Ik wil een puppy kopen. Hoeveel gaat dat me kosten?

19 april 2021
Onderdeel van: Hond, Jouw puppy

Hoeveel kost een puppy?

Een hond houden kost geld! Wil je een puppy aanschaffen en je hebt nog nooit eerder een hond gehad? Zorg er dan voor dat je verder kijkt dan alleen de aankoopprijs van je puppy. Naast de dagelijkse kost van z'n brokjes, heb je ook extra vaste kosten aan je beestje. Denk maar aan zijn jaarlijkse vaccinatie en zijn maandelijkse bescherming tegen parasieten. Daarnaast heb je nog wat materiaal nodig voor zijn basisverzorging. En wat als je diertje ziek wordt? Dat het aanschaffen van een nieuwe hond geen impulsieve daad mag zijn, is duidelijk. Lees verder om een idee te krijgen van hoeveel een hond in werkelijkheid kost. 

Aankoopprijs puppy

Sommige mensen schrikken van de aanschafprijs van een pupje. Om enige referentie te hebben, vraag je best zoveel mogelijk rond aan mensen die je kent met hetzelfde ras hoeveel zij betaalden. Voor een puppy uit het asiel betaal je ongeveer 100 euro. Een raspup van een erkende fokker kost al snel honderden euro's. Voor een kleine rashond mag je vanaf 400 euro rekenen. De prijzen van grote rashonden kunnen oplopen tot 1000 euro of meer. 

Het is je goed recht om meerdere fokkers te bezoeken en prijzen te vergelijken. Alles hangt natuurlijk af van de kosten die de fokker vooraf maakte voor de pup. Een puppy wordt door de dierenarts van de kweker klinisch onderzocht, gechipt, gevaccineerd en meestal nog ontwormd. Daarnaast mag je het dagelijks onderhoud en de voeding niet vergeten. Deze kosten worden doorgerekend.

Op het internet vind je hondjes terug die soms de helft goedkoper zijn dan de honden van een stamboekfokker. Laat je niet verleiden door die aanbiedingen. Ga zorgvuldig na of deze laaggeprijsde pups voldoen aan alle voorwaarden. Zijn alle vaccinaties correct toegediend? Is de pup ontwormd en gechipt? Voldoen beide ouders aan de gezondheidseisen die vandaag door de wetgever gesteld worden? Zijn de pups gesocialiseerd? Groeiden ze op in een prikkelrijke omgeving? Kan je de moeder van de pups zien? De aankoopprijs is slechts een onderdeel van de kostprijs van een hond. Een paar honderd euro gespaard op aankoopprijs, kan snel verloren gaan aan dierenartskosten of gedragstherapeuten.

Andere kosten

Bij de aanschaf heb je eenmalige kosten zoals een mandje, een bench, een riempje, drink- en voerbakje… Begroot hiervoor een bepaald bedrag dat je bij de aankoopprijs moet optellen. Begroot ook eventuele kosten voor afsluiting van de tuin en andere aanpassingen in de woning. De kosten voor de voeding verschillen sterk naargelang de grootte van de hond. Bovendien moet een hond jaarlijks op bezoek bij de dierenarts voor inentingen en gezondheidsonderzoek.

Grote honden kosten meer dan kleine hondjes. Ze eten niet alleen meer, ze hebben hogere doseringen medicatie/ontworming nodig en zullen hogere anesthesiekosten hebben bij operatie. In geval van ziekte zal een nachtje hospitalisatie bij de dierenarts duurder zijn voor grote honden. 

Veel moeilijker in te schatten zijn de kosten die uit ziekte of ongeval voortvloeien. Vooral bij oudere honden kan dit kostenplaatje oplopen. Voorzie dus ook jaarlijks een bedrag voor deze uitgaven.

Hondenverzekering

Een tip, zeker als je een grote hond hebt, is het nemen van een verzekering voor je hond. Naargelang je tarief, betalen bepaalde huisdierverzekeraars tot 90% van de dierenartskosten bij ziekte, ongeval of chirurgische ingreep terug. Let er wel op dat je de kleine lettertjes goed leest en weet waarvoor je wel en niet gedekt bent. Je tarief wordt bepaald volgens leeftijd, ras en gewicht van je hond. Het verschilt sterk per verzekeraar. Bepaalde rassen hebben een hoger risico op (erfelijke) aandoeningen en krijgen daarvoor niks of weinig terugbetaald. Een typisch voorbeeld van zo'n aandoening is heupdysplasie. Ook castratie/sterilisatie, vaccinatie en jaarlijkse gebitsreiniging behoren meestal niet tot het pakket. 

Ons advies


Je hond is een volwaardig lid van jouw gezin. Hij wordt je beste maatje en brengt je veel plezier en geluk. Maar het kan ook plots fout gaan als je viervoeter een ongeluk krijgt of ziek wordt. Helaas komen nog te veel dieren in het asiel terecht omdat hun eigenaar de centjes niet heeft om hen te verzorgen.

Je hebt dus naast de vaste jaarlijkse uitgaven een spaarpotje nodig. Ons advies is al te sparen van in het begin, bij de aanschaf van je nieuwe vriend. Of gewoon incalculeren dat je sowieso het geld opzij hebt staan, voor als er iets gebeurt met je hond. Een hond krijgt immers niet terugbetaald van de mutualiteit. 

Interessant is een huisdierverzekering. Het is een maandelijkse extra kost maar als er dan iets gebeurt, kan je op beide oren slapen!

Puppy kopen: nuttige links

Alvast héél veel succes in de zoektocht naar de pupperd die bij je past!

Reacties