Je puppy laten steriliseren/castreren

15 april 2021

Mijn puppy wel of niet laten steriliseren of castreren? 

Je hond wel of niet 'laten helpen', ieder heeft er zijn mening over. Vanuit medisch opzicht bestaat er helemaal geen bezwaar, integendeel! Voor een teefje biedt een vroege sterilisatie zelfs heel wat voordelen op termijn. Nog niet beslist of je je pup wil laten steriliseren/castreren?  In dit artikel zet onze dierenarts de voordelen en nadelen van sterilisatie bij de hond op een rijtje.

Steriliseren of castreren? 

In ons dagelijks taalgebruik worden deze 2 termen door elkaar gebruikt. Ook in dit artikel zullen we 'sterilisatie' gebruiken als we het over een teefje hebben en 'castratie' als het over een reu gaat. Het gaat bij beide over het onvruchtbaar maken van een dier maar in feite zijn het 2 totaal verschillende ingrepen. 

Bij een sterilisatie worden de zaadleiders van de reu of de eileiders van de teef afgebonden. 

Bij een castratie worden de teelballen van de reu of de eileiders en (soms ook de baarmoeder)  verwijderd. Deze behandeling is onomkeerbaar. 

Beide ingrepen gebeuren onder volledige verdoving. Het zijn routineingrepen waarbij je dier gewoonlijk slechts 1 dag bij de dierenarts verblijft en 's avonds alweer naar huis mag. 

Sterilisatie teefje

Sterilisatie bij de teef wordt algemeen aanbevolen door dierenartsen. En al zeker als je niet van plan bent later met je vrouwelijke pup een nestje te kweken. Hoe vroeger de sterilisatie, hoe beter voor de gezondheid van je hond. Laten we eens de pro's tegenover de contra's zetten:

Voordelen sterilisatie 

 • Onvruchtbaarheid, het teefje kan zich niet meer voortplanten
 • Kleinere kans op het ontwikkelen van borstkanker (melkkliertumoren)
 • Geen last meer van bloedverlies
 • Geen loops gedrag wanneer reu in de buurt is
 • Geen kans op baarmoederontsteking
 • Geen kans op baarmoedertumoren en/of tumoren en cystes van de eierstokken
 • Kans op suikerziekte verkleint

Nadelen sterilisatie

 • Aankomen in gewicht
 • Kans op onvrijwillig urineverlies. Komt meest voor bij teven van grote rassen. Typisch is dan dat je een klein plasje terugvindt op de plaats waar je hond gelegen heeft. Het overgrote deel van de patiënten kan perfect behandeld worden met medicatie. 
 • Soms kan de vacht van langharige rassen wat veranderen (krulliger worden) na sterilisatie

Zoals je ziet, wegen de nadelen niet op tegenover de voordelen. Steriliseren komt het behoud van de gezondheid van je dier ten goede en voorkomt heel wat aandoeningen. 

Het belangrijkste voordeel van sterilisatie is de sterk verminderde kans op kwaadaardige melkkliertumoren. Deze is 0,05% indien de teef werd gesteriliseerd vóór de eerste loopsheid. Hoe meer loopsheden de teef doormaakt, hoe hoger dit percentage wordt.

Het metabolisme van een gesteriliseerde teef ligt lager dan van een intacte teef, terwijl de eetlust groter wordt. Op die manier heeft een gesteriliseerde teef neiging tot verzwaren indien ze dezelfde hoeveelheid voedsel als ervoor blijft eten. Om te voorkomen dat uw hond te dik wordt, kan je de hoeveelheid voer beperken of kan je overschakelen naar een dieetvoer speciaal voor gesteriliseerde teven

Heb je een gesteriliseerde/gecastreerde hond en wens je aangepaste voeding? Neem een kijkje in ons uitgebreid aanbod! 

Castratie reutje

Voor reutjes ligt het net iets anders. Er zijn geen medische voordelen verbonden aan een castratie. Eigenlijk is het dus niet nodig uw reutje te laten castreren tenzij om andere redenen:

 • Jouw mannetjeshond is hyperseksueel en ‘rijdt’ op alles wat hij tegenkomt. Als je hiervan last ondervindt, kan (chemisch) castreren de oplossing zijn. 
 • Je hebt ook een niet-gesteriliseerd teefje in huis, maar je wil geen nestje en je wil het teefje niet laten steriliseren. Om ongelukjes te voorkomen, laat je best je reutje castreren.
 • Je reutje is cryptorch (teelballetjes niet of half ingedaald).
 • Bij teelbaltumoren, perianale hernia/tumoren of prostaatproblemen

Op welke leeftijd je puppy laten steriliseren/castreren? 

Hoe vroeger je deze sterilisatie laat uitvoeren, hoe beter voor de teef. Idealiter wordt je teefje vóór de eerste loopsheid gesteriliseerd. Kleine hondenrassen worden voor het eerst loops op ongeveer 6 maanden. Bij grote hondenrassen kan de eerste loopsheid soms pas op 12 maanden of zelfs later gezien worden.

Daarom wordt het aangeraden om je teefje vrij vroeg te laten steriliseren op de gemiddelde leeftijd van 5 à 6 maanden. Bij een reu is de leeftijd van minder belang. 

Teven worden beter niet gesteriliseerd op het moment dat ze loops zijn. De baarmoeder en eierstokken zijn tijdens de loopsheid namelijk meer doorbloed en er bestaat een grotere kans op schijndracht na de operatie . Beter is daarom te wachten tot 2 maanden na de loopsheid alvorens de teef te steriliseren. De eierstokken en baarmoeder zijn dan in een inactief stadium en zijn minder doorbloed. De operatie kan zo vlotter verlopen.

Nog puppyvragen? 

Reacties