Je puppy spenen

14 april 2021
Onderdeel van: Hond, Jouw puppy

Je kleine puppy heeft de eerste 4 weken van zijn leven dicht bij zijn moeder doorgebracht. De moedermelk voorziet de puppy in voedingstoffen en ondersteuning die hij nodig heeft. Natuurlijk kan hij niet eeuwig aan de borst van zijn moeder blijven. Vroeg of laat zal hij zelfstandig voedsel moeten opnemen. Het moment waarop een puppy van moedermelk overschakeld naar vaste voeding heeft 'spenen'. Lees hoe je het spenen precies aanpakt, wat de ideale speenleeftijd is en welke puppybrokjes kunnen gegeven worden na de moedermelk. 

Wat is 'spenen'?

Je puppy spenen wil zeggen dat je hem overschakelt van moedermelk naar vaste voeding. Deze overschakeling gebeurt geleidelijk aan. De pups zullen deels brokjes eten, deels nog melk drinken om dan helemaal naar vaste voeding over te schakelen. Het maag-darmkanaal moet zich aanpassen aan deze overgang en is daardoor kwetsbaar. De verteringscapaciteit en het vermogen om zetmeel te verteren zijn nog gering.

De leeftijd van 4 tot ongeveer 12 weken is een kritieke periode voor het afweersysteem van pups. Hierdoor zijn ze gevoeliger voor infecties en moeten ze tijdens deze periode extra ondersteund worden met de juiste hondenvoeding.

Rond welke leeftijd wordt een puppy gespeend? 

Meestal zorgt de fokker ervoor dat je pup gespeend is. Het spenen begint op 4 weken. Rond de leeftijd van 7-8 weken is een pup gespeend en kan hij volledig op puppy droogvoer gezet worden. Als je pup eindelijk bij jou is, zou hij volledig moeten gespeend zijn en in staat zijn vaste voeding op te nemen. 

Welke puppybrokken kies ik best? 

 Je puppy kreeg via de moedermelk alles wat hij nodig had voor zijn vroege ontwikkeling. Het is dus belangrijk de puppyvoeding die na de moedermelk komt zorgvuldig uit te kiezen. Je kleine puppy is in volle groei. Ga voor een kwalitatief puppyvoer die hem voorziet van de nodige energie en vitaminen om zeker te zijn van een gezonde verdere ontwikkeling. 

Een kwalitatieve puppyvoeding voldoet aan deze voorwaarden:

  •  Aangepaste korrelgrootte (klein)
  • Verhoogde energiewaarde
  • Verhoogd eiwitgehalte 
  • Hoogwaardige eiwitten
  • Voldoende calcium en fosfor
  • DHA (om de ontwikkeling van de hersenen te bevorderen)

Natvoer of droogvoer? 

Een puppy eet als basis droogvoer. Korreltjes hebben als voordeel dat je pup zal leren kauwen. Door de kauwbeweging gebeurt een mechanische reiniging van de tandjes waardoor tandplak tegengehouden wordt. Je kleine pup kan al maar beter wennen aan puppybrokken om dan later over te schakelen naar droogvoer voor volwassen honden. 

Mocht je dat willen, kan je aanvullen met natvoer (blik of maaltijdzakjes). Natte voeding kan handig zijn voor pups die nog moeite hebben met kauwen of als beloning tijdens de opvoeding. Wees maar zeker dat je kleine vriend zal staan kwispelstaarten, want puppy's vinden natvoer doorgaans heel erg lekker! 

Op zoek naar het beste van het beste voor je puppy? Maak je keuze uit ons uitgebreid gamma topmerken!

Moeilijk kiezen? 

Zie je door de bomen het bos niet meer in alle puppyvoeding? Onze dierenarts Valerie snelt jou ter hulp! 

Reacties