Bezig met laden...
Blog menu
13 juli 2022
Onderdeel van: Jouw hond, Hondenrassen
Advies van onze dierenartsen
Onderdeel van: Jouw hond, Hondenrassen

De West Highland Terriër

De west Highland terriër is afkomstig uit Groot Brittannië. Hij werd er gekweekt als gezelschaps- en jachthond. Dat instinct heeft hij nog steeds, het is een heel dapper hondje. Jouw viervoeter zal dan ook te allen tijde zijn landgoed beschermen, al zal hij nooit agressief worden.

De West Highland Terriër

De west Highland terriër is afkomstig uit Groot Brittannië. Hij werd er gekweekt als gezelschaps- en jachthond. Dat instinct heeft hij nog steeds, het is een heel dapper hondje. Jouw viervoeter zal dan ook te allen tijde zijn landgoed beschermen, al zal hij nooit agressief worden. West Highland terriërs zijn slimme hondjes die graag met jou een spelletje spelen. Ze kunnen ook goed overweg met andere dieren en kinderen. Daarvoor moeten ze wel op jonge leeftijd gesocialiseerd zijn. Verder hebben ze een grote genegenheid voor hun baasje en komen ze graag eens op schoot voor een knuffel.

De west Highland terriër samengevat:

  • Onafhankelijk
  • Dapper
  • Speels
  • Vriendelijk
  • Intelligent

Voeding.

Welke voeding geef je best aan deze dappere bewaker? Evenwichtige voeding is belangrijk. Zodat hij alle belangrijke voedingsstoffen opneemt die niet te veel, maar ook niet te weinig energie leveren.  Kleine hondjes hebben een kleiner mondje. Je kan aan je west Highland terriër dan ook best voeding voor kleine honden geven. De grootte van de brokken is aangepast aan de kaken van de hond.

Puppy’s hebben andere voeding nodig dan volwassen honden. Voor jouw kleine west Highland terriër pup raden wij het puppyvoer van Royal Canin aan. Dit voer is speciaal gemaakt voor kleine pups. Kleine honden zijn op 10 maanden al volwassen en doorlopen dus een snelle ontwikkeling.

We hebben ook nog dit puppyvoer dat geschikt is voor jouw pup.

Vanaf ongeveer 10 maanden is je west Highland terriër volwassen. Je kan hem dan Royal Canin West Highland Terrier Adult  geven. Volledige voeding afgestemd op jouw volwassen hond. Deze voeding ondersteund de vacht van de west Highland terriër.

Heb je graag wat meer keuze? Hieronder een aanbod dat geschikt is voor jouw volwassen west Highland terriër.

Gewicht.

De west highland terriër is een kleine hond met een schofthoogte van 25 tot 28 cm. Wanneer je hem op de weegschaal zet, zou hij tussen de 6 en 9 kg moeten wegen, zowel het reutje als het teefje.

Is mijn hond te dik? Of is mijn hond te mager? Dit is niet altijd duidelijk als eigenaar. Elke hond is ook anders. Hiervoor kan je de BCS  gebruiken. BCS is de afkorting van ‘Body Condition Score’. Een beetje zoals je BMI hebt bij mensen. Hiermee kan je thuis zelf de BCS bepalen en zo weet je meteen of je hond op dieet moet.

Parasieten.

Parasieten zie je liever niet komen. Je hebt deze in de vorm van wormen, vlooien en teken. Wormen kunnen zorgen voor chronische maag- en darmklachten. Vlooien veroorzaken veel jeuk en brengen ziektes en andere parasieten met zich mee. Teken kunnen ziekten overbrengen op je dier zoals de ziekte van Lyme, Babesiose, Ehrlichiose en Leishmania.
Daarom kan je je huisdier best regelmatig ontwormen (zie hieronder) en liefst het hele jaar door beschermen tegen vlooien en teken.

Aan te raden producten voor vlooien, teken en ontworming:

(deze artikelen zijn alleen leverbaar in België en Nederland via onze Nederlandse website)

Tegen wormen:                     

Tegen vlooien en teken:  

Voor meer informatie over parasieten, raad ik onze blogartikelen  aan. Daar kan je meer nuttige weetjes en tips vinden.

Lifestyle + Gezondheid.

De west highland terriër is vatbaar voor hartaandoeningen, patella luxatie en atopische dermatitis. Bij atopische dermatitis heeft je hond last van inhalatie allergieën. Daarnaast krijgt hij ook snel droge ogen met oogproblemen tot gevolg.

Regelmatig een bezoekje brengen aan de dierenarts is geen overbodige luxe. Routine onderzoeken kunnen helpen om aandoeningen vroegtijdig op te sporen en meteen te behandelen. Vooral de oren, ogen en tanden moeten nagekeken worden.

De west highland terriër heeft een dikke dubbele vacht die niet ruift. Deze kan je best af en toe borstelen om hem mooi te houden. Omdat hij niet ruift moet hij twee keer per jaar 'geplukt’ worden.

Wanneer je je hond kamt, is dit ook de ideale gelegenheid om eens te kijken of hij huidschilfers of rode plekken heeft. Als hij dit heeft dan zou het kunnen dat hij last heeft van mijten, vlooien of een allergie.

Naast kammen, mag je je west highland terriër af en toe wassen. Je hoeft hem niet elke week een bad te geven, en liefst zo weinig mogelijk. Door te veel wassen wordt zijn haar te glad. Een fijne, universele shampoo, die de huid beschermt tegen uitdroging is de Dermazyme Losham shampoo .  

Maak van de verzorgingsrituelen een gewoonte. Dan wordt dit routine voor de hond. Honden houden van regels en een goede organisatie. Laat je hond als puppy al wennen aan de verzorging en leer hem aan om stil te zitten. Zeker als je naar de trimmer wil gaan met je Yorkshire terriër, is het heel belangrijk dat hij hieraan kan wennen.

Hou deze kleine jager regelmatig bezig met een balletje. Ze vinden het fijn ergens achteraan te rennen. Verder zijn kleine wandelingen voor hem voldoende. Het is een prima hond om op een appartement te houden.

Castratie of sterilisatie?

Castratie.

Anders dan bij het teefje, is er voor de reu geen medisch voordeel verbonden aan castratie. De gemiddelde leeftijd om een reutje te castreren is 6 maand, maar het kan ook altijd op een latere leeftijd. 

Redenen om je reutje wel te castreren:

  • Jouw mannetjeshond is hyperseksueel en ‘rijdt’ op alles wat hij tegenkomt. Als je hiervan last ondervindt, kan (chemisch) castreren de oplossing zijn.
  • Je hebt ook een niet-gesteriliseerd teefje in huis, maar je wil geen nestje en je wil het teefje niet laten steriliseren. Om ongelukjes te voorkomen, laat je best je reutje castreren.
  • Je reutje is cryptorch (teelballetjes niet of half ingedaald).
    Bij teelbaltumoren, perianale hernia/tumoren of prostaatproblemen.
Sterilisatie.

De voordelen van sterlisatie bij de teef:

  • Sterilisatie wordt standaard aangeraden ter preventie van melkkliertumoren (borstkanker), baarmoederontsteking en baarmoeder/eierstoktumoren of cystes. Vooral borstkanker komt vaak voor op latere leeftijd bij niet gesteriliseerde teefjes.
  • De kans op melkkliertumoren is miniem indien de teef werd gesteriliseerd vóór de eerste loopsheid. Hoe meer loopsheden de teef doormaakt, hoe hoger dit percentage wordt. 
  • Een ander voordeel van sterilisatie is dat er geen risico meer is dat het teefje zwanger wordt en dat er ook geen maandstonden/bloedverlies zullen zijn.  

Sterilisatie bij de teef wordt algemeen aanbevolen door dierenartsen. Zeker als je niet van plan bent later met je vrouwelijke pup een nestje te kweken. Hoe vroeger de sterilisatie, hoe beter voor de gezondheid van je hond. Afhankelijk van de hond is de gemiddelde sterilisatieleeftijd rond de leeftijd van 6 maand

Tandhygiëne.

Wanneer wij onze tanden niet verzorgen, hebben we last van een stinkende adem of nog erger, we kunnen gaatjes krijgen en andere pijnlijke aandoeningen. Bij je hond is dit net hetzelfde. Vooral tandplak en tandsteen kunnen voor heel wat gebitsproblemen en zelfs chronische ontsteking zorgen. Met ernstige gevolgen voor de gezondheid van uw huisdier waaronder schade aan het hart, de nieren en de lever.

  • Daarom is het heel belangrijk dat je de tanden van je hond regelmatig poetst. Dit kan je best stap voor stap aanleren. Voor honden waarbij het moeilijker gaat om de tanden te poetsen, kan je een vingertandenborstel gebruiken.
  • Naast de tandenborstels kan je je hond ook dental kauwsticks of kauwstrips geven. Dit zullen ze waarschijnlijk net iets leuker vinden. Deze kauwsnacks zijn niet alleen zeer smakelijk, ze zorgen voor een mechanische reiniging van de tanden en bevatten dikwijls enzymen die de mondflora gezond houden.
  • Er bestaan ook speeltjes voor de tanden. Deze werken op dezelfde manier als de snacks: door te kauwen ontstaat er een poets-effect.
  • Als laatste kan ik je nog een dental supplement aanraden om aan het drinkwater of de voeding van je hond toe te voegen. Dit supplement zorgt voor een frisse adem en vertragen de groei van bacteriën in de mond.

Gezonde snacks.

Er is niets leuker dan je hond eens lekker te verwennen. Hem nu en dan een hondensnoepje geven kan geen kwaad. Als je dit doet, kan je best kiezen voor de juiste snack.

Deze gezonde snacks voor kleine honden zijn alvast het uittesten waard:

Waar moet je op letten als je op zoek gaat naar een snack voor jouw hond?

  • De grootte van de snack: De snack die je geeft moet aangepast zijn aan de grootte van jouw hond. Kleinere honden eten best kleinere snacks dan grote honden.
  • Specifieke snacks: Er zijn honden met bepaalde voedselintoleranties, gevoelige spijsvertering of allergieën. Let dan zeker goed op de inhoud van de snack.
  • Hoeveelheid: Je kan een snoepje als tussendoortje geven maar ook als beloning. Gebruik vetarme snoepjes tijdens de training want dan heb je er meestal meer nodig. Geef als tussendoortje niet teveel snoepjes.

Speelgoed.

Deze kleine speelvogel jaagt graag, een bal of een frisbee zijn een perfecte start voor zijn speelgoedcollectie. Wil je je hond lichamelijk en geestelijk uitdagen? Probeer eens een hondensport zoals gehoorzaamheid, dog dancing, training als speurhond of jachttesten. Hou je het liever wat eenvoudiger? Kleine zoekopdrachten en apporteerspelletjes zijn ook een aanrader.

Met dit hondenspeelgoed zal hij zich zeker niet vervelen:

Reacties