maag te brengen (dit is niet mogelijk als de maag te veel gedraaid is).

Opereren.

Zodra de hond gestabiliseerd is, wordt hij snel geopereerd om de maag terug te brengen in zijn normale positie. Daarna wordt hij met een hechting aan de buikwand vastgemaakt om te voorkomen dat hij opnieuw verdraait (gastropexie).

Soms heeft de maag geleden en kan het nodig zijn om een deel ervan te verwijderen. Tijdens deze operatie kan ook de milt worden verwijderd.

Hoe kan maagtorsie bij honden worden voorkomen?

Helaas overleven niet alle honden een maagtorsie. 90% van de honden overleeft als ze snel behandeld worden, maar slechts 50% als de maag al geleden heeft.

Wat preventie betreft, raden we aan om grote honden minstens 2 maaltijden per dag te geven met een aangepast dieet. Ze mogen niet spelen na het eten en niet te veel water drinken.

Preventieve gastropexie kan ook worden uitgevoerd bij rassen die risico lopen. Deze goedaardige operatie kan worden uitgevoerd vanaf de leeftijd van 6 maanden. Het is een optie die het overwegen waard is, aangezien één op de drie Duitse Doggen in zijn leven een maagdraaiing krijgt!

Pharmapets biedt jou

Reacties