Bezig met laden...
Blog menu
19 april 2021
Advies van onze dierenartsen

Dierenpaspoort, garantiebewijs en stamboomdocumenten van een hond

Welke documenten heb je nodig bij de aankoop van een puppy? Ontdek het antwoord in dit artikel, geschreven door onze dierenarts.

Dierenpaspoort, garantiebewijs en stamboomdocumenten van een hond

Welke documenten krijg je mee bij de aankoop van een puppy

De hele papierenwinkel rond de aankoop van je pup kan je soms zo overdonderen dat je de bomen door het bos niet meer ziet. Een puppy kost niet weinig, dus je mag als nieuwe eigenaar best wel eisen dat alle documenten in orde zijn. Als het goed gaat, zou de fokker alle info over documenten, verzorging en voeding van je pup moeten verschaffen. Maar welke documenten zijn dat nu precies?  Volg even met ons mee in dit blogartikel! 

Dierenpaspoort

Het dierenpaspoort is je wellicht niet onbekend. Dat is het gekende blauwe Europese boekje

Een pup moet verplicht gechipt en geïdentificeerd worden voor de leeftijd van 4 maand alvorens hij van eigenaar verandert, eender waar je hem koopt. Dit is ook het geval als hij bijvoorbeeld van bij kennissen komt. Het chipnummer wordt vermeld in het paspoort. Ofwel komt de pup onmiddellijk op jouw naam te staan ofwel staat de pup al op naam van de fokker, wat meestal het geval is.
In dat geval dient de fokker jouw gegevens correct in te vullen op een formulier ‘wijziging van eigenaar’ dat bij de identificatiedocumenten zat en dit op te sturen naar Dogid (www.dogid.be), Belgische databank voor identificatie en registratie van honden.

Het blauwe EU dierenpaspoort is ook een vaccinatieboekje: hierin zou je alle inentingen moeten vinden met sticker, datum, handtekening en stempel van de dierenarts. Meestal is er ook een ontwormings -en ontvlooiingsschema ingevuld. Als dat niet zo is, vraag de fokker ernaar!

Honden die uit het buitenland komen moeten ook steeds vergezeld te zijn van een identificatie, E.U. paspoort en rabiës vaccinatie. Opgelet: pups uit broodfok herken je onder andere aan een buitenlands dierenpaspoort, het gaat veelal om te jonge pups uit Oostbloklanden. 

Garantiebewijs

Wat staat er vermeld op het garantiebewijs? 

  • De naam, adres en telefoonnummer van verkoper en koper
  • Datum, plaats en verkoopprijs
  • Beschrijving van het dier: ras, kleur, geboortedatum, geslacht en identificatie
  • Afspraken indien achteraf nog ziekten aan het licht komen: zeker voor infectieuze virale aandoeningen.
    Meestal wordt een termijn van tien dagen vastgelegd. Probeer een clausule af te dwingen waarin vermeld staat dat, indien achteraf het dier toch aan deze aandoeningen zou lijden, de behandeling van het dier bij de dierenarts van uw keuze mag geschieden op kosten van de verkoper. In zo'n geval zullen een duidelijke diagnose en testen, en een briefwisseling tussen dierenarts en verkoper noodzakelijk worden geacht om de garantie te bekrachtigen.
    Indien je het zieke dier niet wenst te houden, zorg dan dat er een clausule vermeldt dat je dit dier in zo'n situatie kan inruilen tegen het aankoopbedrag.
  • Of je het dier voor bepaalde doeleinden wenst te gebruiken (bv fok)
  • Handtekening beide partijen

Stamboom (indien van toepassing)

De stamboomdocumenten van jouw pup en ook deze van de ouders worden verschaft door de fokker. Bij bepaalde rassen is informatie over heupdysplasie, elleboogdysplasie of erfelijke oogonderzoeken van de ouderdieren belangrijk. 
Na de aanschaf van het dier is het verstandig om bij je vertrouwde dierenarts te passeren voor een routine check-up, zeker zolang het dier nog in de ‘garantieperiode’ valt. Soms is er nog een extra vaccinatie nodig. Ook het schema voor de verdere antiparasitaire behandeling wordt besproken. 

Waarom een stamboekpuppy verkiezen boven een pup zonder stamboek? Ontdek de pro en contra's in dit blogartikel

Nog vragen? 

Stel ze gerust aan onze dierenarts!

Reacties