Je puppy ontwormen

14 april 2021

Ontworming bij een puppy

Je hond ontwormen hoort bij de basisverzorging die je hem als eigenaar heeft. Wormen kunnen de gezondheid van je dier zwaar aantasten, daarom bescherm je hem best het hele leven lang tegen worminfecties. In de puppyfase is ontworming extra belangrijk. Waarom is dat zo? Hoeveel en waarmee moet ik ontwormen? Kom het allemaal te weten in dit blogartikel! 

Waarom ontwormen?

1. Wormen schaden de gezondheid van je puppy

Jonge honden en meerbepaald puppy's zijn gevoeliger voor wormen. Verschilllende wormen zoals haakwormen, spoelwormen, zweepwormen, lintwormen en longwormen kunnen de gezondheid van je puppy zwaar aantasten.

Vooral voor spoelwormen zijn puppy's gevoeliger dan volwassen honden. Puppy’s krijgen het zogeheten ‘wormenbuikje’. Een pup krijgt dan een opgezette buik, maar blijft verder mager en groeit slecht. Door de spoelwormen werken de darmen niet goed en krijgt de pup last van diarree, gasvorming en gaat braken. Het ontwormingsschema dat je dierenarts zal adviseren beschermt jouw puppy tegen deze parasieten.

2. Wormen zijn een risico voor de mens

Ook jij kan wormen krijgen doordat je hond met wormen is besmet. Sommige maagdarmwormen van de hond kunnen ziekte veroorzaken bij mensen (= zoönose). Hoewel het risico om zelf een dergelijke infectie op te lopen klein is, is het belangrijk om te beseffen dat zoönosen kunnen worden overgedragen van je huisdieren naar jou en je gezin.

Sommige parasieten kunnen tot ernstige ziekte leiden en vooral kinderen zijn extra gevoelig voor zoönosen. Gelukkig kunt u helpen bij het verminderen van het risico dat uw gezin loopt op zoönosen door het regelmatig toedienen van een breedspectrum ontwormingsmiddel aan alle dieren binnen het gezin.

Wanneer moet je je puppy ontwormen? 

Het advies luidt om te ontwormen op 2, 4, 6, 8 en 12 weken leeftijd, daarna maandelijks tot een leeftijd van zes maanden en vervolgens elke 3 maanden gedurende de rest van het leven om uw hond gezond te houden.

Wanneer je je pup bij de fokker gaat ophalen, is hij rond de 7 weken oud. De fokker zou het beestje dus minstens 2 x ontwormd moeten hebben. 

Op de figuur hiernaast zie je het algemeen toegepast ontwormingsschema voor honden. Het spreekt voor zich dat je steeds het advies van je dierenarts opvolgt, ook als het afwijkt van dit schema. 

Het gangbare ontwormingsschema van een hond

Ontwormingsmiddelen

Ontwormingsmiddelen bestaan er in tabletten en doseerspuiten met een smakelijke pasta. Kies wat je handig lijkt en dat het een ontwormingsmiddel speciaal voor puppy's is. Zorg ervoor dat je puppy niet onderdoseert, maar ook niet overdoseert door nauwkeurig de gebruiksaanwijzing op de verpakking op te volgen. 

Let erop dat je bij je puppy blijft als hij het product heeft opgenomen. Dit om erop te letten dat hij het helemaal binnen heeft of achteraf niet uitbraakt. Omdat er bij de meeste ontwormingsmiddelen is gelet op smakelijkheid en verteerbaarbeid, vormt dit doorgaans weinig probleem. 

Voorbeelden van goede ontwormingsproducten zijn Milbemax, Drontal, Profender, Panacur, Milpro,...

Tips om overdracht naar de mens te vermijden

  • Zorg dat uw kinderen hun handen wassen voor het eten en na het buitenspelen of spelen met huisdieren.
  • Ruim de ontlasting van uw pup snel op, om eventuele wormeitjes te verwijderen.
  • Laat uw puppy niet in het gezicht van kinderen likken.
  • Eet niets op waar uw puppy aan gelikt heeft.
  • Zorg dat kinderen schoenen dragen wanneer ze buiten spelen op plaatsen waar ook honden worden uitgelaten.
  • Dek zandbakken af wanneer ze niet gebruikt worden.
  • Draag handschoenen tijdens het tuinieren of was hierna uw handen.

Puppyadvies nodig?

Vragen over je puppy? Wij staan voor je klaar!

Reacties