Profiteer nu van -5% op het volledige assortiment ! Actie geldig t.e.m. 16/05/24 |  Ontdek de voorwaarden ›

Bezig met laden...
Blog menu
7 april 2023
Advies van onze dierenartsen

Welk speelgoed moet ik kiezen voor mijn hond?

Bij het kiezen van speelgoed hou je best rekening met de grootte van je huisdier. Zo loop je geen risico op verstikking door te klein of te groot speelgoed. Ons advies is om je hond altijd in de gaten te houden tijdens het spelen met touw, pluche dieren, hout... 

Welk speelgoed moet ik kiezen voor mijn hond?

Valerie, onze dierenarts bij PharmaPets, geeft elke week een inkijk tijdens haar consultatie.

“Soms kan het gebeuren dat je even niet op je hond aan het letten bent. Als je even later weer naar je hond kijkt, heeft hij kattenkwaad uitgehaald. Zo ging het bij Zara. Ze was met een touw aan het spelen, en had er intussen een heel stuk van opgegeten.”

Zara

Op consultatie: voor een opstopping in de maag of darmen.

Zara speelt bijzonder graag met touwspeelgoed. Dat doet ze samen met haar baasjes, maar ook alleen even lekker kauwen. Op consultatie vertellen de baasjes van Zara dat ze deze keer heel wat touw heeft opgegeten. Dat kan gevaarlijk zijn, dus is het belangrijk dat Zara onderzocht wordt.  Om na te gaan waar de stukjes touw zich bevinden is een röntgen foto nodig.

Diagnose: opstopping in de maag.

Op de foto is duidelijk te zien hoe de massa touw voor obstructie van de maag zorgt. Op die manier kan de voeding niet vlot meer passeren. Het touw kan gelukkig wel verwijderd worden zonder operatie. Dat gebeurt onder verdoving, met een endoscoop en een tang. Zara zal na deze ingreep nog wat last hebben van haar maag. Daarom krijgt ze voor een week enkel lichtverteerbaar natvoer .

Behandeling: voor veilig spelen met je hond:

Je hond met touwspeelgoed laten spelen is geen probleem. Het is wel belangrijk dat je toezicht houdt tijdens het spelen. De baasjes van Zara krijgen dus wat extra informatie mee.

Speelgoed om extra goed bij op te letten:

  • Houten speelgoed en takken : kan versplinteren en wordt best niet opgegeten
  • Touwspeelgoed: stukjes die loskomen niet opeten
  • Intelligentiespeelgoed: kan kapot worden gebeten en bevat veel kleine stukjes
  • Knuffels: de vulling kan je hond best niet opeten

Verder let je best ook op de grootte van het speelgoed. Kleine balletjes kunnen door grotere honden ingeslikt worden of tot verstikking leiden. Het is belangrijk dat je, altijd let op het formaat S/M/L/XL, en kiest wat past bij het formaat van je hond. Te groot speelgoed voor een kleine hond is namelijk ook niet goed.

Het effect: 

Na paar dagen is Zara alweer haar speelse zelf. Haar maag is terug in orde en ze mag terug met speelgoed spelen. Dit keer enkel onder toeziend oog van baasje.   

3 Tips om je hond leuk te laten spelen:

Speel samen.

Honden zijn spelen heel graag met jou. Dat is instinctief, ze zijn het gewend om in grote roedels te leven. Het is dus belangrijk dat je voldoende tijd voor hen vrijmaakt. Apporteren en trekspeelgoed zijn met bijna elke hond een goede match.

Laat je hond zichzelf bezighouden.

Soms heb je het druk, wil je eten, of even iets anders doen. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat we onze viervoeters moeten vergeten. Heeft je hond toch even nood aan spelen? Dan kan een snackdispenser of snuffelmat de oplossing zijn. Ook interactief speelgoed of intelligentiespeelgoed is heel goed, maar dan moet je wel in de buurt blijven.

 Vergeet het belang van training niet.

Training is belangrijk om veilig te kunnen spelen, maar het is ook een vorm van spelen voor je hond. Tijdens het oefenen van trucjes komt de stof endorfine vrij, net als bij spelen. Honden willen dan ook heel graag samen met hun baasjes bezig zijn, en voor een lekkere snack doen ze alles.

Zelf een leuke snuffelmat maken?

Dat kan je makkelijk doen met een oude handdoek. Bekijk het filmpje hieronder:

 

Puur wetenschappelijk.

Endorfine of het gelukhormoon komt bij vele activiteiten vrij. Bijvoorbeeld tijdens het snuffelen, spelen, kauwen… Het is dus goed om je hond bij het wandelen eens goed te laten snuffelen. Dat maakt hem namelijk heel gelukkig. Krijgt je hond te weinig activiteiten aangeboden die hem gelukkig maken? Dan ontstaat een chronisch tekort aan endorfine. Dit kan leiden tot een depressieve of neurotische hond. Dat laatste merk je wanneer je hond bijvoorbeeld destructief gedrag gaat vertonen. Het is dus van groot belang om voldoende tijd met je hond te spenderen.

Reacties