Bezig met laden...
Blog menu
3 november 2023
Advies van onze dierenartsen

Hoe verzorg ik de ogen van mijn hond?

Om te voorkomen dat het gebied onder de ogen voortdurend vochtig is, reinig je dit het best met een fysiologische oplossing. Dit herhaal je gemiddeld twee tot drie keer per week. Heeft je hond roodheid onder de ogen? Raadpleeg dan snel je dierenarts. 

Hoe verzorg ik de ogen van mijn hond?

Reinig de ogen van je hond.

Honden hebben, net zoals wij, traanklieren in het oog die tranen produceren. Tranen vormen een beschermend laagje over het oogoppervlak en houden het oog vochtig. Wanneer je hond te veel tranen produceert of als het traanvocht niet goed afgevoerd wordt, kunnen er bruine traanstrepen in de ooghoeken en boven de neus ontstaan.  
Dit komt voor:  
1. Wanneer de ogen worden blootgesteld aan stof, pollen, haren die het oog raken, of in geval van conjunctivitis (een ontstoken slijmvlies van het oog)...  

2.Bij rassen met een korte snuit zoals de shih-tzu, de bulldog, de cavaliers King Charles, de Lhassa apso, ... 
In beide gevallen bestaat het risico dat doordat dit gebied onder de ogen steeds vochtig blijft, er een huidinfectie ontstaat. Verzorg dus steeds de ogen van je hond.  

Goede tips voor het reinigen van de ogen van je hond.

Het is belangrijk om het gebied onder de ogen schoon te maken en de bruine korstjes te verwijderen. 
 Je verzorgt de ooghoeken best 2 tot 3 keer per week en in extreme gevallen zelfs dagelijks. Dit kun je doen met behulp van een doordrenkt wattenstaafje en fysiologisch water. Fysiologische oplossingen zijn bedoeld om traanstrepen te verwijderen, het gebied te desinfecteren en de oorspronkelijke kleur van de vacht te herstellen.  
Als je hond lang haar heeft, zorg er dan voor dat je hem regelmatig laat trimmen en ook de haren rond de ogen voldoende kort houdt, zodat die niet tegen het hoornvlies van het oog kunnen wrijven.

Wat te doen bij roodheid rond de ogen van je hond?

Als er roodheid rond en/of in de ogen is of als je hond zijn ogen steeds toeknijpt, raadpleeg je beter een dierenarts.  

Onze dierenarts adviseert.

Reacties
Julienne
2 februari 2024 at 15:32
Omdat mijn Cavalier King Charles van 6mnd heel hevig trekt aan de leiband ben ik op zoek naar het ideale harnas om te gaan wandelen. ik kan moeilijk kiezen omdat het aanbod zo groot is. op dit ogenblik is de halsomtrek 33 en de borstomtrek 55cm Welk tuigje raadt u mij aan aub. mvg. Julienne
Reply
Valerie. Dierenarts PharmaPets.
21 februari 2024 at 08:51
Voor jouw cavalier king charles raad ik je het Balou Harnas maatje M aan (Harnas Balou Zwart M 50-65cm*25mm) . Dit zou zijn maat moeten zijn.