Profiteer nu van -5% op het volledige assortiment ! Actie geldig t.e.m. 16/05/24 |  Ontdek de voorwaarden ›

Bezig met laden...
Blog menu
15 maart 2021
Advies van onze dierenartsen

Help, mijn hond plast in huis!

Merk je plots overal plasjes op in huis? Hebt u de indruk dat je hond plots te pas en te onpas zijn urine verliest? Je bent bezorgd want wellicht is er meer aan de hand.  Nu, ik kan je alvast geruststellen dat het grootste deel van de plasproblemen perfect op te lossen valt. De oorzaken van abnormaal plasgedrag zijn heel divers. Afhankelijk van de oorzaak kan een gepaste therapie ingesteld worden om ervoor te zorgen dat jouw hond zijn urine terug kan ophouden. We verdelen de oorzaken voor ongewenst plasgedrag in 3 grote groepen: 'leeftijdsgerelateerd', 'gedragsproblemen' en 'medische problemen'. Lees met me mee wat je kan doen als jouw hond in huis plast.

Help, mijn hond plast in huis!

SOS plasproblemen

Merkt u plots overal plasjes op in huis? Hebt u de indruk dat je hond plots te pas en te onpas zijn urine verliest? Je bent bezorgd want wellicht is er meer aan de hand.  Nu, ik kan je alvast geruststellen dat het grootste deel van de plasproblemen perfect op te lossen valt. De oorzaken van abnormaal plasgedrag zijn heel divers. Afhankelijk van de oorzaak kan een gepaste therapie ingesteld worden om ervoor te zorgen dat jouw hond zijn urine terug kan ophouden. We verdelen de oorzaken voor ongewenst plasgedrag in 3 grote groepen: 'leeftijdsgerelateerd', 'gedragsproblemen' en 'medische problemen'. Lees met me mee wat je kan doen als jouw hond in huis plast.

Leeftijdsonzindelijkheid

Puppyonzindelijkheid

Normaal gezien is een nieuwe pup nog niet zindelijk. Je zal hier samen met je pup moeten aan werken. Dit heet 'zindelijkheidstraining' van je pup. Dat je pup in huis of in zijn bench nog kleine plasjes achterlaat, is perfect normaal. Hij moet nog leren om zijn plasje langer op te houden en wanneer nodig buiten te plassen. Hoe je dit precies aanpakt, lees je in ons puppydossier in het deeltje 'zindelijkheidstraining van je pup'. Klik hier.
Het moment waarop een pup volledig zindelijk is, varieert enorm en is verschillend voor iedere pup. Laat ons zeggen dat het soms zelfs tot 5 maand leeftijd kan duren vooraleer een pup zindelijk is. Voldoende geduld en consequente training is dus van groot belang! Is je puppy nog steeds niet proper na 5 maand, denk dan aan een onderliggend probleem en vraag advies aan je dierenarts.  

Onzindelijkheid oudere hond

Bij oudere honden kan de sluitspier van de blaas slapper worden, waardoor vaak incontinentie optreedt. Ook dementie of een andere hersenafwijking kunnen een rol spelen bij onze senior honden. Helaas is daar weinig aan te doen en hoort dit bij het proces van ouder worden. 

Gedragsproblemen

Kennelonzindelijkheid

Een hond zal nooit zijn eigen nest bevuilen. Echter, honden die kennelonzindelijkheid ontwikkelen zijn dikwijls diegene die langere tijd in het asiel verbleven. Of vaak alleen in een kleine ruimte binnen zitten. Deze honden zijn eraan gewend geraakt hun behoefte te doen in hun nest. Dus ook in huis of in hun bench. Dit terug afleren kost veel energie en geduld van de eigenaar maar het is absoluut mogelijk hen opnieuw buiten te leren plassen. Vooreerst door ze de kans te geven hun dagelijkse behoefte buiten te doen. 

TIP: als uw hond gedurende lange tijd alleen in huis blijft, zorg dan voor iemand die het dier af en toe eens kan buitenlaten. 

Onderdanigheid

Dit is een vorm van onzindelijkheid die voorkomt bij onzekere, onderdanige honden. De onderdanige hond neemt een lage huiding aan (door de poten zakken of op de rug gaan liggen) tov de 'hogere' in rang. Door onzekerheid laat hij zijn plasje lopen. Dit gedrag merk je vaak op bij jonge pups en asielhonden en honden die in nare omstandigheden leefden.


Je kan dit gedrag oplossen door de onderdanige hond zelfzekerheid te geven. Hiermee zullen ook de ongewenste plasjes verdwijnen. Belangrijk is om je hond zijn vertrouwen te winnen en hem te laten merken dat hij veilig bij je is. Benader steeds je hond op een voorzichtige, niet dominante manier. Buig bijvoorbeeld zelf door de knieën en laat de hond naar jou toe komen ipv andersom. Bij het begroeten, nooit van bovenaf benaderen maar eerder zachtjes aaien tussen de voorpoten bijvoorbeeld. Stap voor stap win je zijn vertrouwen en gaat hij je niet meer als bedreiging zien. Stap voor stap verdwijnt de onzindelijkheid.

 

Verlatingsangst

Honden die vaak alleen achterblijven of honden met stress hebben neiging om in huis te plassen. Angst en stress zorgen ervoor dat je hond geen controle meer heeft over zijn plasgedrag. Verlatingsangst is moeilijk om te overwinnen en vaak is hier veel geduld en tijd van de eigenaar en speciale gedragstherapie bij nodig. Is er een andere mogelijke oorzaak van stress, dan kan je door die aan te pakken ook het ongewenst plassen laten verdwijnen. Je hond terug zelfzekerheid bieden is hier de sleutel.

Herken je verlatingsangst bij je hond en kan je hulp gebruiken? Stuur een mailtje naar onze dierenarts.  

Opwindingsplassen

Je kent het wel: er wordt aan de deur gebeld, je hond wordt enthousiast. Het bezoek komt binnen en bij de begroeting wordt je viervoeter zo opgewonden dat hij zijn plasje lost! Vlak voor de voeten van je bezoek.

Dit gedrag is een mix van opwinding, blijdschap en spanning en komt voornamelijk voor bij pups en jonge honden. Pups hebben immers nog niet volledig de controle over hun blaasspier. Belangrijk is in ieder geval nooit boos te worden, want dit gaat de situatie alleen maar verergeren.
 

Wat je wel kan doen is zelf heel rustig blijven en je bezoek op voorhand inlichten bij het binnenkomen de hond te negeren. Als je hond zijn rust teruggevonden heeft, kan hij begroet worden. Daarnaast is het ook verstandig om je hond voldoende kans te geven om te gaan plassen, en hem eventueel al buiten te laten als je weet dat er kans is op veel opwinding. Beloon altijd uitbundig als je hond zijn plasje buiten doet. 

Markeergedrag

Sommige mannelijke intacte honden hebben de neiging om overal 'geurvlaggen' te gaan plaatsen. Deze manier van plassen wordt markeren genoemd. Ze doen dit om hun territorium af te bakenen. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat dit binnenshuis gebeurt! Wanneer de positie van de hond binnen de groep of het gezin niet duidelijk is, kan dit optreden. Maar ook bij het zien van een andere hond, een loops teefje in de buurt of een andere hond in huis, kan dit optreden. Gehoorzaamheidstraining kan helpen om goed de regels te stellen en duidelijk leiderschap naar de hond toe te tonen. Ook (chemische) castratie biedt een uitkomst.

Straf jouw hond nooit bij het vinden van een ongewenst plasje. Duw hem er zeker niet met zijn neus in. Straffen maakt de situatie alleen maar erger! Negeer het plasje en maak de plek zo goed mogelijk schoon. Beloon je hond als hij zijn behoefte wel op de juiste plaats doet. Heb tijd en geduld, maak je hond zelfzeker en laat hem vaak buiten. Geleidelijk aan zal het jullie lukken om de onzindelijkheid te laten verdwijnen.

Wanneer het maar niet lukt, kan gedragstraining noodzakelijk zijn. Om de training te ondersteunen kan je gebruik maken van Kalmerende voedingssupplementen . Deze supplementen helpen tegen stress en spanning, factoren die ongewenst plasgedrag veroorzaken. 

Bestel hier je voedingssupplement voor je hond tegen angst, stress en spanning.  


Medische problemen

Plassen in huis kan ook betekenen dat er sprake is van een medisch probleem. Heel wat oorzaken kunnen onzindelijkheid tot gevolg hebben: nierproblemen, blaasproblemen, incontinentie, neurologische aandoeningen, endocriene aandoeningen en tumoren. Blaasproblemen bespreek ik uitgebreid in een ander blogartikel. Dat kan je bekijken door hier te klikken. 


Wanneer je vermoeden hebt van een medische oorzaak voor het ongewenst plassen, contacteer dan zeker eerst je dierenarts voor onderzoek. Vooraleer je op consult vertrekt, kan je eerst even volgende checklist afgaan. Op die manier heb je meer informatie om aan je dierenarts mee te geven. 

  • Bekijk de urine: zit er bloed of etter in? Helder of troebel? Geconcentreerd of verdund?
  • Bekijk je dier terwijl het plast: zit je dier te persen? Heeft het moeilijkheden met plassen? Vaak kleine plasjes of is het 1 grote plas? Heeft je dier pijn?
  • Vang indien mogelijk een vers plasje op in een proper potje. Je kan ook wat verse urine opzuigen met een proper spuitje. Neem het zo snel mogelijk mee naar de dierenarts
  • Drinkt je dier ook meer de laatste tijd?
  • Zijn er andere problemen? Is er sprake van stress of een recente verandering?

Indien je zou merken dat uw hond niet meer kan plassen of continu persgedrag vertoont,  neem dan zo spoedig mogelijk contact op met de dierenarts.

Verwijder de geur

Bij de aanpak van het ongewenst plasgedrag van jouw hond mag strikte hygiëne niet ontbreken. De geur verwijderen is belangrijk om plassen op dat zelfde plekje te vermijden.  

Een ideaal product hiervoor is Urine-off Spray hond . De spray verwijdert urinevlekken en vervelende geurtjes. Spray de komende maand dagelijks Urine-off Spray hond op de plek.

Advies nodig?

Nog vragen of hulp nodig betreffende dit onderwerp? 

Onze dierenarts Valerie weet raad! 

Reacties