Bezig met laden...
Blog menu
19 april 2021
Onderdeel van: Jouw hond, Hondenrassen
Advies van onze dierenartsen
Onderdeel van: Jouw hond, Hondenrassen

Kindvriendelijke honden

Als je een puppy in huis wil nemen, denk eraan dat een hond in je gezin moet passen. Ziehier een overzichtje van de meest kindvriendelijke honden.

Vooraleer je beslist welk ras puppy te nemen, denk eraan dat een hond vooral in je gezin moet passen, en dus ook zal moeten kunnen opschieten met je kinderen. Hieronder een overzichtje van de meest kindvriendelijke honden.

Eigenlijk wordt geen enkele hond ‘kindvriendelijk’ geboren! Tijdens de socialisatieperiode van de puppy is het belangrijk dat er aangeleerd wordt hoe met kinderen om te gaan. Een pup moet dus kinderen rond zich gezien hebben en gewend gemaakt zijn om later kindvriendelijk te zijn. Wel is het zo dat het ene ras sneller kinderen accepteert dan het andere ras. Hoe positiever de vroege ervaring met kinderen was, des te kindvriendelijker de hond later zal zijn.

Natuurlijk kan het niet enkel van 1 kant komen! Leer je kinderen ook ‘hondvriendelijk’ te zijn! Van kleins af aan kan je hen duidelijk maken dat een hond/pup geen speelgoed is maar een levend wezen en dat er bepaalde grenzen gesteld moeten worden. Kindvriendelijke honden spelen graag met de kinderen maar geen enkele hond wordt graag pijn gedaan. Ruw aan de staart trekken, oortjes trekken, knijpen, ...zijn dan ook bij iedere hond uit den boze! Leer je kinderen ook hoe ze een hond best benaderen. Een hond wordt nooit graag benaderd van bovenaf of achteraan en houdt niet van onverwachte bruuske bewegingen. Een goede tip is hen de DVD te laten bekijken van ‘De Blauwe Hond’: Kind bijt hond (http://www.thebluedog.org/nl) over hoe kinderen dienen om te gaan met honden.

 

LAAT SOWIESO JE KINDEREN NOOIT ALLEEN MET JE HOND, hoe braaf en lief die laatste ook is.

 

De absolute nummer 1 honden voor kinderen zijn natuurlijk de Labrador Retriever en de Golden Retriever. Deze 2 rassen zijn zeer zacht van aard, zelden agressief of hyperactief, zijn zeer slim en hebben geduld. Daarnaast zijn ze dol op spelen en zijn ze niet bang van water. Ideale gezinshonden!

Rassen die eveneens hoog scoren bij kinderen zijn de Beagle en de Cocker Spaniël. Vanwege hun kleinere formaat maar ook omdat ze zeer sociaal zijn. Cockers zijn lief, rustig en kunnen goed luisteren. De Beagle heeft het iets moeilijker met luisteren maar zijn actief en enthousiast en makkelijk in de omgang.

Ook de Boxer en de Newfoundlander (herinner je je de hond ‘Nana’ uit Peter Pan?) zijn heel beschermend en ontzettend lief met kinderen.

Een ras die ik zelf nog zou aanraden is de Cavalier King Charles Spaniël: mooi, leuk hondje bekend om zijn vriendelijke, trouwe karakter. Eveneens een echte kindervriend!

Rassen die ik minder geschikt vind met kinderen zijn de echte buitenhonden zoals de Duitse Herders, Collies, Weimaraners, jachthonden. Deze zijn stuk voor stuk helemaal niet kindonvriendelijk, maar hebben wel enorm veel activiteit en training nodig. 1 of meerdere gezinsleden moeten hiervoor dus echt veel tijd vrij maken wat niet evident is in het drukke gezinsleven. Indien deze honden te beperkt volgens hun behoeftes leven, onstaan er gedragsafwijkingen en wordt dit al een stuk gevaarlijker met kinderen erbij.

Ook van volgende rassen is gekend dat ze niet de meest kindvriendelijke honden zijn, dit omwille van hun onvoorspelbaarheid/wispelturigheid/wantrouwigheid: de Husky, de Chow-Chow, de Akita Inu, de Dalmatiër, de Alaskan Malamute en de Wolfshond.
Ook opletten met Dobermannen, Rottweilers, Dogo Argentino en de Cane Corso die niet voldoende met kinderen gesocialiseerd zijn!

 

Reacties