Bezig met laden...
Blog menu
11 mei 2021
Advies van onze dierenartsen

Moet ik mijn hond tegen vlooien behandelen?

Het is van essentieel belang om je hond tegen vlooien te behandelen. Deze kleine parasieten kunnen ernstige aandoeningen veroorzaken, zoals dermatitis en lintwormen. Er zijn verschillende manieren om je hond tegen vlooien te beschermen zoals orale oplossingen, vlooienshampoos of -aerosols, halsbanden, sprays of pipetten tegen vlooien.

Moet ik mijn hond tegen vlooien behandelen?

 Bescherm je hond tegen vlooien

Vlooien zijn bruine, vleugelloze insecten van enkele millimeters lang die tussen de haren van honden en katten kunnen kruipen en sprongen maken van wel dertig keer hun eigen grootte. De volwassen vlo voedt zich met bloed door de huid van het dier te bijten. Dit bloed wordt, eenmaal verteerd, uitgestoot in de vorm van kleine, zwarte, puntachtige uitwerpselen die als roos op de vacht van de besmette hond te zien zijn. De aanwezigheid van vlooien wordt vaak vastgesteld op basis van deze uitwerpselen.

Bij honden kunnen vlooienbeten leiden tot allergische dermatitis en het ontstaan van lintwormen.

  1. Dermatitis: Dit is een allergie die wordt veroorzaakt door de speekselvloeistof die de vlo onder de huid van de hond injecteert wanneer hij zich voedt. Deze allergie uit zich in intense jeuk, vooral in de rugstreek, en veroorzaakt irritatie, huidletsels en haaruitval . Eén beet kan al voldoende zijn om de allergie te veroorzaken.
  2. Lintworm: Dit is een darmparasiet die kan leiden tot verschillende problemen: gewichtsverlies, diarree, enz. Vlooien dragen zeer vaak de eieren van dit parasiet bij zich. Door zichzelf te likken kunnen huisdieren deze eitjes opnemen en lintwormen ontwikkelen, die moeten worden ontwormd .

Volg de tips van professionals voor de bescherming van je hond tegen vlooien

Traitement contre les puces du chien

Er zijn verschillende soorten producten tegen vlooien in verschillende vormen. Kies op basis van je dier en de ernst van de huidige infestatie de juiste producten.

  1. Oraal: Een oplossing die bijzonder geschikt is voor honden die moeilijk te behandelen zijn. Deze producten werken in op de vlo (door deze te doden of te verhinderen dat deze eitjes legt) wanneer deze zich voedt. Ze beschermen echter niet tegen allergieën, omdat ze het dier niet tegen beten beschermen.
  2. Shampoos en vlooiensprays: Deze kunnen gebruikt worden als aanvalsbehandeling in het geval van massale besmettingen, maar ze gaan vaak niet lang genoeg mee.
  3. Vlooienhalsbanden: In tegenstelling tot shampoos is de werkingsduur van vlooienhalsbanden lang (enkele maanden). Ze zijn echter effectiever rond de nek dan op de rug van het dier, waar vlooien de voorkeur aan geven.
  4. Vlooiensprays: Ze zorgen voor een snelle vernietiging van vlooien en de vlooiensprays gaan ongeveer een maand mee. Ze worden vooral aanbevolen voor allergische dieren. Op dieren die zich verzetten of een dikke vacht hebben, kan het aanbrengen echter moeilijk zijn.
  5. Vlooienpipetten: Ze zijn gemakkelijk te gebruiken en effectief. Ze bevorderen de verspreiding over het hele lichaam in ongeveer een dag. Ideaal voor preventie of matige infestaties.

Moeten andere dieren ook beschermd worden tegen vlooien?

Het is belangrijk om ook de andere dieren in huis te behandelen, zelfs als deze niet besmet lijken te zijn. Bovendien wordt in geval van een zware infestatie aanbevolen om sprays of rookbommen te gebruiken om vlooien en hun eitjes uit het huis te verwijderen.

Pharmapets biedt jou

Reacties