Blaasgruis en blaasstenen bij de hond

15 maart 2021

Heeft je hond moeite met plassen? Dan heeft hij mogelijks last van een urinewegprobleem. Urinewegproblemen kunnen uw hond heel wat pijn en ongemak bezorgen. In bijna 20 % van alle urinewegproblemen bij honden, wordt de diagnose 'urolithiase' gesteld. Dit is de vorming van urinewegstenen. Stenen of kristallen kunnen voorkomen in alle delen van de urineweg: de nieren, de urineleiders, de blaas en de plasbuis. Als je in staat bent de symptomen snel te herkennen, kan je ervoor zorgen dat je huisdier niet onnodig lijdt. In dit blogartikel ga ik verder in op de tekenen, de oorzaken en de behandeling van blaasgruis en blaasstenen bij de hond. Ik vertel je ook wat je zelf kan doen om blaasgruis bij je hond te voorkomen in de toekomst!

Wat is blaasgruis? 

Blaasgruis bestaat uit een opeenhoping van mineralen die aanwezig zijn in de urine. Het is best te vergelijken met microscopisch fijn zand. Als de concentratie van deze mineralen te hoog is, krijgt het lichaam moeite deze af te voeren en beginnen ze te kristalliseren. Door het aaneen klitten van kristallen worden stenen gevormd. De grootte van blaasstenen varieert van enkele milimeters tot enkele centimeters groot. Zowel blaasgruis als blaasstenen geven aanleiding tot blaasontsteking. Beiden geven problemen bij het plassen. Stenen kunnen vastlopen in de plasbuis van de hond. Dit komt het meest voor bij volwassen mannelijke honden.

Blaasstenen bij de hond

Soorten kristallen

Struvietkristallen komen veruit het meest voor in de urine van onze huisdieren. Struviet, zowel het gruis als de stenen, kan opgelost worden met een speciaal dieet . De hond hoeft hiervoor dus niet geopereerd te worden.

Dit is helaas niet het geval bij andere soorten stenen. Calcium oxalaatstenen bijvoorbeeld dienen chirurgisch verwijderd te worden. Deze stenen komen vaak voor bij Mini Schnauzers. Ook cystine en ammoniumuraatstenen die niet uitgeplast kunnen worden, moeten chirurgisch verwijderd worden. De laatste soort komt voor bij Dalmatiërs en bulldogs.

Risicofactoren

De onderstaande factoren geven kans op blaasgruis:

 • Voeding: wanneer een hond voeding met een onevenwichtig mineralengehalte krijgt, kan hij gruis/stenen gaan vormen
 • Teefjes: teefjes hebben een korte plasbuis en een groter risico op infectie en kristalvorming.
 • Bacteriële infectie: meestal is het blaasgruis het gevolg van de blaasinfectie en niet de oorzaak. Na behandeling van de bacterie, verdwijnt ook het gruis.
 • Onderliggende aandoeningen: dieren met een lagere afweer door ander ziektes maken een grotere kans om kristallen in de urine te ontwikkelen
 • Overgewicht en te weinig beweging

Klachten van blaasgruis

Je hond heeft mogelijks last van blaasgruis en/of blaasstenen als je het volgende herkent: 

 • Doet vaak kleine  plasjes
 • Plots onzindelijk
 • Hij probeert te plassen, maar er komt niks uit
 • Janken bij het plassen
 • Likt veel aan geslachtsdeel
 • Je vindt bloed in de urine

Als je 1 of meerdere van bovenstaande klachten opmerkt bij je hond, maak dan een afspraak bij je dierenarts voor verder onderzoek. Blijf je hond intussen stimuleren om veel te drinken en geef hem de gelegenheid om veel te gaan plassen.  

Behandeling van blaasgruis bij de hond

Afhankelijk van de soort steen en van de ernst van het probleem, zal de dierenarts al dan niet overgaan tot chirurgie. Kleine steentjes worden dikwijls alsnog uitgeplast. Bij de meeste honden gaat het om struvietkristallen. Om te zorgen dat de kristallen vanzelf oplossen, zet je je hond best op een specifiek dieet zoals bijvoorbeeld Royal Canin Urinary S/O .

Dit dieet zorgt ervoor dat de hond waterige urine produceert en vaker plast. De urine wordt op die manier verdund en de blaas gespoeld waardoor de kans kleiner is dat kristallen gaan samenklonteren en er minder tijd is voor bacteriën om zich te vermenigvuldigen. De S/O index is gebaseerd op de zuurtegraad (pH) van de urine, het urinevolume en de mineralenconcentratie. Dankzij de lage S/O index kan Royal Canin Urinary S/O struvietstenen oplossen, alsook stuviet én calciumoxalaatstenen voorkomen.

Calciumoxalaatstenen kunnen helaas niet opgelost worden door een dieet. Chirurgische aanpak is hier nodig. De vorming van nieuwe kristallen kan wél voorkomen worden met het juiste dieet. Geschikt voor uraat, cystine en calciumoxalaat urolithiase is Royal Canin Urinary U/C Low Purine , Trovet Rid Renal & Oxalate en Hill's U/D .

Omdat blaasgruis ontsteking van de blaas veroorzaakt, is dit een pijnlijke zaak. Best worden ook pijnstillers voorgeschreven en in geval van bacteriële infectie ook een antibioticumkuur.

Blaasproblemen vermijden? Bestel nu je zak blaasgruisvoeding!

Beter voorkomen dan genezen

Een keer je hond blaasgruis gehad heeft, is het belangrijk preventief te blijven werken. Zodra de symptomen van de urinewegaandoening zijn verdwenen, kan je hond er weer net zo gezond uitzien als eerst. Het is dan verleidelijk om te denken dat het probleem is opgelost.

Maar in veel gevallen keren urinewegproblemen terug en heeft uw hond blijvende zorg nodig. Veranderingen in de voeding en levensstijl van de hond moeten dan doorgevoerd worden om te helpen de stenen op te lossen en verdere vorming te voorkomen. Als de uitlokkende factoren niet worden aangepakt, blijft er kans op terugkeer.
 
Nuttige tips om de kans op terugkeer te verkleinen:

Mag blaasgruisvoer doorgegeven worden? 

Ja dat mag. Zeker wanneer uw huisdier heel gevoelig is aan de vorming van blaasgruis, is het zelfs aangeraden dit dieet te blijven doorgeven voor langere duur. Advies is wel om de 6 maand de urine van uw hond eens te laten controleren bij de dierenarts. Honden die lijden aan hartfalen en/of nierfalen worden beter een andere voeding voorgeschreven. 

Voedingssupplementen voor de blaas

Een laatste hulpmiddel die wij jou aanraden, is het gebruik van een voedingssupplement dat de blaasgezondheid ondersteunt. Net als bij mensen, kan je door dagelijkse toediening van zo'n supplement de blaas beter bestand maken tegen steentjes of ontsteking. Een voorbeeld is  Dermoscent Uti-Zen Dog , op basis van cranberry. 

Nog vragen? 

Heb jij nog een aantal onbeantwoorde vragen over dit onderwerp? 

Reacties